Ενα βιβλιο-δριμυ κατηγορω για την κατασταση που αντιμετωπιζουν οι γυναικες στην Κορεα

Τσο Ναμ-Τζου, «Κιμ Τζιγιάνγκ, Γεννημένη το 1982», εκδ. Μίνωας

Απρόσμενα καλογραμμένο και συγκλονιστικό αποδεικνύεται το βιβλίο της Κορεάτισσας σεναριογράφου Τσο Ναμ-Τζου με τίτλο «Κιμ Τζιγιάνγκ, Γεννημένη το 1982». Το βιβλίο μας αφηγείται, ουσιαστικά, τον βίο μιας γυναίκας στη Νότια Κορέα, της Κιμ Τζιγιάνγκ, γεννημένης το 1982, που έρχεται αντιμέτωπη με τον παγιωμένο μισογυνισμό της χώρας της.

Η Κιμ Τζιγιάνγκ ζει στα περίχωρα της Σεούλ με τον άνδρα της και τη νεογέννητη κόρη της. Έχει αναγκαστεί να παραιτηθεί από τη δουλειά που βρήκε με πολύ κόπο και την ικανοποιούσε αρκετά προκειμένου να μεγαλώσει το παιδί της. Δεν είναι όμως αυτό που θέλει και αυτό που πραγματικά επιθυμεί… Και το γεγονός αυτό μπορεί να σταθεί ικανό να την οδηγήσει στον ψυχίατρο…

Η συγγραφέας μας προσφέρει στην αρχή του βιβλίου ένα στιγμιότυπο από τη ζωή της Κιμ ως μητέρας, στα πρόθυρα νευρικής κρίσης. Κατόπιν, κάνοντας ένα πισωγύρισμα, πιάνει το νήμα της αφήγησης από τα παιδικά χρόνια της Κιμ, προκειμένου να εξηγήσει στους αναγνώστες το πώς βρέθηκε σε αυτή την κατάσταση, να αποζητά δηλαδή τη βοήθεια ενός ψυχοθεραπευτή για να ξαναβρεί τις ισορροπίες της.

Η Τσο Ναμ-Τζου μας αφηγείται με τρόπο καθηλωτικό τα παιδικά και τα φοιτητικά χρόνια της Κιμ, τη γνωριμία της με τον μελλοντικό της σύζυγο, αλλά και άλλους άνδρες πριν από αυτόν και τις προσπάθειές της να βρει εργασία σε κάποια εταιρεία στην Κορέα, ως γυναίκα σπουδαγμένη. Η συγγραφέας, χωρίς να αναλώνεται σε μακροσκελείς και κουραστικές περιγραφές, απεικονίζει, εντούτοις, έξοχα τη ζωή στη Νότια Κορέα στο τέλος του περασμένου αιώνα, τις εργασιακές συνθήκες –που είναι κατά πολύ δυσκολότερες για τις γυναίκες- και τις οικογενειακές συνήθειες των εκεί ανθρώπων– με την εμφανή προτίμηση στα άρρενα μέλη να είναι και πάλι εύλογη. Και, εν τέλει, επιλέγει να τελειώσει την αφήγησή της με τη μαρτυρία του ίδιου του ψυχιάτρου που είδε την Κιμ. Η ανδρική και ιατρική συνάμα οπτική θα προσφέρει το πιο συγκλονιστικό φινάλε στο μυθιστόρημα. Πρόκειται όμως για μία μυθιστορία, η οποία, δυστυχώς, θα μπορούσε κάλλιστα να είναι αληθινή.

Οι αναλογίες και οι συγκρίσεις με την κατάσταση  σε ό,τι αφορά τη γυναικεία εργασία και τη θέση της γυναίκας στην οικογένεια στη Δύση, στις ΗΠΑ και τη δική μας χώρα, είναι σίγουρο ότι θα γίνουν σε ένα βιβλίο που διαβάζεται μονορούφι και μας κεντρίζει την περιέργεια με την εξέλιξη της υπόθεσής του από την πρώτη κιόλας σελίδα. Το βιβλίο απευθύνει ένα δριμύ κατηγορώ για την κατάσταση με την οποία έρχονται καθημερινά αντιμέτωπες οι γυναίκες κάθε ηλικίας στην Κορέα, τόσο στο σχολικό περιβάλλον και στην οικογένειά τους, όσο και στον γάμο τους και το εργασιακό τους περιβάλλον.

Σε κανένα άλλο βιβλίο δεν παρουσιάζονται τόσο ξεκάθαρα οι δραματικές επιλογές τις οποίες πρέπει να κάνει μία εργαζόμενη γυναίκα όταν αποφασίσει να γίνει μητέρα. Κανείς δεν θα τις εξέφραζε πιο παραστατικά απ’ ό,τι η ίδια η Κιμ Τζιγιάνγκ στο παρακάτω απόσπασμα, που απευθύνεται στον σύζυγό της:

«Είπες να μη σκέφτομαι μόνο τι θα χάσω. Ρισκάρω τα νιάτα μου, την υγεία μου, τη δουλειά μου, τους συναδέλφους μου, την κοινωνικότητά μου, τα επαγγελματικά σχέδιά μου και το μέλλον μου. Επόμενο είναι λοιπόν να σκέφτομαι αυτά που χάνω. Εσύ όμως; Τι έχεις να χάσεις εσύ αν αποκτήσεις παιδί;».

Πρόκειται για σκέψεις τις οποίες αναμφίβολα όσες γυναίκες από εμάς είναι εργαζόμενες στον ιδιωτικό τομέα και συγχρόνως μητέρες θα τις έχουν κάνει οπωσδήποτε όταν αποφάσιζαν να αποκτήσουν παιδί.

Η άδικη μεταχείριση που υφίσταται η Κιμ στο σπίτι, στην οικογένεια, στη δουλειά της και στον γάμο της θα κάνει τους αναγνώστες κυριολεκτικά να αγανακτήσουν με την ανδρική κυριαρχία σε όλους τους τομείς της δημόσιας και της ιδιωτικής ζωής στην Κορέα. Καταλαβαίνουμε, επομένως, για ποιον λόγο το βιβλίο αυτό έγινε μπεστ-σέλερ και στάθηκε συγχρόνως το έναυσμα για την αφετηρία του νέου φεμινιστικού κινήματος της Κορέας.

Λίγα λόγια για τη συγγραφέα

Η Τσο Ναμ-Τζου γεννήθηκε το 1978 στη Σεούλ της Νότιας Κορέας. Αποφοίτησε από το Τμήμα Κοινωνιολογίας στο Ewha Womans University και ήταν τηλεοπτική σεναριογράφος για εννέα χρόνια. Ζει με την οικογένειά της στην Κορέα. Το μυθιστόρημά της «Κιμ Τζιγιάνγκ, γεννημένη το 1982», το οποίο εμπνεύστηκε από προσωπικά της βιώματα έχει μεταφραστεί σε δεκαεννιά χώρες και έχει πουλήσει πάνω από ένα εκατομμύριο αντίτυπα.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.