Εγκαινιαζεται το αρχαιολογικο παρκο της Νεκροπολης των Αιγων και της Βασιλικης ταφικης Συσταδας «των Τημενιδων»

Θα εγκαινιάσει η υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού Λίνα Μενδώνη

Το αρχαιολογικό πάρκο της Νεκρόπολης των Αιγών και της Βασιλικής ταφικής Συστάδας «των Τημενιδών» -μνημείο παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς της UNESCO- θα εγκαινιάσει το ερχόμενο Σάββατο 17 Ιουλίου, η υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού Λίνα Μενδώνη.

Καταλαμβάνει έκταση 540 στρεμμάτων, περιλαμβάνει 530 σωζόμενους, ορατούς ταφικούς τύμβους και δημιουργήθηκε στο πλαίσιο της υλοποίησης από την Εφορεία Αρχαιοτήτων Ημαθίας του έργου ΠΕΠ της Κεντρικής Μακεδονίας «Προστασία και ανάδειξη του νεκροταφείου των Τύμβων και της ταφικής συστάδας “των Τημενιδών”» (2012-2015).

Για τη δημιουργία του αρχαιολογικού πάρκου περιφράχθηκε συστηματικά ο αχανής χώρος, δημιουργήθηκαν διαδρομές, φυτεύτηκαν 6.500 δένδρα και τοποθετήθηκε εποπτικό υλικό και στέγαστρα προστασίας σε τύμβους και στο παλιότερο τμήμα της βασιλικής ταφικής συστάδας. Κατά τη διάρκεια των εργασιών ήρθαν στο φως «νέα εξαιρετικά ενδιαφέροντα ταφικά μνημεία, μερικά από τα οποία προστατεύτηκαν και αναδείχθηκαν με την τοποθέτηση στεγάστρων, ώστε να μπορούν να είναι επισκέψιμα από το κοινό», σημειώνει η προϊσταμένη της ΕΦΑ Ημαθίας Αγγελική Κοτταρίδη.

Στη Βασιλική ταφική συστάδα ήρθαν στο φως συνολικά 21 τάφοι που χρονολογούνται από τις αρχές του 6ου μέχρι τις αρχές του 3ου προχριστιανικού αιώνα, ανάμεσα στους οποίους αναγνωρίζονται οι υπόστυλες ταφικές αίθουσες του Αμύντα Α’ (530-496 π.Χ.) και του Αλέξανδρου Α’ (496-454 π.Χ.), που έφερε τη Μακεδονία στο ιστορικό προσκήνιο, ο τάφος του Περδίκκα Β΄(454-413 π.Χ.) με την αρχαιότερη γνωστή ζωγραφική από την περιοχή και το σύμπλεγμα των τριών μακεδονικών τάφων, οι δύο από τους οποίους πιθανότατα ανήκουν στην κόρη του Φιλίππου Β΄ Κύνα και στο βασιλικό ζεύγος Φιλίππου Γ’ Αρριδαίου (323-317 π.Χ.) και Ευρυδίκης που ήταν ετεροθαλής αδελφός και θυγατέρα της προηγούμενης.

«Η περιήγηση στο αχανές αρχαιολογικό πάρκο -που καθώς θα μεγαλώνουν οι συστάδες των δένδρων, θα γίνεται όλο και πιο ειδυλλιακή- καλεί τον επισκέπτη σε ένα ταξίδι στη μνήμη και την ιστορία και τον προετοιμάζει να συναντηθεί με εκείνους που άλλαξαν την πορεία του κόσμου, τον Φίλιππο Β΄ και τον Μεγαλέξανδρο, που σύμφωνα με τις αρχαίες πηγές ξεκίνησε από δω, από τα ιερά χώματα της βασιλικής Μητρόπολης των Μακεδόνων, την μεγάλη εκστρατεία», σημειώνει η κ. Κοτταρίδη.

Την Παρασκευή, η υπουργός Πολιτισμού θα εγκαινιάσει την έκθεση «Ο τοίχος της μνήμης» στο Αρχαιολογικό Μουσείο Βέροιας αλλά και την ημιυπαίθρια έκθεση 190 επιτύμβιων ανάγλυφων και τιμητικών βωμών, που χρονολογούνται από τον 4 ο αι. π.Χ. έως τον 4 ο αι. μ.Χ., που καθαρίστηκαν, συντηρήθηκαν και αποκαταστάθηκαν αισθητικά και για πρώτη φορά «παρουσιάζουν συστηματικά στο ευρύ κοινό την προσωπογραφία, τους θεσμούς και τα ιδεώδη της αρχαίας Βέροιας, της πόλης που χάρισε την τελευταία βασιλική δυναστεία του μακεδονικού κράτους, τους Αντιγονίδες, και ως Μητρόπολις και έδρα του “Κοινού των Μακεδόνων” έγινε ο θεματοφύλακας της μνήμης του Μεγαλέξανδρου και του ένδοξου παρελθόντος της Μακεδονίας», επισημαίνει η προϊσταμένη της ΕΦΑ Ημαθίας.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.