Ενας  σπουδαιος, διεθνους φημης Κομοτηναιος, ο ζωγραφος Παλαιολογος (Πωλ) Σουλικιας, εφυγε πληρης ημερων απο τη ζωη, στις 17 Ιανουαριου

Τόποι διαμονής του ο Καναδάς και το Πήλιο

Ένας ακόμη σπουδαίος έλληνας, γνωστός στο διεθνές ζωγραφικό στερέωμα, ο Παλαιολόγος Σουλικιάς —Πωλ όπως έγινε γνωστός και καταξιώθηκε— στο βιογραφικό του οποίου αναγράφεται ως γενέθλιος τόπος του η Κομοτηνή, έφυγε πρόσφατα από τη ζωή.

Σύμφωνα, λοιπόν, με το βιογραφικό του, ο άγνωστος τελείως στα καθ’ ημάς, ο Παλαιολόγος (Πωλ) Σουλικιάς γεννήθηκε το 1926 στην Κομοτηνή και μεγάλωσε στο Βόλο. Η καταγωγή του πατέρα του ήταν από το Φανάρι Καρδίτσης, ενώ η μητέρα του καταγόταν από την Ανατολική Θράκη. Σπούδασε ζωγραφική στην Αθήνα και το Παρίσι και το 1959 πήγε στον Καναδά.

Άρχισε να ασχολείται με τη ζωγραφική από την παιδική του ηλικία. Κατά την περίοδο της Κατοχής έχασε τον πατέρα του και η οικογένειά του γνώρισε δύσκολες στιγμές. Παρά τις δυσκολίες, συνέχισε να ζωγραφίζει και παρακολούθησε μαθήματα ζωγραφικής στην Αθήνα και το 1956 στο Παρίσι.

Μετανάστης στον Καναδά – «Χαρισματικός τοπιογράφος» του Κεμπέκ

Το 1959 εγκατέλειψε την Ελλάδα και μετανάστευσε στο Μόντρεαλ του Καναδά. Στην έκθεση «Νεοκαναδοί ζωγράφοι» που διοργάνωσε ο Δήμος του Μόντρεαλ το 1965, κέρδισε το α΄ βραβείο «για τις μαγευτικές αρμονίες χρωμάτων, σύνθεσης και ανθρωπισμού». Η βράβευση αυτή αποτέλεσε από τη μια το έναυσμα για την αποκλειστική ενασχόλησή του με τη ζωγραφική, και από την άλλη την απαρχή της σταδιακής αναγνώρισης του ζωγράφου από τους ομότεχνούς του, τους κριτικούς τέχνης και το κοινό.

Ο Σουλικιάς ζωγράφιζε σχεδόν αποκλειστικά με λάδι και έχει χαρακτηριστεί ως «χαρισματικός τοπιογράφος» του Κεμπέκ και του Ανατολικού Καναδά. Εντούτοις, τα θέματά του περιλαμβάνουν, επίσης, νεκρές φύσεις και προσωπογραφίες. Έχει εκθέσει έργα του σε πολλές γκαλερί και πινακοθήκες, κυρίως στον Καναδά και τις ΗΠΑ, καθώς και στην Ελλάδα.

Επιστροφή στην Ελλάδα

Στα μέσα της δεκαετίας του 1990 επέστρεψε για μόνιμη εγκατάσταση στην Ανακασιά του Πηλίου, όπου εξακολούθησε να δημιουργεί.

Οι τεχνοκριτικοί για το έργο του

Στον Καναδά, ο Σουλικιάς από το 1965 έως σήμερα, έζησε και ζει τη μεγάλη αναγνώριση του έργου του. Καναδοί ειδήμονες της τέχνης, όπως συνάδελφοι ζωγράφοι και τεχνοκριτικοί, αξιολόγησαν πολύ θετικά το έργο του.

Τέτοιος ήταν ο Michael Ballantyne που το 1965 έγραψε για «την πλούσια σύνθεση των έργων του Σουλικιά», για τα «πλέον ευγενικά χρώματα», τη «Νέα του Ματιά στο Λωρεντιανό τοπίο» , το «δικό του προσωπικό ύφος» .

