Ενα βιβλιο για παιδια και εφηβους, και συγχρονως ενα πολυτιμο εργαλειο για τους εκπαιδευτικους και τη διδασκαλια της Ιστοριας

Εύη Πίνη, «Εγώ ο Σίκιννος, στη ναυμαχία της Σαλαμίνας», εκδ. Κέδρος, Αθήνα 2021

«Την επόμενη μέρα οι ξέφρενοι πανηγυρισμοί και η χαρά για τη μεγάλη νίκη έδωσαν τη θέση τους στον θρήνο και στο πένθος γι’ αυτούς που είχαν χαθεί. Εμείς οι δούλοι αναλάβαμε να φροντίσουμε τα σώματα των πεσόντων και να στήσουμε τις νεκρικές πυρές. Ξύλα υπήρχαν άφθονα, η ακτή είχε γεμίσει συντρίμμια από διαλυμένα πλοία».

Ένα πραγματικά εξαιρετικό βιβλίο για παιδιά και εφήβους, και συγχρόνως ένα πολύτιμο εργαλείο για τους εκπαιδευτικούς σχετικά με τη διδασκαλία της Ιστορίας, μας προσφέρει η αρχαιολόγος Εύη Πίνη με το νέο της πόνημα που τιτλοφορείται  «Εγώ, ο Σίκιννος, στη ναυμαχία της Σαλαμίνας».

Πρόκειται για ένα ευκολοδιάβαστο βιβλίο, συναρπαστικό στην υπόθεση, γραμμένο με κάθε σεβασμό στην επιστήμη της Ιστορίας και τις πηγές της. Η Εύη Πίνη βασίζει την αφήγησή της στις αρχαίες πηγές του Ηροδότου, του Θουκυδίδη και του μεταγενέστερου Πλούταρχου και βάζει τον δούλο από τις Σάρδεις της Λυδίας, Σίκιννο, που υπηρετεί τον γνωστό Θεμιστοκλή μετά από την αιχμαλωσία του, να μας αφηγηθεί την εμπειρία του από τη συμμετοχή του στη ναυμαχία της Σαλαμίνας και όχι μόνο. Μαζί με αυτή του την εμπειρία, καταθέτει παράλληλα και τις εντυπώσεις του από τη δημοκρατική Αθήνα και τη γενικότερη σύγκρουση των αρχαίων Ελλήνων με την πανίσχυρη περσική αυτοκρατορία.

Το «Εγώ, ο Σίκιννος, στη ναυμαχία της Σαλαμίνας» είναι  ένα ευκολοδιάβαστο βιβλίο, συναρπαστικό στην υπόθεση, γραμμένο με κάθε σεβασμό στην επιστήμη της Ιστορίας και τις πηγές της. Η Εύη Πίνη βασίζει την αφήγησή της στις αρχαίες πηγές του Ηροδότου, του Θουκυδίδη και του μεταγενέστερου Πλούταρχου και βάζει τον δούλο από τις Σάρδεις της Λυδίας, Σίκιννο, που υπηρετεί τον γνωστό Θεμιστοκλή μετά από την αιχμαλωσία του, να μας αφηγηθεί την εμπειρία του από τη συμμετοχή του στη ναυμαχία της Σαλαμίνας και όχι μόνο. Μαζί με αυτή του την εμπειρία, καταθέτει παράλληλα και τις εντυπώσεις του από τη δημοκρατική Αθήνα και τη γενικότερη σύγκρουση των αρχαίων Ελλήνων με την πανίσχυρη περσική αυτοκρατορία

Η αφήγηση του Σίκιννου είναι πρωτοπρόσωπη επιτρέποντας έτσι στον αναγνώστη να ταυτιστεί μαζί του και δίνοντας την απαραίτητη ζωντάνια στο πόνημα. Το ίδιο επιτυγχάνεται με τη χρήση πολλών διαλόγων.

