Ενα θρακιωτικο γλεντι με τους Ελληνες της ξενιτιας

Το συγκρότημα «Εβρίτικη Ζυγιά» περιέγραψε τη συγκλονιστική υποδοχή που του επεφύλασσαν οι απόδημοι Θρακιώτες του Ντίσελντορφ

Η χειμερινή περιοδεία του συγκροτήματος «Εβρίτικη Ζυγιά» άνοιξε επίσημα με ένα παραδοσιακό γλέντι στη Γερμανία, μετά από πρόσκληση του «Θρακιώτικου Πολιτιστικού Συλλόγου Ακρίτας Ντίσελντορφ». Εκεί οι μουσικοί έζησαν «ένα από τα ομορφότερα γλέντια της ζωής τους», αφού, όπως εκμυστηρεύθηκαν, περιγράφοντας την εμπειρία τους, οι Έλληνες ομογενείς μπορεί να ζουν πολλά χιλιόμετρα μακριά, αλλά πάντα φροντίζουν να διατηρούν αναμμένη τη φλόγα της παράδοσης.

«Συμμετείχαμε στο καθιερωμένο γλέντι που διοργανώνει κάθε Οκτώβριο ο σύλλογος “Ακρίτας” και κάλεσε εμάς και την ορχήστρα “Θρακιώτικο Μεράκι ”για να παρουσιάσουμε τραγούδια από τον τόπο μας. Σε αυτόν δραστηριοποιούνται κατά κύριο λόγο ξενιτεμένοι Θρακιώτες, χωρίς αυτό να αποκλείει Έλληνες με καταγωγή από άλλες περιοχές», εξήγησε ο κ. Σπύρος Στράτος, μουσικός (γκάιντα) κάνοντας λόγο για μία βραδιά με πολλή μουσική, χορό αλλά και συγκίνηση.

«Για εμάς κάθε γλέντι μαζί με τους Έλληνες της ξενιτιάς έχει μεγάλη συναισθηματική βαρύτητα. Αυτοί οι άνθρωποι νοσταλγούν τη μουσική και τον ήχο των παραδοσιακών μας οργάνων! Μην ξεχνάτε ότι, όσο βρίσκονταν ακόμα στην πατρίδα, μεγάλωναν με γκάιντα, λύρα, καβάλι, νταούλι · όργανα τα οποία για τους ίδιους είναι απόλυτα συνυφασμένα με τα βιώματα της παιδικής ηλικίας και την πατρίδα», συνέχισε ο ίδιος για να μιλήσει για τον συγκλονιστικό τρόπο με τον οποίο οι μουσικοί έγιναν δεκτοί στο Ντίσελντορφ.

«Παιδάκια τρίτης, ακόμα και τέταρτης γενιάς μετανάστες θέλουν να μάθουν την παράδοση που κουβαλούν»

Μόνο αν βρεθεί κανείς σε ένα ελληνικό γλέντι στο εξωτερικό θα μπορέσει να νοιώσει πως νοιώθουν οι ξενιτεμένοι. Ο τρόπος που μιλούν σε κάποιον «δικό τους άνθρωπο», που κατευθείαν σηκώνονται να χορέψουν μόλις ακούν τα τραγούδια της Θράκης δεν χωρά μέσα σε λέξεις! «Οι Θρακιώτες τα τελευταία χρόνια έχουν συσπειρωθεί πολύ. Οι σύλλογοι στην Γερμανία, το Βέλγιο, τις Βρυξέλλες, μέρη τα οποία επισκεπτόμαστε συχνά, είναι ιδιαίτερα συσπειρωμένοι. Σκεφτείτε ότι για αυτό το γλέντι μαζεύτηκαν Θρακιώτες από όλη την Γερμανία, την Γαλλία, την Ολλανδία, το Βέλγιο, κάτι το οποίο προφανώς μας συγκινεί πάρα πολύ. Είναι συγκλονιστικό για έναν μουσικό να ταξιδεύει για να παίξει και να βλέπει ότι ο κόσμος αγκαλιάζει τη δουλειά του με τόση αγάπη», είπε για να μοιραστεί στη συνέχεια κάποιες από τις αναμνήσεις που πήρε μαζί του στις βαλίτσες της επιστροφής.

Άλλωστε, κάθε ταξίδι αποτελεί πάντα μία ευκαιρία να γίνουν γνωριμίες που δημιουργούν ζεστές ανθρώπινες σχέσεις και φιλίες. «Μας ενδιαφέρει πώς περνούν οι απόδημοι Έλληνες, τι σχέση έχουν με την πατρίδα και τον τόπο μας. Νομίζω πως η ομοσπονδία Θρακιωτών της Ευρώπης έχει αναπτύξει ιδιαίτερη κινητικότητα και τα τελευταία χρόνια όλο και περισσότεροι νέοι έρχονται κοντά στους συλλόγους», κατέληξε στέλνοντας ένα ελπιδοφόρο μήνυμα «βλέπεις ότι παιδάκια τρίτης, ακόμα και τέταρτης γενιάς μετανάστες που δεν έχουν καμία επαφή με την Ελλάδα, πέραν από κάποια ταξίδια σε γιορτές και διακοπές, θέλουν να μάθουν τραγούδια, χορούς, ήθη, έθιμα και την παράδοση που κουβαλούν από τις μανάδες, τους πατέρες και τους παππούδες τους. Η παράδοση διατηρείται και μεταλαμπαδεύεται στους επερχόμενους».
 

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.