Ο Dr. Max Stern, ιδιοκτήτης της Dominion Gallery, μιας από τις εγκυρότερες γκαλερί της Βορείου Αμερικής, πίστευε ότι «ο Πωλ Σουλικιάς είναι ζωγράφος με διεθνή υπόσταση» (1975, 1982 C.B.C. κ.α.). Γι αυτό άλλωστε το 1982 του έκανε έκθεση μαζί με το γνωστό γλύπτη Henry Mooore.

Αλλά και οι Έλληνες ειδήμονες της τέχνης έγραψαν πολύ θετικά για το έργο του Πωλ Σουλικιά. Ο Νίκος Αλεξίου γράφει ότι «ο Πωλ Σουλικιάς αποκαλύπτει την ποιητική αναγωγή του θέματός του» κ.α. (1985).

Παρόμοια αξιολόγηση έκαναν η Νταϊάνα Αντωνακάτου, ο Ζήσης Αφερίμ (1974), η Βεατρίκη Σπηλιάδη, η Ντόρα Ηλιοπούλου-Ρογκάν κ.α. (1985-1995).

Ο Σουλικιάς έχει κάνει πολλές εκθέσεις στον Καναδά, μερικές στις Η.Π.Α. και αρκετές στην Ελλάδα. Επίσης, έχει λάβει μέρος σε πολλά διεθνή συμπόσια ζωγραφικής. Ας σημειωθεί ότι στην τελευταία έκθεση που οργανώθηκε στο Μόντρεαλ (Οκτώβριος-Νοέμβριος 2006) για τα 80 χρόνια του ζωγράφου, ο τεχνοκρίτης του Μόντρεαλ Robert Bernier μεταξύ άλλων έγραφε: «Ο Πωλ Σουλικιάς είναι άριστος ζωγράφος δεν απλώνει απλώς το χρώμα στον καμβά του, αλλά έχει τον δικό του τρόπο να μετουσιώνει τη φύση, έχει προσφέρει στην πορεία της ζωγραφικής του 20ου αιώνα στον Καναδά  και συνεχίζει.» (2006).

Ο Σουλικιάς και το ελληνικό τοπίο

Ο Πωλ Σουλικιάς έχει βεβαίως προσφέρει σπουδαίο έργο και στη γενέτειρά του Ελλάδα όπου, μέχρι να επιστρέψει μονίμως, από το 1975 περνούσε τα καλοκαίρια του. Ζωγράφισε τοπία από το Πήλιο μέχρι τη Λακωνία και τα νησιά, λαϊκές αγορές και άλλα θέματα. Το 1980 φτιάχνει το καλοκαιρινό εργαστήρι του στη Δράκεια Πηλίου. Συνέχισε δε την παρουσία του με κάποιες εκθέσεις (1975-1985) και κάνει την καλλιτεχνική του παλιννόστηση με τις δύο εκθέσεις που του οργάνωσε η Εθνική Τράπεζα της Ελλάδος το 1995. Από τότε έχει το εργαστήρι του στην Ανακασιά Πηλίου.

Επιλέγοντας…

Να λοιπόν που μια αναχώρηση για τον κόσμο των πνευμάτων και της αθανασίας, γίνεται αφορμή να γνωρίσουμε κι εμείς οι Κομοτηναίοι έναν σπουδαίο συμπατριώτη, ευχόμενοι

Καλό του Παράδεισο, Καλό του ταξίδι και

—Στα δυο παιδιά του, στους οικείους του εν γένει, Θερμά συλλυπητήρια.

ΥΓ. Για όποιον ενδιαφέρεται να εντρυφήσει στη ζωή και το έργο του Πωλ Σουλικιά, ο προσωπικός του ιστότοπος στη διεύθυνση: www.paulsoulikias.com είναι ιδιαίτερα πλούσιος, φιλοξενώντας έργα του, καταγραφή των εκθέσεών του στον κόσμο, και αρχείο συνεντεύξεων και άρθρων για τον ίδιο και το έργο του στον  τύπο, κυρίως, της Θεσσαλίας, όπου ο Σουλικιάς μεγάλωσε, διέμενε τα καλοκαίρια και μονίμως από το 1990 και μετά. Από τον συγκεκριμένο ιστότοπο προέρχονται και τα περισσότερα στοιχεία του παρόντος και οι φωτογραφίες των έργων του.  

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.