Ενας «Μουσικος Περιπατος» οδηγησε στην εναρξη των Ελευθεριων

Πρεμιέρα για τα Ελευθέρια με μία μαγευτική συναυλία από το Μουσικό Σχολείο Κομοτηνής που συγκίνησε ακόμη και τους πιο απαιτητικούς θεατές

Με μια μεγάλη μουσική συναυλία ξεκίνησε την Παρασκευή η φετινή διοργάνωση των Ελευθερίων της Κομοτηνής, τη συναυλία του Μουσικού Σχολείου της πόλης.
 
Με την καλύτερη δυνατή αρχή δηλαδή, καθώς μαθητές και καθηγητές του σχολείου έγιναν ένα και μάγεψαν το κοινό, είτε αυτό ήταν μυημένο, είτε όχι στα διάφορα μουσικά είδη που ακούστηκαν στην αίθουσα του Μεγάρου Μουσικής Κομοτηνής. Η εν λόγω συναυλία εκτός από μουσική έδωσε ένα ηχηρό μήνυμα κατά του ρατσισμού και του φασισμού, αποδεικνύοντας ότι η πόλη αυτή μπορεί να έχει γεννήσει κάποια από τα μεγαλύτερα μουσικά ταλέντα του μέλλοντος.
 
Η συναυλία ξεκίνησε με ένα κονσέρτο για δύο πιάνα του κ.Βαγγέλη Καραφυλλίδη σε πρώτη παγκόσμια εκτέλεση από τις καθηγήτριες κ.κ.Ευαγγελία Μητσιοπούλου και Μαρίζα Κακαβελάκη. Τη σκυτάλη πήρε το κουαρτέτο εγχόρδων με ορχήστρα υπό τον κ.Δημήτρη Σβυντρίδη, ενώ στη συνέχεια το σύνολο jazz του σχολείου υπό τον  κ.Νίκο Ιερώνυμο γοήτευσε ερμηνεύοντας αγαπημένα jazz κομμάτια.
 
Σε κλασικά έργα ταξίδεψε το κοινό το Σύνολο μουσικής δωματίου σε συνεργασία με την παιδική και την ευρωπαϊκή χορωδία του σχολείου, ενώ στη συνέχεια το σύνολο της ευρωπαϊκής χορωδίας υπό τον κ.Στέφανο Ζαγόρη εκτέλεσε σειρά κομματιών, ανάμεσα στα οποία τραγούδια των Χατζιδάκι και Θεοδωράκη. Λίγο πριν το τέλος το κοινό απόλαυσε το σύνολο παραδοσιακής μουσικής υπό τον κ.Ηλία Ιωαννάκη σε διασκευές και ενορχηστρώσεις παραδοσιακών κομματιών της Θράκης, του Πόντου και της Μακεδονίας.
 
Η εκδήλωση έκλεισε δίνοντας ένα ηχηρό μήνυμα κατά του φασισμού, καθώς ζούμε σε μία Ευρώπη που ζει μακριά από αυτό το καθεστώς εδώ και πολλές δεκαετίες και οφείλει να εμποδίσει κάθε κίνηση που επιθυμεί την εκ νέου εγκαθίδρυσή του. Το σύνολο των μουσικών του σχολείου ερμήνευσε τέσσερα αντιστασιακά τραγούδια στα ελληνικά και όχι μόνο αποδεικνύοντας ότι η παιδεία και ο πολιτισμός μπορούν να αποτελέσουν τροχοπέδη για αυτά τα καθεστώτα.
 
Λίγο πριν την έναρξη της συναυλίας το Μουσικό Σχολείο τίμησε με μια ιδιαίτερη πλακέτα, τον κ. Αντώνη Χούτο, για τη δωρεά μουσικών οργάνων και τη στήριξή του αναφορικά με τη σίτιση των μαθητών, τον κ. Σταμάτη Κουρούδη για την ενίσχυση εκδρομής των παιδιών στο εξωτερικό και τον κ. Στάθη Κεφαλίδη για την παραχώρηση του Μεγάρου σε όλες τις εκδηλώσεις του σχολείου. Το ιδιαίτερο της πλακέτας που δόθηκε ήταν ότι δημιουργήθηκε από τα παιδιά του Συλλόγου Μέριμνας Ατόμων με Νοητική Στέρηση Άγιοι Θεόδωροι.
 

