Επεστρεψαν τα Ισναφια στην Ξυλαγανη

Σατιρικά στιχάκια, καρναβαλιστές, αλλά και μεγάλο γλέντι στην αναβίωση του εθίμου

Αναβίωσαν ξανά τα Ισνάφια στην Ξυλαγανή, με κατοίκους και επισκέπτες να ξεχύνονται στους δρόμους για να γιορτάσουν παραδοσιακά την Καθαρά Δευτέρα, όπως έκαναν και οι πρόγονοί τους πριν από δεκαετίες.

Η αναβίωση αυτή έγινε φέτος με τη σύμπραξη του Πολιτιστικού Ομίλου Ξυλαγανής, του συλλόγου Γυναικών Ξυλαγανής και του συλλόγου Πατεράδων, με την ευγενική χορηγία των Επαγγελματιών της Ξυλαγανής υπό την αιγίδα του Δήμου Μαρωνείας Σαπών.

Το έθιμο είναι άρρηκτα συνδεδεμένο με τη γιορτή της Καθαρής Δευτέρας, και πραγματοποιούνταν στην Ξυλαγανή από τη δεκαετία του 1930. Ο όρος «ισνάφια» αναφερόταν στους επαγγελματίες του χωριού, όπως σιδεράδες, μαραγκούς κρεοπώλες, παντοπώλες, οι οποίοι την Καθαρά Δευτέρα έκλειναν τα καταστήματά τους και συνεισέφεραν οικονομικά στο να γιορτάσουν όλοι οι κάτοικοι ντυμένοι μασκαράδες.  

Τότε, όπως έγινε και φέτος, στην πλατεία του χωριού στηνόταν ένα γλέντι με όργανα, στο οποίο συμπεριλαμβανόταν και φαγητό με νηστίσιμα Σαρακοστιανά εδέσματα, φασολάδα, λουκουμάδες και άλλα. Το έθιμο ατόνησε μετά την δεκαετία του 60, παρόλο που αναβίωνε κατά καιρούς για μερικά χρόνια για να ατονήσει ξανά.

Η τελευταία προσπάθεια έγινε το 2019, φιλοδοξώντας να αποτελέσει ένα νέο εγχείρημα, όμως η πανδημία δεν επέτρεψε τη συνέχισή του μέχρι φέτος, όταν και οι Ξυλαγανιώτες, μικροί και μεγάλοι, ξεχύθηκαν στην κεντρική πλατεία για να αναβιώσουν τα Ισνάφια, με τον «γάμο», στον οποίο αναγνώστηκαν σατιρικά στιχάκια, δια χειρός Χαράλαμπου Δόγκα, σατιρίζοντας τόσο τη ζωή του χωριού, όσο και τα πολιτικά τεκταινόμενα.

Η κατάληξή τους βέβαια ήταν συγκινητική, με αναφορά στον Τάσο Καράμπαλη, έναν από τους παλιούς αναβιωτές στα Ισνάφια, τις απαγγελίες του οποίου από τη δεκαετία του 90 ακόμα θυμούνται στην Ξυλαγανή:

«Μα όσο κι αν θέλω δεν μπορώ

Στο γράψιμο να φτάσω

Τον άπιαστο Καράμπαλη

Τον φίλο μας τον Τάσο

Υγεία να ‘χετε φίλοι μου

γεροί να τον θυμάστε

Και στο χορό που στήσαμε

Ελάτε και κοπιάστε»

Στη συνέχεια ακολούθησε πολύς χορό στην κεντρική πλατεία, με μεγάλη συμμετοχή από μικρούς και μεγάλους, μασκαρεμένους και μη, υπό τους ήχους του Δημήτρη Κυριακάκη στη γκάιντα και στο τραγούδι, της Αργυρούλας Κυριακάκη στο καβάλι και στο τραγούδι, του Κυριάκου Τσακιράκη, στο λαούτο και στο μπουζούκι, του Θανάση Δούκα στο κλαρίνο, του Γιάννη Κουλαουζίδη στα πλήκτρα και το τραγούδι και του Γιώργου Αθανασιάδη στα κρουστά.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.