Εκδοσεις Μανδραγορας: Κυκλοφορησαν 2 νεες ποιητικες συλλογες για καθε λατρη της ποιησης

«Η εκ φύσεως» του Λάμπρου Σπυριούνη & η «Κβαντομηχανική» του Ανδρέα Μαλόρη

Οι εκδόσεις Μανδραγόρας συνεχίζοντας να στηρίζουν την ελληνική ποίηση προχώρησαν στην έκδοση δύο ακόμη ποιητικών συλλογών, η μία είναι η «Κβαντομηχανική» (σ. 80)  του Ανδρέα Μαλόρη και η δεύτερη είναι ησυλλογή του Λάμπρου Σπυριούνη–μία από τις σημαντικότερες φωνές της γενιάς του ’70– με τον τίτλο «Η εκ φύσεως» (σ. 48). Για τον Ανδρέα Μαλόρη είναι η τρίτη ποιητική συλλογή και συνολικά έκτο βιβλίο,ενώ για τον Λάμπρο Σπυριούνη, ο οποίος απεβίωσε το περασμένο έτος, είναι η 9η. Ο ίδιος, αν και υπήρξε πολυγραφότατος,ήθελε να παραμείνει στην αφάνεια, καθώς στόχευσε σε μία μετά θάνατον αναγνώριση. 

Aνδρέας Μαλόρης «Κβαντομηχανική»: Ως αντίβαρο στη δυστοπία της εποχής 

Η συλλογή του Ανδρέα Μαλόρη είναι διαρθρωμένη σε 15 ενότητες με 3, ανά ενότητα, ποιητικές σημειώσεις – συμπερασματικές συνοψίσεις, αλλά και ουσιαστική προσθήκη όσων επιχειρεί ο ποιητής να εκθέσει. Ο λόγος του είναι κοινωνικός και ταυτοχρόνως υπαρξιακός, ανθρώπινος που έρχεται να διερωτηθεί για όσα πολλά συμβαίνουν μέσα κι έξω, από και για τον άνθρωπο. Ως αντίβαρο στη δυστοπία της εποχής ο κ. Μαλόρης επικαλείται τη φύση, προστρέχοντας στη χλωρίδα και την πανίδα και στήνει τους στίχους, τις μεταφορές, τις μετωνυμίες του πάνω στα χνάρια μιας νέας δημιουργίας. Οι στίχοι του ολοζώντανοι αποκαλύπτουν το αδιέξοδο. Δίχως διδακτισμό και στόφα αναδεικνύει με τον πιο μεστό και συνεσταλμένο τόνο το πρόβλημα, επιζητώντας διέξοδο κι ελπίδα. Ο φιλόλογος Δήμος Χλωπτσιούδης σε άρθρο του στην ιστοσελίδα του «Μανδραγόρα» σχολιάζει για τη νέα ποιητική συλλογή του κ. Μαλόρη: «Στην πραγματικότητα πρόκειται για ποιητικές συνθέσεις για το υπαρξιακό τραύμα, τον έρωτα, την ποίηση και την κοινωνία. Στη συλλογή ξεχωρίζουν οι ολιγόλεκτες άτιτλες συνθέσεις με το στοχαστικό τους βάθος. Η απουσία τίτλου και άρα η άρνηση κοινωνικοποίησης των αποφθεγματικών αυτών ποιημάτων, αφήνει ανοιχτή την ερμηνεία τους. Ο ποιητής δεν προδιαθέτει με το ερμηνευτικό κλειδί του τίτλου, αλλά αφήνει τον αναγνώστη να κινηθεί ελεύθερος στην αναγνωστική ανταπόκριση εκθέτοντας το ποίημα ως μία συστηματική μεταγλώσσα». 

Λάμπρος Σπυριούνης «Η εκ φύσεως» εικονοπλαστική και κοινωνικά ευαίσθητη ποίησή του 

