Ενας τεραστιος ζωναραδικος γυρω απο την Κεντρικη πλατεια Κομοτηνης

Πάνω από 1.000 χορευτές ένωσαν τα χέρια σε μια μοναδική στιγμή που ένωσε όλη την Κομοτηνή γύρω από την πλατεία της στη δράση του ΔΗΠΕΘΕ Κομοτηνής

Ένας μεγάλος ανθρώπινος κύκλος σχηματίστηκε γύρω από την Κεντρική πλατεία Κομοτηνής το πρωί της Κυριακής 13 Νοεμβρίου, με πάνω από χίλιους χορευτές να δίνουν τα χέρια και να χορεύουν ζωναράδικους, στη δράση «Κομοτηνή: όλη η πόλη ένας κύκλος», που διοργάνωσε το ΔΗΠΕΘΕ Κομοτηνής στο πλαίσιο του Tale of X Cities.

Η προετοιμασία για την εκδήλωση πήρε πάνω από ένα μήνα, με τους πάνω από 40 συλλόγους και τις ομάδες που συμμετείχαν να ξεκινούν από νωρίς το πρωί να συγκεντρώνονται γύρω από την πλατεία, στα σημεία που είχαν οριστεί από το ΔΗΠΕΘΕ.

Αφού σχημάτισαν τον κύκλο, που περίκλειε όλη την πλατεία από την Τράπεζα της Ελλάδας μέχρι τον δρόμο για τη Βενιζέλου, ξεκίνησαν οι 14 γκάιντες να παίζουν, συμπλήρωσαν πολίτες που βρισκόταν στην πλατεία, και λίγο μετά τις 11 ξεκίνησαν οι χορευτές να κάνουν τον κύκλο υπό τους ήχους τριών τραγουδιών από το Κόσμιο, τη Γρατινή και το Σιδηροχώρι αντίστοιχα.

Μικροί και μεγάλοι συμμετείχαν με πολύ χαρά, και με την βοήθεια του καιρού, έδωσαν χρώμα στην πλατεία, με όλους να βγαίνουν ενθουσιασμένοι από την όλη προσπάθεια, και να εύχονται να βρεθούν ξανά σε μια ανάλογη δράση και του χρόνου.

Την ικανοποίησή του για την διοργάνωση εξέφρασε ο Πρόεδρος του ΔΗΠΕΘΕ Κομοτηνής, κ. Νότης Χαραλαμπίδης, που τόνισε πως οι εγγεγραμμένοι χορευτές ξεπέρασαν τους 1.200.

Απέδωσε δε την ένθερμη συμμετοχή του κόσμου, στην αποξένωση των ανθρώπων κατά την περίοδο της πανδημίας. «Η πανδημία μας κράτησε μακριά, και ήρθε η ώρα να ενωθούμε» ανέφερε, και τώρα δίνουν τα χέρια, στέλνοντας ένα μήνυμα αγάπης και φιλίας με ένα παραδοσιακό Θρακιώτικο χορό, με την παράδοση να ενώνει το παρόν με το παρελθόν και να δείχνει το μέλλον.

Έδωσε δε την υπόσχεση πως κάθε χρόνο, πάλι όλοι μαζί, θα πληθαίνουν, θα δημιουργούν συμμετοχικές δράσεις με έμπνευση την πόλη μας, θα δίνουν και θα παίρνουν χαρά.

Στο τέλος της εκδήλωσης στρώθηκε και ένα μεγάλο χαλί από λάβαρα με μηνύματα και ζωγραφιές, στην κεντρική πλατεία της Κομοτηνής, αποτέλεσμα της προσπάθειας πάνω από 700 μαθητών και εκπαιδευτικών.

Ποιοι συμμετείχαν

Για τον σχεδιασμό και την υλοποίηση αυτής της δράσης το ΔΗΠΕΘΕ Κομοτηνής συνεργάστηκε με τους :

1. Εκπολιτιστικό Μορφωτικό Όμιλο Αρμενίων Κομοτηνής

2. Εργαστήρι Παραδοσιακών Χορών Ιεράς Μητρόπολης Μαρωνείας Κομοτηνής

3. Μορφωτικό Όμιλο Κομοτηνής

4. Μορφωτικό Όμιλο Ν. Σιδηροχωρίου

5. Μορφωτικό Πολιτιστικό Σύλλογο Μικρού Κρανοβουνίου

6. Μορφωτικό Σύλλογο Των εν Θράκη Διαβιούντων Σαρακατσαναίων

7. Πολιτιστικό  Λαογραφικό  Επιμορφωτικό Εξωραϊστικό Σύλλογο Γυναικών Γρατινής

8. Πολιτιστικό Λαογραφικό Σύλλογο Γυναικών Μέσης & Φίλων Καρλικιωτών

9. Πολιτιστικό Μορφωτικό Εξωραϊστικό Σύλλογο Γρατινής Δήμου Κομοτηνής «Ο Γρατίνος»

