Ευκαιρια συναντησης Ασκητιωτων και μη, το 7ο Ανταμωμα Ασκητιωτων και Φιλων

Γλέντι μέχρι πρωίας από τον τοπικό Πολιτιστικό Λαογραφικό Αθλητικό Σύλλογο

Έως τις πρώτες πρωινές ώρες της Δευτέρας κράτησε το γλέντι που στήθηκε το βράδυ της Κυριακής, 30 Ιουλίου στον αύλειο χώρο του Δημοτικού Σχολείου Ασκητών στο πλαίσιο του 7ου Ανταμώματος των Απανταχού Ασκητιωτών και Φίλων που διοργάνωσε και φέτος ο Πολιτιστικός Λαογραφικός Αθλητικός Σύλλογος Ασκητών ν.Ροδόπης, με την υποστήριξη του Δήμου Μαρωνείας – Σαπών.

Μια γιορτή, ένα αντάμωμα που όπως λέει και το όνομά του, δεν αποτελεί μόνο ευκαιρία συνάντησης των Ασκητιωτών αλλά και Ροδοπιτών και Ροδοπιτισσών, καθώς και λοιπών πολιτών της Θράκης που συρρέουν μαζικά για να γιορτάσουν μαζί.

Αυτό άλλωστε υπογράμμισε και ο Δήμαρχος Μαρωνείας – Σαπών κ.Ντίνος Χαριτόπουλος κατά τον σύντομο χαιρετισμό του, επισημαίνοντας την πορεία του ανταμώματος που έχει καταστεί θεσμός, φέρνοντας κοντά ανθρώπους ανεξαρτήτου προέλευσης, καταγωγής και πολιτιστικών συνηθειών, από την ευρύτερη περιοχή της Θράκης, για να χαρακτηρίσει τόσο τον Πολιτιστικό Λαογραφικό Σύλλογο όσο και τον Σύλλογο Καππαδοκών «πολύτιμους συνεργάτες που ανυψώνουν τον τόπο μας».

Την μουσική «επιμέλεια» της βραδιάς είχαν η ορχήστρα του Νίκου Ζαπάρτα με την συμμετοχή του κ. Βαγγέλη Παπαναστασίου στο κλαρίνο, με ήχους και μουσικές που κράτησαν τον κόσμο στην «πίστα» έως αργά.

Το παρόν στις εκδηλώσεις έδωσαν μεταξύ άλλων ο Μητροπολίτης Μαρωνείας και Κομοτηνής, ο Αντιπεριφερειάρχης Ροδόπης κ. Νίκος Τσαλικίδης, ο Δήμαρχος Μαρωνείας-Σαπών κ. Ντίνος Χαριτόπουλος, αντιδήμαρχοι, δημοτικοί σύμβουλοι, στελέχη του Δήμου καθώς κ.ά.

Μητροπολίτης Μαρωνείας και Κομοτηνής: «Να ορθώσουμε ανάστημα»

Στον σύντομο χαιρετισμό του ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης εξήρε το έργο του Συλλόγου, καλώντας «σε αυτές τις δύσκολες εποχές, που η εντιμότητα, η ειλικρίνεια, ο σεβασμός και ανθρωπιά εκλείπει, αυτή η εκδήλωσε και το συνολικό έργο του Συλλόγου να αποτελέσει έργο και μάθημα για εμάς και τα παιδιά μας γιατί η ζωή όταν δεν έχει πνευματική αξία τότε είναι “φάγωμεν και πιώμεμ, αύριο γαρ αποθνήσκομεν“». Ο Μητροπολίτης Μαρωνείας και Κομοτηνής απηύθυνε τις ιδιαίτερες ευχαριστίες του και προς τους παπάδες που όπως τόνισε «κρατάνε τα μικρά μας χωριά ανοιχτά» αλλά και προς τους πολιτιστικούς Συλλόγους και όσους αγωνίζονται για την διατήρηση της πίστης και της παράδοσής μας.

Κλείνοντας κάλεσε όλους τους αρμοδίους να συνδράμουν με οποιονδήποτε τρόπο ώστε οι κάτοικοι του τόπου μας να έχουμε μια ποιοτική ζωή για να αναφερθεί και στα πρόσφατα περιστατικά που αφορούν στην πρακτική διακινητών να κινούνται στο αντίθετο ρεύμα κυκλοφορίας, καλώντας όλους «να ορθώσουμε το ανάστημά μας και να ζητήσουμε τα αυτονόητα, ώστε να ζούμε όμορφα και με αξιοπρέπεια».

Χαιρετισμό απηύθυνε και ο αντιπεριφερειάρχης Ροδόπης κ.Νίκος Τσαλικίδης,  ο οποίος έκανε λόγο για μία πολύτιμη ευκαιρία «να ανταλλάξουμε αναμνήσεις, να θυμηθούμε τις ρίζες μας και τον τόπο μας, αλλά και να ανταλλάξουμε απόψεις για θέματα όπως αυτό που έθιξε ο Μητροπολίτης» για να επισημάνει πως επί του ζητήματος «όλοι μαζί οφείλουμε να αντιδράσουμε συλλογικά» γνωστοποιώντας μάλιστα πως έχει προγραμματιστεί συνάντηση των αρμοδίων φορέων ώστε να διαβιβαστεί το αίτημα για άμεσα μέτρα τώρα προς την κεντρική πολιτεία.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.