Ενα ταξιδι στην ιστορια των Προσκυνητων

Παρακαταθήκη για τους κατοίκους του οικισμού το βιβλίο του Νίκου Καρακωστίδη «Προσκυνητές Ν. Ροδόπης: Η Νέα πατρίδα που όρισαν οι πρόσφυγες από την Ανατολική και Βόρεια Θράκη (1922-1927)»

Ένα βιβλίο που αποτυπώνει τη διαδρομή των Προσκυνητών στον ένα αιώνα ύπαρξης τους, παρουσιάστηκε την Κυριακή στον οικισμό. Πρόκειται για το βιβλίο «Προσκυνητές Ν. Ροδόπης: Η Νέα πατρίδα που όρισαν οι πρόσφυγες από την Ανατολική και Βόρεια Θράκη (1922-1927)» του Νίκου Καρακωστίδη.

Με πρωτοβουλία του Πολιτιστικού Συλλόγου Γυναικών Προσκυνητών ο κ. Καρακωστίδης παρουσίασε το βιβλίο του, ένα σημαντικό έργο μιας πολυετούς έρευνας και προσωπικού του αγώνα, που καταγράφει την ιστορική μνήμη από την εγκατάσταση σε αυτόν των προσφύγων από την Ανατολική και τη Βόρεια Θράκη, τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο και τον εμφύλιο, αλλά και τις εξελίξεις μετά από αυτόν.

Σημαντικό μέρος του βιβλίου αφορά την σχολική πραγματικότητα από το 1922 έως και τη μετεγκατάστασή τους στο νέο Δημοτικό σχολείο, καθώς και τις καθημερινές ασχολίες, τα επαγγέλματα και η ενασχόλησή τους με τη γη, το δύσκολο έργο της κοινότητας και των προέδρων, ακόμα και ενδυμασίες των Χατζηλαριωτών, μαζί με μικρά στοιχεία από την καθημερινότητα των προγόνων τους, η οποία αποτυπώνεται και στο πλούσιο φωτογραφικό υλικό που περιλαμβάνεται σε αυτό.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.