10. Πολιτιστικό Μορφωτικό Σύλλογο Ν. Αδριανής

11. Πολιτιστικό Σύλλογο Alma Libre

12. Πολιτιστικό Σύλλογο Αιγείρου

13. Πολιτιστικό Σύλλογο Ανατολικορωμυλιωτων Κομοτηνής

14. Πολιτιστικό Σύλλογο Γυναίκα και Δημιουργία

15. Πολιτιστικό Σύλλογο Γυναικών Κοσμίου

16. Πολιτιστικό Σύλλογο Γυναικών Ν. Καλλίστης

17. Πολιτιστικό Σύλλογο Ροδίτη

18. Πολιτιστικό Χορευτικό Σύλλογο Θρακών Κομοτηνής

19. Στέγη Πολιτισμού Παράδοσης και Λαογραφίας ΦΙΛΟΤΕΧΝΕΣ

20. Σύλλογο Εβριτών Ν. Ροδόπης

21. Σύλλογο Ηπειρωτών Ν. Ροδόπης

22. Σύλλογο Καππαδόκων & Μικρασιατών Ν.Ροδόπης «Ο Μέγας Βασίλειος»

23. Σύλλογο Κρητών Ν. Ροδόπης «Ο Ψηλορείτης»

24. Σύλλογο Ποντίων Θρυλορίου «Η Κερασούντα και το Γαρς»

25. Σύλλογο Ποντίων Κομοτηνής και Περιφέρειας «Ο Εύξεινος Πόντος»

26. Σύλλογο Ποντίων Ν. Ροδόπης «Η Τραπεζούντα»

27. Σύλλογο Συνοικίας Ρέμβης Κομοτηνής

28. ΤΕΦΑΑ Κομοτηνής

και με τους μουσικούς: στις γκάιντες: Δημήτρης Κυριακάκης, Ιωάννης Κουμής, Ευάγγελος Τσικόπουλος, Περικλής Παυλακάκης, Στέλιος Ματακάκης, Αθανάσιος Δούκας, Ευάγγελος Κοτσάκης, Θεοδόσης Καρατσάης, Κωνσταντίνος Λέου, Παύλος Γιανναράκης, Καρυοφύλλης Κουτσοδημάκης, Δημήτρης Βαλαβάνης, Κωνσταντίνος Παπαβασιλείου, Δημήτρης Λαγάκης και η Ελένη Ραχμανίδου, στο νταούλι ο Γιώργος Αθανασιάδης και στο ακορντεόν ο Αθανάσιος Καρακατσιάνης.

Συμμετείχαν οι Δευθύνσεις Α΄βάθμιας και Β΄βάθμιας Εκπαίδευσης Ν. Ροδόπης, το 6ο και 11ο Νηπιαγωγείο, το 2ο, 4ο, 5ο, 6ο  Δημοτικό Σχολείο, το Μειονοτικό Σχολείο Μάστανλη, το 1ο, 3ο και 5ο Γυμνάσιο, το Μουσικό Σχολείο Κομοτηνής, το 2ο Λύκειο Κομοτηνής

Συμμετείχαν επίσης: Εργαζόμενοι Φυλακών Κομοτηνής, ο Πολιτιστικός Σύλλογος Παραδημής, ο Πολιτιστικός Όμιλος Ξυλαγανής, η Χορωδία Συλλόγου Πατεράδων Ξυλαγανής, ο Πολιτιστικός Λαογραφικός Σύλλογος Διώνης, το Εργαστήρι Θεατρικής Παιδείας του ΔΗΠΕΘΕ Κομοτηνής, ο Σύλλογος Αρσακείου, ο Αθλητικός Όμιλος Φαναρίου , η παρέα της Μαρίας και πολλοί ακόμα που μπήκαν στον χορό τελευταία στιγμή.

Στους ζωναράδικους πέρα από τους συλλόγους συμμετείχαν και στελέχη της ΠΑΜΘ, με την κ. Ζωή Κοσμίδου  να αναφέρεται στην στήριξη που δίνουν με κάθε τρόπο σε εκδηλώσεις του Tale of X Cities.

Οι διοργανωτές ευχαριστούν την 2k Project για τη χορηγία του λογότυπου της δράσης, στη Ni.K. Sound για τον άψογο ήχο που απήλαυσαν οι συμμετέχοντες και οι θεατές, στην Χ. Μποζατζής & ΣΙΑ Ε.Ε. Πρόταξη Ε.Ε για τη γρήγορη και άψογη εκτύπωση των διακριτικών που φορούσαν οι συμμετέχοντες, τον Νίκο Οικονομίδη για την άψογη βιντεοσκόπηση της δράσης, τον κο Δημήτρη Κόνιαρη για την υπέροχη φωτογραφία από ψηλά και το Σώμα Εθελοντών Σαμαρειτών Διασωστών κ Ναυαγοσωστών του ΠΤ Κομοτηνής του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού για την παρουσία και ετοιμότητά τους.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.