Εικονες απο το παρελθον της Παραδημης

Η καμπάνα που έφεραν από την ανατολική Θράκη οι κάτοικοι, κοσμεί την έκθεση που έχει δημιουργηθεί στο χώρο του Συλλόγου του οικισμού

Με φροντίδα κρατά ζωντανή την παράδοση ο Πολιτιστικός Σύλλογος Παραδημής & Φίλων στο χώρο του συλλόγου, όπου τα νεότερα μέλη συνεχίζουν να φροντίσουν την συλλογή που συγκέντρωσαν οι παλαιότεροι.
 

Σε αυτή υπάρχει ένα σαλόνι, όπως ήταν στα παραδοσιακά σπίτια της Παραδημής, φορεσιές, αλλά και ένας αργαλειός, ο οποίος βρίσκεται σε δικό του δωμάτιο με διάφορα είδη υφαντικής που είχαν κάνει γυναίκες του οικισμού.
 

Σημείο αναφοράς πάντως στην συλλογή αποτελεί η ιστορική καμπάνα του χωριού
(κατασκευής 1874), η οποία ήχησε κατ’ αρχάς στο Αλτιντάς (Χρυσόλιθο) και μετέπειτα στην εκκλησία των Αγίων Κωνσταντίνου & Ελένης Παραδημής επί πολλά έτη, ώσπου ράγισε και αντικαταστάθηκε.
 

Το 1922 κατά την ένταξή τους στην πένθιμη «λιτανεία» του ξεριζωμού με κατεύθυνση την Ελλάδα, οι κάτοικοι του Αλτιντάς, ανάμεσα στα ελάχιστα προσωπικά τους υπάρχοντα, δεν παρέλειψαν να μεταφέρουν εικόνες, δύο καμπάνες και ιερά σκεύη.
 

Με συντονιστή τον Αθανάσιο Λυγκόζη και με την συνδρομή του Ευάγγελου Κανέλλη και Ευάγγελου Καραγκιοζάκη (Μαυρομάτη) επετάχθησαν δύο τούρκικες βοϊδάμαξες για την μεταφορά. Λέγεται ότι τη μία καμπάνα τη χάρισαν σε εκκλησία του Σουφλίου ενώ η άλλη για χρόνια, ψηλά στο νεόκτιστο καμπαναριό της Παραδημής, θύμιζε με τον γλυκό της χτύπο, την παλιά εκκλησία αλλά και την πατρίδα που άφησαν πίσω.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.