Εκδηλωσεις μνημης της Γενοκτονιας των Ποντιων

Από την ΠΑΕ Ποντίων Ροδόπης, τον Πολιτιστικό Σύλλογο Νίψας και τον Σύλλογο Ποντίων Χορευτών Ξάνθης Τραντελλένες

Η 19η Μαΐου είναι για τον Ποντιακό Ελληνισμό ημέρα μνήμης. Ημέρα μνήμης της Γενοκτονίας του Ελληνισμού του Πόντου καθώς στις 19 Μαΐου του 1919 ο Μουσταφά Κεμάλ αποβιβάζεται στη Σαμψούντα για να ξεκινήσει τη δεύτερη και πιο άγρια φάση της Ποντιακής Γενοκτονίας, υπό την καθοδήγηση των γερμανών και σοβιετικών συμβούλων του.
 
Σύμφωνα με έγκριτους έλληνες ιστορικούς μέχρι τη Μικρασιατική Καταστροφή το 1922 οι Ελληνοπόντιοι που έχασαν τη ζωή τους ξεπέρασαν τους 200.000, ενώ κάποιοι ιστορικοί ανεβάζουν τον αριθμό τους στις 350.000. Όσοι γλίτωσαν από το τουρκικό σπαθί κατέφυγαν ως πρόσφυγες στη Νότια Ρωσία, ενώ γύρω στις 400.000 ήλθαν στην Ελλάδα. Ανήμερα της επετείου αυτής η ΠΑΕ Ποντίων Ροδόπης, ο Πολιτιστικός Σύλλογος Νίψας και ο Σύλλογος Ποντίων Χορευτών Ξάνθης Τραντελλένες πραγματοποίησαν χθες εκδηλώσεις στην Κομοτηνή, αρχής γενομένης από την επιμνημόσυνη δέηση, χοροσταντούντος του Μητροπολίτη Μαρωνείας και Κομοτηνής κκ. Παντελεήμωνος, και την κατάθεση στεφάνων που ακολούθησε στο Ηρώο της πόλης.
 
Ακολούθως πραγματοποιήθηκε πορεία διαμαρτυρίας προς το Τούρκικο Προξενείο με τη συμμετοχή, στην κεφαλή της πορείας, όλων των καλλιτεχνών του Παλλαλιακού και αμέσως μετά πραγματοποιήθηκε τουρνουά ποδοσφαίρου στο Δημοτικό Στάδιο της Κομοτηνής.
 
Οι εκδηλώσεις μνήμης ολοκληρώθηκαν με μία μουσική εκδήλωση που έλαβε χώρα στο RΕΧ, με τον κ. Στάθη Νικολαΐδη και ντόπιους πόντιους καλλιτέχνες επί σκηνής. 

Μητροπολίτης Μαρωνείας και Κομοτηνής «Να διεκδικούμε να αναγνωριστεί η Γενοκτονία του Ποντιακού Ελληνισμού για να ησυχάσουν και να αναπαυτούν οι ψυχές των προγόνων μας»

«Ιερά υποχρέωση και καθήκον σήμερα αυτή την ημέρα, να θυμόμαστε τους πατέρες και αδερφούς μας, που με άδικο τρόπο σφαγιάστηκαν κατά τη Γενοκτονία του Ποντιακού Ελληνισμού και εκεί με το αίμα τους, το οποίο είναι ακόμα νωπό και ζωντανό, μοσχοβολά όλος ο ελληνισμός και η ορθοδοξία» δήλωσε σχετικά με την ημέρα αυτή ο σεβασμιότατος Μητροπολίτης Μαρωνείας και Κομοτηνής κ.κ. Παντελεήμων. «Εκεί που έμειναν τα λείψανα των Αγίων μας, των πατέρων μας και υψώνονται τα μοναστήρια της πίστεως και του γένους μας» συνέχισε και υπογράμμισε « έτσι εμείς εδώ όπου ήρθαμε και όπου φτιάξαμε τις καινούργιες μας πατρίδες δεν μπορούμε να μην θυμόμαστε και να μην προσευχόμαστε για όλους αυτούς τους ήρωες του γένους μας και της φυλής μας αλλά και εμείς τα παιδιά τους να διεκδικούμε να αναγνωριστεί η Γενοκτονία του Ποντιακού Ελληνισμού και μάλιστα να ησυχάσουν και να αναπαυτούν οι ψυχές τους» ευχόμενος τέλος χρόνια πολλά σε όλους τους Πόντιους. 

Μιχάλης Κακουλίδης «Ήρθε η ώρα όλο το Ποντιακό στοιχείο να ενωθούμε για να μπορέσουμε να διεκδικήσουμε με ομόνοια και σύμπνοια την ιστορική αλήθεια»

«Όπως κάθε χρόνο, τη δύσκολη αυτή ημέρα της Γενοκτονίας του Ποντιακού ελληνισμού, η ΠΑΕ Ποντίων Ροδόπης, την οποία έχω την τιμή να εκπροσωπώ διοργανώνει εκδηλώσεις μνήμης» δήλωσε με τη σειρά του ο πρόεδρος της ΠΑΕ Ποντίων Ροδόπης κ. Μιχάλης Κακουλίδης, επισημαίνοντας ωστόσο πως «για άλλη μία χρονιά το τοπικό σύστημα δεν άφησε τους Συλλόγους με έδρα την Κομοτηνή και την Ροδόπη να έρθουν και να στηρίξουν αυτές τις εκδηλώσεις». Ο ίδιος απηύθυνε κάλεσμα ενότητας σε όλους τους Συλλόγους της περιοχής έτσι ώστε οι εκδηλώσεις να πραγματοποιούνται ανήμερα της 19ης Μαΐου. «Ήρθε η ώρα όλο το Ποντιακό στοιχείο να αφήσουμε τις μικρότητες και τις όποιες διαφορές στην άκρη, να ενωθούμε για να μπορέσουμε να διεκδικήσουμε με ομόνοια και σύμπνοια αυτό που απαιτεί όλος ο ποντιακός κόσμος, αυτοί που έχουν χάσει τους προγόνους τους στον Πόντο, ένωση και διεκδίκηση της ιστορικής αλήθειας» κατέληξε. 

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.