«Εκφραστικες Τεχνες, Αφηγηση και Κοινωνικος Εαυτος»

Μια ημερίδα για την κλινική και τη ψυχοθεραπευτική πράξη

Το Ινστιτούτο Ψυχικής Έκφρασης σε συνεργασία με το Διατμηματικό Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών «Εφαρμοσμένη – Κλινική Κοινωνιολογία και Τέχνη» (Παν/μιο Αιγαίου & Παν/μιο Δυτικής Μακεδονίας) διοργανώνουν δωρεάν ημερίδα με τίτλο «Εκφραστικές Τέχνες, Αφήγηση και Κοινωνικός Εαυτός» στις 17 Ιανουαρίου 2021 και τις ώρες 11.00-14.30. Σκοπός της ημερίδας είναι η ανάδειξη της εφαρμογής των εκφραστικών τεχνών και της αφήγησης στην κλινική και ψυχοθεραπευτική πράξη και η δημιουργία μιας γέφυρας μεταξύ τους. Κατά τη διάρκεια της ημερίδας θα γίνει ένας διάλογος ανάμεσα σε ειδικούς που χρησιμοποιούν προσεγγίσεις έχοντας ως εργαλεία την έκφραση, την τέχνη και την αφήγηση. Ενδεικτικές προσεγγίσεις που θα παρουσιαστούν είναι η θεραπευτική γραφή, η βιβλιοθεραπεία, η δραματοθεραπεία, το ψυχόδραμα, το playback θέατρο, η σύνθεση ιστοριών, οι αφηγηματικές προσεγγίσεις κ.ά.

Οι ανακοινώσεις και οι συμμετέχοντες/ουσες – Ανάμεσά τους και η συνεργάτιδά μας υπ. Διδάκτωρ Γεωργία Ντεμίρη

Συγκεκριμένα, η ημερίδα χωρίζεται σε 3 μέρη. Στο πρώτο θα λάβουν χώρα οι ανακοινώσεις καθηγητών σχετικά με τη σχέση της τέχνης και της κλινικής κοινωνιολογίας,  και στα δυο επόμενα θα ακολουθήσουν συζητήσεις για τις αφηγηματικές και εκφραστικές προσεγγίσεις, τη σύνθεση ιστοριών, τη σωματική και τη θεατρική έκφραση ως θεραπευτικά εργαλεία.

Ειδικότερα, ο Σωτήρης Χτούρης, Καθηγητής Κοινωνιολογίας, Πρόεδρος ΕΔΕ, θα μιλήσει για τη «Θεραπεία και την ανάταξη του εαυτού μέσω της Τέχνης και του Διαλόγου», η Αναστασία Ζήση, Καθηγήτρια Ψυχολογίας, για τις «Εκφραστικές Τέχνες στην Κλινική Κοινωνιολογία: Σύγχρονα Εμπειρικά Δεδομένα», ο Γιάννης Ζιώγας, Αναπληρωτής Καθηγητής, Κοσμήτορας, Σχολή Καλών Τεχνών Φλώρινας, Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας, για την «Εκταφή του σκελετού μιας δηλητηριασμένης αρκούδας (Καλοκαίρι 2020): ένα παράδειγμα διαχείρισης ενός στίγματος με καλλιτεχνικές πρακτικές», ο Βασίλης Μπούζας, Αν. Καθηγητής Εφαρμοσμένων Τεχνών, για «Το Διαδραστικό παιχνίδι στο Δημόσιο Χώρο, και ο  Νίκος Παπαδημητρίου, ψυχίατρος, για την «Τέχνη ως μέσο ενδυνάμωσης στην ψύχωση: Μια εμπειρία από το Ψ.Ν.Θ».

Εν συνεχεία, ο Ηλίας Γκότσης, κοινωνιολόγος, οικογενειακός-συστημικός θεραπευτής, προϊστάμενος του Τμήματος Εκπαίδευσης και Ανάπτυξης Ανθρώπινου Δυναμικού ΟΚΑΝΑ θα αναφερθεί στην «Αναζήτηση εναλλακτικών μορφών αφήγησης και η διεύρυνση του διαλόγου στο θεραπευτικό πεδίο», ο Γιάννης Καυκάς, ψυχολόγος, Φωτογράφος, Αφηγηματικός Θεραπευτής, Υπεύθυνος της Ψυχολογικής υπηρεσίας του Κέντρου Αλληλεγγύης Αθηνών, Solidarity Now, για τη «Φωτογραφία ως μέσο αφήγησης του εαυτού και των σχέσεων μας», η Γεωργία Ντεμίρη, Υποψήφια διδάκτωρ του Τμήματος Ελληνικής Φιλολογίας του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης, για τη «Λογοτεχνική αφήγηση ως μορφή αυτοθεραπείας: Η περίπτωση της Μαργαρίτας Καραπάνου», και η Δήμητρα Διδαγγέλου, Ψυχολόγος, MScΨυχολογία και Μ.Μ.Ε., Ειδίκευση στη Θεραπευτική Γραφή, για «Το γράψιμο ως εργαλείο έκφρασης των συναισθημάτων και των σκέψεων».

Τέλος, η Κατερίνα Τζωρτζακάκη, ψυχολόγος-συγγραφέας, ΑΜΚΕ Πλοήγηση,  θα κάνει λόγο για τη «Σύνθεση ιστοριών ως παιδαγωγικό και θεραπευτικό εργαλείο», η Βασιλεία Κατσαούνου,  ψυχολόγος,  υπεύθυνη  προγραμμάτων ΑΜΚΕ Πλοήγηση, για τη «Σύνθεση ιστοριών στην ειδική αγωγή», η Μαρία Σούμπερτ, Θεατρολόγος-Δραματοθεραπεύτρια, Υπ. διδάκτωρ Τμήματος Θεατρικών Σπουδών ΕΚΠΑ, Συγγραφέας, Πρόεδρος ΕΔΠΕ, για τη «Δραματοθεραπεία και Παραμύθι. Περνώντας στο κατώφλι της φανταστικής πραγματικότητας», και οι Ελένη Λεβέντη, Ψυχοδραματίστρια, Εκπαιδεύτρια στο PlaybackΘέατρο, και Μαρία Κωνσταντινίδου, Χοροθεραπεύτρια, Εκπαιδεύτρια Ενηλίκων, Ηθοποιός Playback, θα κάνουν «Μια σύντομη αναφορά στις θεραπευτικές διαστάσεις της Χοροθεραπείας, του Ψυχοδράματος και του Playback Θεάτρου στην Κοινότητα».

Η ημερίδα απευθύνεται σε ειδικούς στην ψυχική υγεία, καλλιτέχνες, φοιτητές αντίστοιχων σχολών αλλά και σε οποιονδήποτε ενδιαφέρεται να ενημερωθεί και να προβληματιστεί πάνω στην εξέλιξη αυτού του είδους των προσεγγίσεων.

Για περισσότερες πληροφορίες μείνετε συντονισμένοι στις διευθύνσεις https://bit.ly/3i1x5JG και https://bit.ly/2MMezt9.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.