«Ενας αλλος κοσμος… ειναι εφικτος»

Και θα το αποδείξει το 11ο Αντιεξουσιαστικό Φεστιβάλ Κομοτηνής 12 έως 15 Νοεμβρίου με πλούσιο πολιτικό, κοινωνικό και ψυχαγωγικό περιεχόμενο

Για ενδέκατη συνεχή χρονιά, ένα από τα μακροβιότερα πολιτικά φεστιβάλ της επαρχίας, το Αντιεξουσιαστικό Φεστιβάλ Κομοτηνής θα πραγματοποιηθεί και φέτος το τετραήμερο 12-15 Νοεμβρίου με πλούσιο πολιτικού και πολιτιστικού περιεχομένου πρόγραμμα. Μετά την ομολογουμένως επιτυχημένη πορεία του περσινού επετειακού φεστιβάλ, έχοντας θέσει στέρεες βάσεις για τη διοργάνωση αντίστοιχων εκδηλώσεων, η Αντιεξουσιαστική Κίνηση Κομοτηνής, οργάνωσε το φετινό φεστιβάλ ακολουθώντας την ίδια πορεία, με στόχο να αποδείξει ότι «ένας άλλος κόσμος… είναι εφικτός».

Το πολιτικό πρόταγμα του φεστιβάλ σε τέσσερις πολιτικές συζητήσεις

Οι πολιτικές εκδηλώσεις του φεστιβάλ ξεκινούν αυτή την Πέμπτη στο αμφιθέατρο της π. Νομικής με συζήτηση αφιερωμένη στην άμεση δημοκρατία, κατά πόσο αυτή είναι επίκαιρη σήμερα και πώς αυτό το πρόταγμα μπορεί να κοινωνικοποιηθεί, να γίνει πραγματικό και όχι κάτι φανταστικό. Ομιλητές θα είναι ο γνωστός συγγραφέας κ. Περικλής Κοροβέσης, ο καθηγητής του πανεπιστημίου Κρήτης κ. Γιώργος Οικονόμου και από την Εφημερίδα των Συντακτών ο κ. Γιώργος Σταματόπουλος.
 
Την Παρασκευή σειρά έχει η εκδήλωση στο εργατικό κέντρο για το ζήτημα της αποανάπτυξης, ένα ζήτημα το οποίο έχει προβληματίσει πολύ την κοινωνία τα τελευταία χρόνια, καθώς όπως ανέφερε ο κ.Κωνσταντίνος Σαββόπουλος, μέλος της ΑΚ Κομοτηνής «είναι πολύ έντονη η συζήτηση “ευρώ-δραχμή”, “μνημόνιο-αντιμνημόνιο” και αισθανόμαστε ότι υπάρχει ένα ολόκληρο πολιτικό σκέλος εκτός αυτής της κουβέντας. Αυτό έχει να κάνει με μεθόδους αποανάπτυξης και αλληλέγγυας εναλλακτικής οικονομίας που έχουν ακολουθηθεί σε άλλες κοινότητες και χώρες». Ομιλητές της εκδήλωσης θα είναι ο κ. Γιάννης Μπίλλας, από την οργάνωση «Από κοινού», ο συγγραφέας κ. Γιώργος Κολέμπας, αλλά και μέλη του Ελεύθερου Κοινωνικού Χώρου Μικρόπολις της Θεσσαλονίκης, που θα αναφερθούν στο πώς λειτουργούν οι κολλεκτίβες και πώς μπορεί κανείς να συλλογικοποιήσει τις ανάγκες του.
Τρίτη ημέρα εκδηλώσεων με μια συζήτηση στον ΕΚΧ Adelante που αφορά στους Τούρκους και τους Κούρδους πολιτικούς κρατούμενους, αλλά και το πώς τους διαχειρίζεται το ελληνικό κράτος τα τελευταία χρόνια. Ομιλητές θα είναι ο κ. Hasan Kosar, πρώην διωκόμενος και η δικηγόρος που ασχολείται κατά κόρων με αυτό το ζήτημα κ. Αλέκα Ζορμπαλά. «Είναι ένα θέμα ενδιαφέρον για την περιοχή μας, γιατί αναφερόμαστε σε μια γειτονική χώρα με την οποία οι εξωτερικές σχέσεις που έχουμε συνάψει είναι αρκετά προβληματικές ως προς αυτό το κομμάτι και πώς διαχειριζόμαστε αυτούς τους ανθρώπους», επεσήμανε ο κ. Σαββόπουλος.
 