 
Ηλίας Ιωαννάκης
 
«Τα παιδιά σήμερα έπαιξαν μια μεγάλη γκάμα παγκόσμιας μουσικής γεμάτη αισιοδοξία για ένα καλύτερο μέλλον»

 
Ο διευθυντής του Μουσικού Σχολείου Κομοτηνής κ. Ηλίας Ιωαννάκης, παρατήρησε ότι το Μουσικό Σχολείο κάθε χρόνο δίνει το «παρών» στα Ελευθέρια Θράκης, τονίζοντας τη δύναμη της σχέσης του σχολείου με την τοπική κοινωνία. «Μέσα σε αυτή την κρίσιμη στιγμή πρέπει να στηρίξουμε όλα τα παιδιά. Τα παιδιά σήμερα έπαιξαν μια μεγάλη γκάμα παγκόσμιας μουσικής γεμάτη αισιοδοξία για ένα καλύτερο μέλλον», υπογράμμισε.
 

 
Μητροπολίτης Παντελεήμων
 
«Για αυτή την ψυχή των παιδιών παλεύουμε όλοι μας, για να είμαστε ελεύθεροι»

 
Από την πλευρά του ο Σεβασμιώτατος μητροπολίτης Μαρωνείας και Κομοτηνής κ.κ. Παντελεήμων τόνισε ότι δε θα μπορούσε να υπάρξει καλύτερη πρεμιέρα για τα Ελευθέρια από τη μουσική των παιδιών. «Ό,τι κατέθεσαν και μας παρουσίασαν ήταν μέσα από την ψυχή τους. Για αυτή την ψυχή των παιδιών παλεύουμε όλοι μας, για ένα καλύτερο μέλλον. Για να είμαστε ελεύθεροι, για να γιορτάζουμε τα Ελευθέρια. Περιμένουμε αυτά τα παιδιά γιατί μόνο αυτά μας ελευθερώνουν. Εμείς είμαστε γεμάτοι σκοτούρες, ένα χαμόγελο όμως παιδιού μας ελευθερώνει απ’ όλα», ανέφερε.
 

 
Νατάσα Λιβεριάδου
 
«Το Μουσικό Σχολείο κοσμεί την πόλη μας»
 

Η πρόεδρος της ΔΚΕΠΠΑΚ κ. Νατάσα Λιβεριάδου καλωσορίζοντας το κοινό της συναυλίας στάθηκε στις δράσεις του Μουσικού Σχολείου, το οποίο «κοσμεί την πόλη μας», όπως χαρακτηριστικά ανέφερε, τονίζοντας ότι «γι’ αυτό εμείς αισθανόμαστε μεγάλη χαρά και τιμή που υπάρχει αυτή η εκδήλωση στο πρόγραμμα των Ελευθερίων και από την πλευρά μας κάναμε ό,τι μπορούσαμε για να τη στηρίξουμε. Να ευχηθούμε να είναι όλα τα παιδιά γερά και στο μέλλον να μας χαρίζουν τη ζωντάνια μας και τις μουσικές τους».
 
 

«Τα μαλαματένια λόγια» του Σπύρου

 
Η συναυλία, όμως, εκτός από πολύ καλή μουσική είχε και δυνατές στιγμές γεμάτες συγκίνηση. Λίγο πριν το τελευταίο μέρος της συναυλίας το λόγο πήρε ο Σπύρος Νταντανίδης, «ο καλύτερος μαθητής του σχολείου», όπως τόνισε ο κ. Ιωαννάκης, ένα παιδί με κινητικά προβλήματα αλλά με μεγάλη δύναμη ψυχής. Ο Σπύρος φέτος βρίσκεται στην τελευταία τάξη του Μουσικού Λυκείου και θέλησε να πει ένα μεγάλο ευχαριστώ στους καθηγητές και τους συμμαθητές του ερμηνεύοντας ένα τραγούδι, τα «Μαλαματένια Λόγια», μαγεύοντας κυριολεκτικά με την ερμηνεία του. Ο Σπύρος πρόκειται να φύγει στο εξωτερικό για να σπουδάσει σκηνοθεσία και να κυνηγήσει τα όνειρά του. Θερμά συγχαρητήρια σε αυτό το παιδί, αλλά και σε όλους εκείνους που τον στήριξαν αυτά τα χρόνια στο Μουσικό Σχολείο. Με αυτή την κίνηση το Μουσικό Σχολείο έδωσε ένα μήνυμα κατά του ρατσισμού, αποδεικνύοντας ότι η μουσική και το ταλέντο δεν κάνουν διακρίσεις.
 
Τελικά, το Μουσικό Σχολείο αποτελεί  μοναδική κοιτίδα παιδείας και πολιτισμού αυτής της πόλης και οφείλουμε να το διαφυλάξουμε και να το στηρίξουμε.
 

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.