«Εμαθαν να μην ξεχνουν»

Εκδηλώσεις μνήμης και τιμής της Γενοκτονίας του Ποντιακού Ελληνισμού από τα ποντιακά Σωματεία Ροδόπης

Πράξη το σύνθημα «Μάθε με να μην ξεχνώ» έκαναν κατά τη διάρκεια της Παρασκευής και του Σαββατοκύριακου τα Ποντιακά Σωματεία της Ροδόπης τα οποία διοργάνωσαν διήμερες εκδηλώσεις την Παρασκευή 22 και την Κυριακή 24 Μαΐου, στη μνήμη της Γενοκτονίας του Ποντιακού Ελληνισμού.
 
Η πρώτη εξ’ αυτών έλαβε χώρα στο Θρακικό Ωδείο Κομοτηνής, όπου ο κ. Νίκος Λυγερός μίλησε για την «Στρατηγική Δυναμική Αναγνώρισης της Γενοκτονίας» ενώ ακολούθως τελέστηκε επιμνημόσυνη δέηση στο μνημείο του Μητροπολίτη Τραπεζούντας και μετέπειτα Αρχιεπισκόπου Αθηνών και Πάσης Ελλάδος Χρύσανθου Φιλιππίδη.
 
Στην κατάμεστη αίθουσα του Θρακικού Ωδείου, το «παρών» μεταξύ άλλων έδωσαν ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Μαρωνείας και Κομοτηνής κ.κ. Παντελεήμων, η πρόεδρος του ΔΗΠΕΘΕ Κομοτηνής κ. Σοφία Μενεσελίδου, η πρόεδρος της Κ.Καραθεοδωρή Α.Ε. κ. Αφροδίτη Καρελιάδου, ο πρόεδρος του ΚΕΜΕΑ κ. Νίκος Σωτηρακόπουλος, ο περιφερειακός σύμβουλος κ.Νίκος Τσαλικίδης, ο πρόεδρος του Συνδέσμου Φίλων Καραθεοδωρή κ. Σάκης Λιπορδέζης και ο κ. Δημήτρης Χαρίτου, μέλος της Ν.Ε. Ροδόπης του ΣΥΡΙΖΑ. 

Χρύσα Μαυρίδου «Με το σύνθημα “Μάθε με να μην ξεχνώ”, θα είμαστε πάντα εδώ να το υπηρετούμε και να μάθουμε στις επόμενες γενιές ότι πρέπει να συνεχίσουν αυτόν τον δίκαιο αγώνα»

Την εκδήλωση προλόγισε η πρόεδρος του Πολιτιστικού Ομίλου Ποντίων Θρυλορίου «Η Κερασούντα και το Γαρς» κ.Χρύσα Μαυρίδου η οποία αναφερόμενη στην 19η Μαΐου, Ημέρα μνήμης της Γενοκτονίας του Ποντιακού Ελληνισμού όπως την χαρακτήρισε, που γιορτάζεται πανελληνίως σε όλη την Ελλάδα, υπογράμμισε το βασικό και χρόνια αίτημα των Ποντίων όλης της Ελλάδας για τη Διεθνή αναγνώριση της Γενοκτονίας του Ποντιακού Ελληνισμού. «Πλέον μιλάμε με το σύνθημα « τρεις γενοκτονίες, μία στρατηγική», αναφερόμενοι, εκτός από τη γενοκτονία των Ποντίων, στις γενοκτονίες των Ασσυρίων και των Αρμενίων, δουλεύουμε με αυτό το σύνθημα, με αυτόν τον τρόπο όλοι μαζί προς έναν κοινό σκοπό».
 