Η τελευταία πολιτική εκδήλωση του φεστιβάλ αποτελεί και τον «άσσο στο μανίκι» των διοργανωτών όπως επεσήμανε ο ίδιος, καθώς αφορά «την κοινωνική αυτενέργεια ενάντια στο σύγχρονο ολοκληρωτισμό», στόχος της οποίας είναι να βγει ένα «πλάνο αντίστασης». «Έχουμε το εξής δεδομένο, ότι το συντομότερο δυνατόν θα υπάρξει πληθώρα επιθετικών μέτρων προς την κοινωνία και το λαό. Θα μπουν ζητήματα ρευστοποιήσεων και πλειστηριασμών πρώτης κατοικίας, ζητήματα ιδιωτικοποιήσεων στο νερό, στους δημόσιους χώρους, ζητήματα σίτισης, στέγασης, ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης. Όσο εντείνεται η διάλυση του κοινωνικού ιστού και λόγω της κρίσης και λόγω της έλλειψης του πολιτικού σχεδιασμού αυτά τα προβλήματα ολοένα και θα εντείνονται και εμείς ως κοινωνία θα συνεχίσουμε να ζούμε επώδυνες καταστάσεις», παρατήρησε ο κ. Σαββόπουλους, προσθέτοντας δε ότι «προφανώς δεν μπορούμε να βγάλουμε ένα πλάνο στο οποίo θα προτείνουμε λύση για όλα τα ζητήματα λύση -ή ότι για κάθε ζήτημα υπάρχει λύση-, αλλά φιλοδοξούμε ως ένα βαθμό και με τη βοήθεια της τοπικής κοινωνίας και με τη βοήθεια των ανθρώπων που θα έρθουν στον ΕΚΧ Adelante να μεταφέρουν την εμπειρία τους, άνθρωποι που έχουν ζήσει τον κρατικό ολοκληρωτισμό».

Το πολιτιστικό στίγμα του φεστιβάλ

Αναφορικά με το πολιτιστικό μέρος του φεστιβάλ, το βράδυ της Πέμπτης θα οργανωθεί ένα πάρτι οικονομικής ενίσχυσης στo Adelante. Την Παρασκευή θα λάβει χώρα το πρώτο live, αφιερωμένο στη hip hop μουσική με σχήματα και μπάντες που δημιουργούν οι ίδιοι της παραγωγές τους, στη λίστα των οποίων και σχήματα από τη Θράκη. Το Σάββατο τη σκυτάλη παίρνουν ο Δημήτρης Πουλικάκος και η Σπυριδούλα, οι Θραξ Πανκς και οι Coconut Rockets, ενώ την Κυριακή αναλαμβάνουν οι «Τζαναμπέτηδες» με ένα ρεμπέτικο γλέντι στο Adelante.

«Δε φιλοδοξούμε να είμαστε μια πρωτοπορία που θα βγει μπροστά με κάποια λύση για να βγάλει την κοινωνία από το αδιέξοδο στο οποίο έχει περιέλθει»

Η πορεία της Αντιεξουσιαστικής Κίνησης από το 2003, που ξεκίνησε, μέχρι σήμερα δεν μπορεί εύκολα να μπει σε κάποιο πλαίσιο, σύμφωνα με τον Κωνσταντίνο Σαββόπουλο, ο οποίος ερωτηθείς σχετικά επεσήμανε πως «δε φιλοδοξούμε να είμαστε μια πρωτοπορία που θα βγει μπροστά με κάποια λύση για να βγάλει την κοινωνία από το αδιέξοδο στο οποίο έχει περιέλθει. Το απλό που προσπαθούμε είναι, πάνω στο πλαίσιο των αρχών μας, της άμεσης δημοκρατίας, των ανοιχτών διαδικασιών και της μη ιεραρχίας, να θέσουμε κάποιους προβληματισμούς που υπάρχουν στην κοινωνία, να τους βάλουμε σε ευρεία πλαίσια, να τους κάνουμε αντιληπτούς από το μεγαλύτερο δυνατό κομμάτι της κοινωνίας και, πάλι μέσα από τη διάδραση με την κοινωνία, να βρούμε υπαρκτές λύσεις για αυτά τα προβλήματα». Τα μέλη της Αντιξουσιαστικής Κίνησης αντιλαμβάνονται σαφώς ότι τα τελευταία χρόνια παρότι έχουν πυκνώσει τη συμμετοχή τους και τις δράσεις τους στα δρώμενα της Κομοτηνής, δεν έχουν την ανταπόκριση που θα επιθυμούσαν από την τοπική κοινωνία. «Θα θέλαμε κάθε φόρα που βγαίνουμε και κάνουμε οτιδήποτε να βλέπουμε κόσμο από την τοπική κοινωνία. Εν όψει και του φεστιβάλ κάνουμε άλλη μια ανοιχτή πρόσκληση στην κοινωνία της Κομοτηνής να έρθει στο χώρο, να δει πώς λειτουργεί, τι πρεσβεύουμε. Για να κρίνεις άλλωστε κάτι πρώτα πρέπει να το δεις και μετά να κάνεις την κριτική σου», πρόσθεσε ολοκληρώνοντας ο ίδιος.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.