Ο Σίκιννος είναι ένας άνθρωπος χωρίς πατρίδα μετά από την απαγωγή του από πειρατές και την πώλησή του ως δούλο στο σπίτι του Θεμιστοκλή.  Εν τούτοις, οι ικανότητές του από τη μια και η καλοσύνη του κυρίου του από την άλλη, θα καταφέρουν να τον κάνουν να ταυτιστεί, εν τέλει, με τους Έλληνες και να πάρει το μέρος τους στην επικείμενη σύγκρουση. Θα φτάσει μάλιστα στο σημείο να γίνει κατάσκοπος εις βάρος των πρώην δικών του και να θέσει εις πέρας με επιτυχία την αποστολή που θα του αναθέσει ο ίδιος ο Θεμιστοκλής.

Στο τέλος του βιβλίου η συγγραφέας διακρίνει την Ιστορία από τη μυθοπλασία και εξηγεί ποιος ακριβώς ήταν ο Σίκιννος στην πραγματικότητα. Μας παρέχει, ακόμη, πληροφορίες για τους Πέρσες, τον χρησμό του μαντείου των Δελφών σχετικά με τη διάσημη ναυμαχία, τον περίφημο παιάνα της, τον ίδιο τον Θεμιστοκλή ως προσωπικότητα, αλλά και για τα πλοία της αρχαιότητας. Τέλος, παρατίθεται επεξηγηματικό γλωσσάριο των όρων που χρησιμοποιούνται στο βιβλίο για περαιτέρω επίλυση αποριών σχετικά με κάποιους αρχαίους άγνωστους όρους.

Η συγγραφέας λατρεύει το αντικείμενό της, την Αρχαιολογία και την Ιστορία, και η αγάπη αυτή δύσκολα κρύβεται.  Εν κατακλείδι, πρόκειται για ένα θαυμάσιο βιβλίο το οποίο μπορεί να διαβαστεί άνετα τόσο από παιδιά, όσο από εφήβους και ενήλικες, για να μας ταξιδέψει πίσω στον χρόνο και στο πολύ σημαντικό έτος 480π.Χ., τότε που οι Έλληνες κατήγαγαν μία τεράστιας σημασίας νίκη απέναντι στον περσικό στόλο. Το βιβλίο προσφέρεται για χρήση από σχολικές βιβλιοθήκες, ομάδες φιλαναγνωσίας των σχολείων, εκπαιδευτικούς και ιστορικούς

Η συγγραφέας λατρεύει το αντικείμενό της, την Αρχαιολογία και την Ιστορία, και η αγάπη αυτή δύσκολα κρύβεται.  Εν κατακλείδι, πρόκειται για ένα θαυμάσιο βιβλίο το οποίο μπορεί να διαβαστεί άνετα τόσο από παιδιά, όσο από εφήβους και ενήλικες, για να μας ταξιδέψει πίσω στον χρόνο και στο πολύ σημαντικό έτος 480π.Χ., τότε που οι Έλληνες κατήγαγαν μία τεράστιας σημασίας νίκη απέναντι στον περσικό στόλο. Το βιβλίο προσφέρεται για χρήση από σχολικές βιβλιοθήκες, ομάδες φιλαναγνωσίας των σχολείων, εκπαιδευτικούς και ιστορικούς.

«Την επόμενη στιγμή ακούστηκε ένα δυνατό σάλπισμα από το κέντρο της ελληνικής παράταξης. Ήταν το παράγγελμα για να αρχίσουν να εφαρμόζουν τον ελιγμό που έλεγε το προηγούμενο βράδυ ο Θεμιστοκλής. Το σχέδιο ήταν απλό. Με το που άρχισαν τα περσικά πλοία να απλώνονται για να εφαρμόσουν τη συνηθισμένη τακτική τους, να περικυκλώσουν δηλαδή τον αντίπαλο στόλο, οι Αθηναίοι στα δεξιά της παράταξης και οι Κορίνθιοι στα αριστερά άρχισαν να κωπηλατούν ανάποδα».

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.