Η κ. Μαυρίδου αναφέρθηκε και στην πρόσφατη αναγνώριση της Γενοκτονίας των Ποντίων από πλευράς της Αρμενίας εκφράζοντας την ικανοποίησή της και υπογραμμίζοντας παράλληλα την ανάγκη «να προχωρήσουμε με την ίδια λογική και στο μέλλον. Πάντα θα είμαστε εδώ με το σύνθημα “Μάθε με να μην ξεχνώ” , να το υπηρετούμε και να μάθουμε στις επόμενες γενιές ότι πρέπει να συνεχίσουν αυτόν τον δίκαιο αγώνα». 

Νίκος Λυγερός «Δεν αρκεί να έχεις δίκιο για κάτι, θα πρέπει να μπορείς και να το αποδείξεις με αποδεικτικά στοιχεία και επιχειρήματα»

Ο κεντρικός ομιλητής της εκδήλωσης ακολούθως ανέβηκε στο βήμα καταχειροκροτούμενος από τους παρευρισκομένους και αναφέρθηκε εκτενώς στις προσπάθειες αναγνώρισης όχι μόνο της γενοκτονίας των Ποντίων αλλά και των Ασσυρίων και των Αρμενίων, υπεραμυνόμενος της κοινής στρατηγικής αναγνώρισης καθώς όπως είπε «δεν αρκεί να έχεις δίκιο για κάτι, θα πρέπει να μπορείς και να το αποδείξεις με αποδεικτικά στοιχεία και επιχειρήματα». Ο ίδιος υποστήριξε πως σιγά σιγά και στην παγκόσμια σκηνή «τεκμηριώνονται τα πράγματα, τόσο σε επίπεδο ιστορικό, που δεν υπάρχει πλέον καμία αμφισβήτηση, αλλά και σε επίπεδο στρατηγικής που λόγω βιοπολιτικής και του γεγονότος ότι κάποιες χώρες ενώ ξέρουν πολύ καλά ότι έχει γίνει γενοκτονία, αποφεύγουν να το πουν ανοιχτά ή να το αναγνωρίσουν ξεκάθαρα για να μην έχουν προβλήματα».
 
«Οι περισσότερες χώρες το αναγνωρίζουν πλέον και μπαίνουμε έτσι σε ένα σύνολο πιο δυναμικό, όπου έχουμε πρωτιές όπως η αναγνώριση από πλευράς της Αρμενίας που είναι ένα σημαντικό βήμα, η αναγνώριση από τον Πάπα, που σε θρησκευτικό επίπεδο είναι πολύ σημαντικό, η αναγνώριση από τον πρόεδρο της Γερμανίας και την Καγκελάριο και πρόσφατα από το Λουξεμβούργο ως κράτος» επεσήμανε. 

Επιμνημόσυνη δέηση και κατάθεση στεφάνων στο Ηρώο της πόλης

Οι εκδηλώσεις μνήμης και τιμής συνεχίστηκαν το πρωί της Κυριακής με επιμνημόσυνη δέηση στον Ιερό Καθεδρικό Ναό του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου, χοροστατούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτη Μαρωνείας και Κομοτηνής κ.κ. Παντελεήμονα και την εκφώνηση ομιλίας αφιερωμένης στην Γενοκτονία του Ποντιακού Ελληνισμού, ενώ αμέσως μετά ακολούθησε κατάθεση στεφάνων στο Ηρώο της πόλης.
 
Παρόντες μεταξύ άλλων ο δήμαρχος Κομοτηνής κ.Γιώργος Πετρίδης, η εκτελεστική γραμματέας της Περιφέρειας ΑΜ-Θ κ. Ζωή Κοσμίδου, ο επικεφαλής της δημοτικής παράταξης «Σπάρτακος» κ. Νεκτάριος Δαπέργολας, η πρόεδρος της Κ.Καραθεοδωρή Α.Ε. κ. Αφροδίτη Καρελιάδου, ο πρόεδρος του ΚΕΜΕΑ κ. Νίκος Σωτηρακόπουλος, ο πρόεδρος της Αρμενικής Κοινότητας Κομοτηνής κ. Στεπάν Ματεοσσιάν, εκπρόσωποι της στρατιωτικής και αστυνομικής ηγεσίας της περιοχής. 

