Εφ ολης της υλης εκδηλωση για την Κυπρο απο τον Συλλογο Κυπριων Ν. Ξανθης

Με έκθεση εξαιρετικά σπανίων φωτογραφιών του νησιού και τίτλο: «Η Κύπρος στο γύρισμα του 20ου αιώνα», βραβεύσεις σχολείων και προβολή της ταινίας «Λεηλατώντας μια Ματωμένη Χώρα» - Παρουσία του Πρέσβη της Κύπρου στην Ελλάδα κ. Κυριάκου Κενεβέζου

Εκδήλωση με τίτλο ««Κύπρος Θαλασσοφίλητη- μια Ματωμένη γη» διοργανώνει την Τετάρτη 20 Μαΐου στις 20.00 ο Σύλλογος Κυπρίων Ν. Ξάνθης. Η εκδήλωση που πραγματοποιείται σε συνεργασία με το Γενικό Προξενείο της Κύπρου στη Βόρεια Ελλάδα θα λάβει χώρα στο Ίδρυμα Θρακικής Τέχνης & Παράδοσης στην καπναποθήκη «Π» Καπνεργατών 9, στη Ξάνθη.
 
Την εκδήλωση θα τιμήσει με την παρουσία του ο Πρέσβης της Κυπριακής Δημοκρατίας στην Ελλάδα, κ. Κυριάκος Κενεβέζος, ο οποίος επισκέπτεται την πόλη της Ξάνθης για πρώτη φορά. Στην εκδήλωση θα παραστεί ακόμη και ο Γενικός Πρόξενος της Κύπρου στη Θεσσαλονίκη κ. Κώστας Ψευδιώτης. 

Το πρόγραμμα της εκδήλωσης αναλυτικά περιλαμβάνει:

1) Έκθεση με εξαιρετικά σπάνιες φωτογραφίες του νησιού, και έχει τίτλο: «Η Κύπρος στο γύρισμα του 20ου αιώνα». Το φωτογραφικό υλικό καλύπτει το χρονικό διάστημα από το τέλος του 19ου αιώνα μέχρι τα μέσα του 20ου αιώνα. Η πρώτη έκθεση των φωτογραφιών αυτών έγινε στην Αθήνα με διοργάνωση από την Ιστορική Εθνολογική Εταιρεία της Ελλάδος, με κείμενα του καθηγητή Αρχαιολογίας και Ιστορίας του Πανεπιστημίου Κύπρου, Πέτρου Παπαπολυβίου. Η ίδια έκθεση αναπτύχθηκε και στη Δημοτική Πινακοθήκη της Θεσσαλονίκης.
 
Στις φωτογραφίες απεικονίζεται η καθημερινή ζωή, οι φορεσιές, οι χοροί, οι ασχολίες, αλλά ακόμη και τα ήθη και έθιμα του κυπριακού λαού. Περιλαμβάνει ακόμη διάφορα τοπία καθώς και τα πρώτα χρόνια της Βρετανικής αποικιοκρατίας του νησιού.
 
Οι περισσότερες φωτογραφίες είναι του Γερμανού αρχαιολάτρη φωτογράφου ανασκαφέα Max Ohnefalsch- Richter, ενώ οι υπόλοιπες είναι Αρμενίων και Λεβαντίνων φωτογράφων αλλά και του σημαντικότερου φωτογράφου του νησιού την περίοδο αυτή του Ιωάννη Παύλου Φώσκολου, ο οποίος καταγόταν από τη Ζάκυνθο και γεννήθηκε στη Σμύρνη. Η έκθεση θα παραμείνει στο χώρο του Ιδρύματος μέχρι και τις 3 Ιουνίου και μπορεί να την επισκεφθεί το κοινό της Ξάνθης.
2) Βράβευση μαθητών και μαθητριών και των εκπαιδευτικών, των δύο σχολείων της Ξάνθης που πήραν δύο πρώτα βραβεία στον Πανελλήνιο Διαγωνισμό «Κύπρος: 1974-2014, 40 χρόνια. Δεν ξεχνώ, διεκδικώ, δημιουργώ…»
 
Στον διαγωνισμό συμμετείχαν 420 σχολεία με πάνω από 3.000 δημιουργίες. Τα δυο σχολεία που πήραν τα δυο πρώτα βραβεία είναι:
 
α)Το 4ο Δημοτικό Σχολείο Ξάνθης- Τμήμα Ε1, με την καθοδήγηση της δασκάλας τους κ. Μαρίνας Μήτρου: κέρδισε το πρώτο βραβείο στην κατηγορία Τραγούδια- Δημοτικά Σχολεία, με το τραγούδι τους «Κύπρος» και
β) Το 5ο Γυμνάσιο Ξάνθης κέρδισε το πρώτο βραβείο στην κατηγορία “ΦΩΤΟΪΣΤΟΡΙΕΣ- Γυμνάσια, με την εξαιρετική φωτοιστορία που δημιούργησαν οι μαθήτριες Δεκαλτσίδου Κατερίνα και Πασχαλίδου Αλεξία με την καθοδήγηση της καθηγήτριας τους κας Δοβρίδου Κυριακής.
 
3) Προβολή της ταινίας «Λεηλατώντας μια Ματωμένη Χώρα», μια συνταρακτική παραγωγή του Υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού της Κύπρου, του Ελληνικού Κέντρου Κινηματογράφου και της ΕΡΤ- Τάκης Παπαγιαννίδης, με τη υποστήριξη του Γραφείου Τύπου της Κυπριακής Δημοκρατίας. Εδώ σ’ αυτή τη ταινία καταγράφεται η μεγάλη καταστροφή της πολιτιστικής κληρονομιάς μας, από την τουρκική εισβολή στο νησί. Η σκηνοθεσία είναι του Τάκη Παπαγιαννίδη, μουσική της Ευανθίας Ρεμπούτσικα, έρευνα της Μαργαρίτας Μπονάτσου, σενάριο του Βασίλη Βασιλικού, της Μαργαρίτας Μπονάτσου και του Τάκη Παπαγιαννίδη και με αφηγητή το Γρηγόρη Βαλτινό
 
4) Στο τέλος της εκδήλωσης θα προσφερθούν κυπριακά εδέσματα και ποτά.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.