Ενας «Κυκλος» ξεπροβαλε στο θεατρικο σανιδι της Κομοτηνης

Ένα «ταξίδι» έκφρασης, συνδημιουργίας και συγκίνησης ξεκίνησε στο νέο θεατρικό εργαστήρι του Θρακικού Ωδείου Κομοτηνής με επικεφαλής το σκηνοθέτη και μουσικό Ηρακλή Τζαφέτα

Ένας «Κύκλος» θεατρικής παιδείας, ανοιχτός για όλους, σχηματίστηκε στα τέλη του Οκτώβρη στο Θρακικό Ωδείο Κομοτηνής, με επικεφαλής τον σκηνοθέτη και μουσικό κ.Ηρακλή Τζαφέτα. Ο Ηρακλής Τζαφέτας μετά την τεράστια αποδοχή που είχε η περσινή προσπάθεια της θεατρικής ομάδας του Adelante «Δύο βήματα μπροστά», αποφάσισε να προχωρήσει, οργανώνοντας τη θεατρική ομάδα «Κύκλος» αυτή τη φορά, κάτω από τη στέγη του Θρακικού Ωδείου. Το εργαστήρι λειτουργεί με δύο τρίωρα μαθήματα την εβδομάδα, κάθε Δευτέρα 18:00-21:00 και Σάββατο 13:00 – 16:00, τα οποία θα κινούνται σε πιο εξειδικευμένα πλαίσια.
 
 Απώτερος στόχος είναι στο τέλος της σεζόν μια «παρουσίαση», όπως χαρακτηριστικά ονομάζει τη θεατρική παράσταση  ο κ. Τζαφέτας, ενώπιον του κοινού, στο πλαίσιο της εκπαιδευτικής διαδικασίας, καθώς σύμφωνα και με τον ίδιο «όποιος έρχεται και θέλει να ασχοληθεί με το θέατρο θα πρέπει να εκτεθεί στο κοινό». Ο «Κύκλος» δεν απευθύνεται μόνο σε άτομα που σκέφτονται ενδεχομένως την επαγγελματική ενασχόλησή τους με το θέατρο, αλλά κυρίως σε αυτούς για τους οποίους το θέατρο αποτελεί πόθο και όνειρο.
 

Ο «εαυτο-σχεδιασμός» θεμέλιο των μαθημάτων

 
Θεμέλιος λίθος των μαθημάτων του «Κύκλου» είναι ο αυτοσχεδιασμός ή –προτιμότερα- ο εαυτο-σχεδιασμός, καθώς, όπως υποστηρίζει ο κ. Τζαφέτας, «ο εαυτός μας σχεδιάζει». «Αν δεν μπορείς να λειτουργήσεις αυτοσχεδιαστικά, δεν μπορείς να πατήσεις στη σκηνή και να σε στήσει κάποιος, σκηνοθέτης ή άλλος. Δεν εκφράζεις τίποτα. Δεν λειτουργώ μ’ αυτό τον τρόπο. Δεν μπορώ να δουλέψω χωρίς τον αυτοσχεδιασμό. Πρέπει κανείς να έχει μια κατεύθυνση, μια μεθοδολογία και μια μέθοδο βήμα- βήμα μέχρι να φτάσει κάπου. Για μας βήμα- βήμα στο θέατρο είναι ο αυτοσχεδιασμός και προφανώς κάποια στοιχεία τεχνικής», ανέφερε.
 

«Το θέατρο είναι μια θάλασσα που πέφτεις χωρίς να γνωρίζεις κολύμπι και μέσα από την καθοδήγηση μαθαίνεις»

 
Το «ταξίδι» του Κύκλου δεν έχει ιδιαίτερες απαιτήσεις και κυρίως δεν απαιτεί συγκεκριμένες γνώσεις. Η μόνη ίσως βασική απαίτηση είναι η συγκέντρωση και η προσήλωση στο στόχο. Μια διαδρομή «προορισμός» της οποίας δεν είναι απλά η καλοπέραση, αλλά κάτι βαθύτερο, «ένα ταξίδι για όλους, κατ’ αρχήν για μένα, όλη αυτή η διαδικασία για να περάσουμε καλά, να εκφραστούμε, να συνδημιουργήσουμε, να συγκινηθούμε. Όλα αυτά βέβαια υπό κάποια καθοδήγηση. Από κει και πέρα δεν είναι κάτι το οποίο απαιτεί γνώσεις. Είναι μια θάλασσα που πέφτεις χωρίς να γνωρίζεις κολύμπι και μέσα από την καθοδήγηση μαθαίνεις».
 

«Όπου βρίσκεσαι πρέπει να προσπαθείς να προσφέρεις»

Η απόφαση του Ηρακλή Τζαφέτα να κάνει αυτό το επόμενο βήμα και να δημιουργήσει τον «Κύκλο», έγκειται στο χαρακτήρα του, ο οποίος του «επιβάλλει» να βρίσκεται σε κίνηση, να γεμίζει την ημέρα του δημιουργικά. «Δεν μπορώ αλλιώς να φανταστώ τον εαυτό μου. Είναι αναπόσπαστο κομμάτι για μένα και η μουσική και το θέατρο. Πάνω σ’ αυτά έχω σπουδάσει και έχω εκπαιδευτεί», δήλωσε ο ίδιος.
 
Ο κ. Τζαφέτας παρότι δεν είναι Κομοτηναίος, αγάπησε αυτή την πόλη και θέλησε να προσφέρει σε αυτή πάνω στο κομμάτι που ο ίδιος γνωρίζει πολύ καλά. «Όπου βρίσκεσαι πρέπει να προσπαθείς να προσφέρεις. Από την πλευρά μου πήρα αυτή την πρωτοβουλία για να κάνω κάτι για μένα αλλά και για να γίνει κάτι σ’ αυτή την πόλη» εξήγησε, τονίζοντας πως «αν δεν υπάρχει στήριξη θα γίνονται λιγότερα πράγματα και η τέχνη δεν είναι για το λίγο».
 

Info

Τα μαθήματα του «Κύκλου» πραγματοποιούνται κάθε Δευτέρα 18:00-21:00 και Σάββατο 13:00-16:00 στο Θρακικό Ωδείο. Στις 26/10 και στις 2/11, πραγματοποιήθηκαν τα δύο «ανοιχτά» μαθήματα γνωριμίας, οπότε και οριστικοποιήθηκε το τμήμα που θα ακολουθήσει το πρόγραμμα καθ’ όλη τη διάρκεια της σεζόν. Η συμμετοχή στα μαθήματα ανέρχεται στα 25 ευρώ το μήνα, για 24 περίπου ώρες μαθήματος υποκριτικής.
 
Πληροφορίες: 2531081531-2 και 6987753839

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.