Γιώργος Πετρίδης «Μέρα μνήμης για τους νεκρούς, μέρα τιμής για τους ζώντες»

«Η σημερινή ημέρα είναι η μέρα που η ελληνική πολιτεία όρισε ως Ημέρα Μνήμης και τιμής, στους Έλληνες του Πόντου, σε αυτούς που δεν τα κατάφεραν στο δύσκολο ταξίδι του ξεριζωμού, σε αυτούς που ακόμη και πριν από το ταξίδι αυτό έζησαν την ζωή τους πιστοί σε ένα όραμα, μιας ελεύθερης πατρίδας» δήλωσε ο δήμαρχος Κομοτηνής κ. Γιώργος Πετρίδης. « Η σημερινή ημέρα πέραν από μία ημέρα τιμής και μνήμης σε αυτούς τους Έλληνες» συνέχισε «νομίζω ότι θα πρέπει να είναι μία ημέρα τιμής στους απογόνους τους, σε αυτούς που ως πρόσφυγες ήρθαν στην Ελλάδα, εγκαταστάθηκαν σε εκείνες τις δύσκολες εποχές μαζί με τους άλλους πρόσφυγες της εποχής εκείνης και μεγαλούργησαν δημιουργώντας τις σύγχρονες γενιές των Ποντίων, οι οποίοι και στην δική μας περιοχή την Κομοτηνή έχουν κάθε μέρα να επιδείξουν από μία θετική δημιουργία».
 
«Ημέρα μνήμης και για την δεύτερη γενιά των Ποντίων, αυτών που ήρθαν κυρίως από τις χώρες της πρώην Σοβιετικής Ένωσης, οι οποίοι με την βοήθεια των αδερφών τους, της πρώτης γενιάς των προσφύγων, με τη συνδρομή, με όλες τις ατέλειες και τις παλινωδίες πολλές φορές, της ελληνικής πολιτείας που δεν ήταν αυτή που θα έπρεπε να είναι, κυρίως όμως με τη δική τους προκοπή εντάσσονται μέρα με τη μέρα – τα παιδιά τους έχουν ήδη ενταχθεί- όλο και περισσότερο σε αυτό που λέγεται σύγχρονη ελληνική κοινωνία. Την εμπλουτίζουν όπως την εμπλούτισαν και οι πρώτες γενιές των ποντίων. Μέρα μνήμης λοιπόν για τους νεκρούς, μέρα τιμής για τους ζώντες» υπογράμμισε κλείνοντας. 

Στεπάν Ματεοσσιάν «Σύσσωμη η ανθρωπότητα θα πρέπει να καταδικάσει και αυτό το έγκλημα, αν θέλει να είναι συνεπής, απέναντι στα ανθρώπινα δικαιώματα»

Για μία «μαύρη για την ανθρωπότητα επέτειο, ενός εγκλήματος κατά της ανθρωπότητας το οποίο οργανώθηκε, μελετήθηκε και εκτελέσθηκε με μαθηματική ακρίβεια με συγκεκριμένο σκοπό» έκανε λόγο ο πρόεδρος της Αρμενικής Κοινότητας Κομοτηνής κ. Στεπάν Ματεοσσιάν υπογραμμίζοντας πως «σήμερα η ανθρωπότητα σύσσωμη, πρέπει να καταδικάσει αυτό το έγκλημα, πρώτον γιατί είναι καθήκον της, αν θέλει να είναι συνεπής, απέναντι στα ανθρώπινα δικαιώματα και δεύτερον για να ησυχάσουν και να αναπαυτούν οι ψυχές όλων αυτών των θυμάτων και βέβαια ο επανειλημμένα θύτης, να πάρει και αυτός το μάθημά του και να αναγνωρίσει το άδικο το οποίο έχει διαπράξει».

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.