Εμφαση στα παιδικα και νεανικα βιβλια στη Βιβλιοθηκη Κομοτηνης

650 βιβλία προμηθεύτηκε συνολικά η βιβλιοθήκη το 2021, και θα συνεχίσει με τον ίδιο ρυθμό και το 2022

Με την εγκατάσταση στο κτίριο της Τσανάκλειου, η Δημοτική Βιβλιοθήκη Κομοτηνής έχει προχωρήσει σε μια σειρά από δράσεις εξωστρέφειας, θέλοντας να βάλει τόσο τη δομή, όσο και το ίδιο το κτίριο στο οποίο στεγάζεται, στον πολιτιστικό και κοινωνικό χάρτη της πόλης.

Όμως πέρα από τις δράσεις της, συνεχίζει να ενισχύεται για να επιτελέσει όσο το δυνατόν καλύτερα την αποστολή της, να αποτελεί ένα καταφύγιο για τους μικρούς και τους μεγάλους φίλους του βιβλίου.

Για αυτό και το 2021 προχώρησε, όπως κάθε χρόνο στον εμπλουτισμό του καταλόγου της. Συνολικά προμηθεύτηκε βιβλία αξίας 7.500 ευρώ, τόσο στην κατηγορία ενηλίκων με ποικίλο περιεχόμενο (λογοτεχνία, ποίηση, θέατρο, ιστορία, ψυχολογία, φιλοσοφία κ.α.) καθώς και στην κατηγορία παιδικό – νεανικό βιβλίο.

Συνολικά αγοράστηκαν 650 βιβλία εκ των οποίων τα μισά, 330 είναι παιδικά και τα υπόλοιπα είναι ελληνικής και ξένης πεζογραφίας, ποίησης, ιστορίας καθώς και ατομικής ψυχολογίας – αυτοβελτίωσης, βιβλία γονεϊκότητας κ.α..

Για πρώτη φορά όμως το 2021 αγοράστηκε ένας αριθμός παιδικών βιβλίων στην αγγλική γλώσσα, τα οποία  μαζί με τα βιβλία παιδικής λογοτεχνίας στη γερμανική γλώσσα, που περιλαμβανόταν στη δωρεά του Γερμανικού Προξενείου Θεσσαλονίκης, θα αποτελέσουν σταδιακά την βάση για την ανάπτυξη του ξενόγλωσσου παιδικού τμήματος, στο οποίο ελπίζουν πως θα προστεθούν και άλλες γλώσσες.

Έμφαση στα παιδιά και νεανικά βιβλία

Με τους ίδιους ρυθμούς αναμένεται να συνεχιστεί η αγορά βιβλίων και το 2022, ενώ όπως σημείωσε η υπεύθυνη της Βιβλιοθήκης κ. Αθανασία Καρανίκα, μέλημά τους είναι να δοθεί ιδιαίτερη σημασία στα παιδικά – νεανικά βιβλία, καθώς έχει παρατηρηθεί ότι αυξάνεται συνεχώς η ζήτηση τους.

Επίσης έχει παρατηρηθεί ότι όλα τα βιβλία που υπάρχουν στη Βιβλιοθήκη, «ανακυκλώνονται» συνεχώς στο παιδικό κοινό της πόλης, γεγονός που επιτελεί διπλό σκοπό, αυτόν της αύξησης της επισκεψιμότητας της βιβλιοθήκης καθώς και της ελεύθερης και δωρεάν πρόσβασης όλων των παιδιών στον κόσμο των βιβλίων.

«Το ίδιο συμβαίνει και στα βιβλία που αφορούν στο ενήλικο κοινό καθώς μέλημά μας είναι οι νέες αγορές να γίνονται με γνώμονα τις νέες κυκλοφορίες, τα βραβεία , τις λίστες bestseller και τις διάφορες έγκριτες κριτικές» σημείωσε χαρακτηριστικά η κ. Καρανίκα.

Μέσω των αγορών, σκοπός της Βιβλιοθήκης είναι να αναπτύξει τις Συλλογές της ώστε να ανταποκρίνεται στις ανάγκες του κοινού της πόλης, ενώ το σύνολο των αγορών, σε συνδυασμό με τις δωρεές των αναγνωστών που για το 2021 ξεπέρασαν τα 500 βιβλία, εμπλουτίζουν σε συνεχή βάση τον διαθέσιμο κατάλογο.

Αξίζει να σημειωθεί πως εδώ και πολλά χρόνια, η Βιβλιοθήκη γίνεται αποδέκτης πολλών δωρεών βιβλίων από συμπολίτες μας. Η βιβλιοθήκη δεν μπορεί να τα δεχθεί όλα (ανάλογα και με τον τύπο, για παράδειγμα έχουν σταματήσει εδώ και χρόνια να δέχονται εγκυκλοπαίδειες) αλλά όσα μπορούν να αξιοποιηθούν για τους συμπολίτες μας, κρατούνται από αυτή.

Όλα τα βιβλία της Δημοτικής Βιβλιοθήκης Κομοτηνής μπορείτε να τα ανακαλύψετε στη διεύθυνση: https://komotinilib.openabekt.gr/

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.