Η λογοτεχνική παρουσία του Λάμπρου Σπυριούνη εξαντλήθηκε στην έκδοση 7 ολιγοσέλιδων ποιητικών συλλογών, ενώ η συγκεκριμένη συλλογή του ολοκληρώθηκε στη διάρκεια του τελευταίου μήνα της νοσηλείας του. Γενικότερα, η ποίησή του είναι καθαρή, εικονοπλαστική με κοινωνική ευαισθησία, βάθος και ουσία, με απόλυτη συναίσθηση του στίχου, της στροφής, της τελικής φόρμας του ποιήματος. Στην ποίησή του είναι παρόντα τα έντονα γλωσσοκεντρικά στοιχεία, τα οποία συνυπάρχουν με τα λυρικά. Ο ίδιος προσανατολίζεται περισσότερο σ’  έναν σύγχρονο λυρισμό με επιρροές ή τουλάχιστον αποδοχές τύπου Ελύτη, με έναν ωστόσο περισσότερο παιγνιώδη οίστρο και ενδεχομένως με επιδράσεις από τον Μίλτο Σαχτούρη. Αναμφισβήτητα, όμως, τις όποιες επιρροές ο ποιητής δέχθηκε, πέτυχε να τις ενσωματώσει στο δικό του προσωπικό ύφος, το οποίο διαμόρφωσε σχεδόν από το πρώτο του ξεκίνημα. Η ποίησή του είναι μια ποίηση-αρρώστια, που ενώ προειδοποιεί για το μάταιο του βίου δεν αποτρέπει την ελπίδα για ίαση σε κάποιο μέλλον αβέβαιο, μακρινό και άγνωστο.
 
Γι’ αυτόν η ποίηση πέρα από έκφραση συναισθημάτων και περιγραφή εικόνων είναι αυστηρός ρυθμός και τεχνική στην οποία ο ίδιος εξασκείται διαχειριζόμενος με αρτιότητα τα μέρη και τα είδη της ποίησης, περνώντας από τον ίαμβο στον δακτυλικό εξάμετρο και στον δεκαπεντασύλλαβο. Στις μέχρι τον θάνατό του εκδόσεις, ο Λάμπρος Σπυριούνης απέφευγε συνειδητά να δημοσιεύει φωτογραφία του και τα στοιχεία σχετικά με το βιογραφικό του και το προηγούμενο έργο του. Καθώς αυτή η 9η ποιητική συλλογή του είναι η πρώτη που εκδίδεται μετά τον θάνατό του, οι εκδόσεις Μανδραγόρας θεώρησαν ότι σήμερα πλέον ο αναγνώστης δικαιούται να έχει πρόσβαση, οπότε συμπεριλαμβάνεται στην έκδοση επίμετρο με τα βιογραφικά στοιχεία του συγγραφέα και ένα δοκίμιο που αφορά την ποιητική του, όπως αναδεικνύεται από το μέχρι σήμερα έργο του. 

Οι ποιητές Ανδρέας Μαλόρης και Λάμπρος Σπυριούνης 

Ο Ανδρέας Μαλόρης γεννήθηκε στην Αχέλεια της Πάφου. Σπούδασε ιατρική στη Θεσσαλονίκη και στο Johannesburg της Νοτίου Αφρικής και από το 1991 εργάζεται στη Λεμεσό. Το 1981 εμφανίστηκε για πρώτη φορά στα γράμματα, συμμετέχοντας σε πανελλήνιο ποιητικό διαγωνισμό και κατακτώντας το πρώτο βραβείο ποίησης. Έχει στο ενεργητικό του πέντε βιβλία, δύο ποιητικά και τρεις συλλογές διηγημάτων, από τις οποίες οι δύο τιμήθηκαν με κρατικό βραβείο το 1997 και το 2003. Διηγήματα και ποιήματά του έχουν δημοσιευθεί σε λογοτεχνικά περιοδικά κι έχουν συμπεριληφθεί σε ανθολογίες ποίησης και διηγήματος, ενώ διηγήματά του έχουν μεταφρασθεί και δημοσιευθεί στα αγγλικά, στα γερμανικά, ιταλικά, βουλγαρικά και τουρκικά.
 
Ο Λάμπρος Σπυριούνης γεννήθηκε στην Αρεόπολη το 1952 και έφυγε από τη ζωή στις 8 Οκτωβρίου 2018 σε ηλικία 66 ετών.  Σπούδασε νομικά στη Θεσσαλονίκη, ενώ ζούσε και εργαζόταν στην Αθήνα. Έχει εκδώσει τις ποιητικές συλλογές «Φιλιρίκ» (Θεσσαλονίκη 1972, Αθήνα 21977),«Ιάννης»(Δωδώνη, Αθήνα 1978),«Πλάγιονανάλογον μαθήματος γυμναστικής» στη συλλογική έκδοση «Ιδιότροπον» (Συμείον, Αθήνα 1986),«Λινό σεντόνι» (Συμείον, Αθήνα 1992),«Τα μυστικά ποιήματα, 1-7»(Μανδραγόρας, Αθήνα 1996).

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.