Διδασκει και καθοδηγει η ιστορια του Ροδιτη

Μαρτυρίες, φωτογραφίες και ιστορικά στοιχεία παρουσιάστηκαν σε εκδήλωση του Πολιτιστικού Συλλόγου Ροδίτη

Να θυμηθούν οι παλιότεροι, και να γνωρίσουν οι νέοι, την ιστορία του oικισμού του Ροδίτη, που ξεκίνησε από πρόσφυγες από την Ανατολική Θράκη για να εξελιχθεί σε αυτό που έχει γίνει σήμερα, θέλησαν τα μέλη του Πολιτιστικού Συλλόγου Ροδίτη, με αφορμή την εθνική επέτειο του «OXI».
 
Για αυτό και το απόγευμα της Κυριακής 28 Οκτωβρίου διοργάνωσαν εκδήλωση στις εγκαταστάσεις του Συλλόγου, με τίτλο «Στα χνάρια της Ιστορίας και της Παράδοσης του Χωριού μας», όπου μέσα από αφήγηση και μουσική, ζωντάνεψαν αυτή την ιστορία για όλους όσους βρέθηκαν εκεί.
 

Παράλληλα στο χώρο λειτουργούσε έκθεση, όπου παρουσιαζόταν οι παλιές φωτογραφίες κατοίκων του οικισμού που έχει συγκεντρώσει μέχρι τώρα ο Σύλλογος, οι οποίες αποτέλεσαν πόλο έλξης για μικρούς και μεγάλους, που εντόπισαν γνωστούς, συγγενείς και φίλους σε παλιότερες, πιο ξέγνοιαστες, ή τουλάχιστον πιο αθώες εποχές.
 
Στο κύριο μέρος της εκδήλωσης τα αφηγηματικά μέρη παρουσιάστηκαν σε επιμέλεια κειμένων της κ. Σουλτάνας Μαργαρίτου και αφήγηση της κ. Σούλας Κυρατζόγλου και του κ. Κωνσταντίνου Μαυρίδη, με τη μουσική «επένδυση» του κ. Δημήτρη Κυριακάκη στο καβάλι, την γκάιντα και το τραγούδι και του κ. Κυριάκου Τσακιράκη στο λαούτο, ενώ την τεχνική υποστήριξη της εκδήλωσης είχαν οι κ.κ. Γιώργος Κεπελής και Σουλτάνα Μαργαρίτου. 

Προτεραιότητα η προβολή της ιστορίας 

Η προβολή της ιστορίας του οικισμού αποτέλεσε προτεραιότητα από την πρώτη στιγμή που ανέλαβε τη διοίκηση του Συλλόγου το τρέχον ΔΣ, σημείωσε ο πρόεδρος κ. Γιώργος Κεπελής, μιας και πρόκειται για ένα χωριό με απογόνους προσφύγων από την Ανατολική Θράκη.
 
Μέσα από την αφήγηση οι παρευρισκόμενοι γύρισαν πίσω στο χρόνο, όταν με την ανταλλαγή των πληθυσμών οι κάτοικοι της Ανατολικής Θράκης, αλλά και όλοι οι Έλληνες της Μικράς Ασίας, διασκορπίστηκαν σε όλη την Ελλάδα.
 
Στην περιοχή μας, σε δύο σημεία, στο Ροδίτη όπου εγκαταστάθηκαν Ανατολικοθρακιώτες, και το Θρυλόριο, όπου εγκαταστάθηκαν Πόντιοι, δημιουργήθηκαν οικισμοί για τη φιλοξενία των προσφύγων οι οποίοι αρχικά διέμεναν σε σκηνές.
 

Για τον Ροδίτη ειδικά, η θέση επιλέχθηκε λόγω του δρόμου που περνά μέχρι και σήμερα μέσα από τον οικισμό και αποτελεί την Εθνική Οδό Κομοτηνής- Αλεξανδρούπολης, αλλά και μια πηγή που υπήρχε, μεταξύ των σημερινών χώρων του Δημοτικού Σχολείου και του Γηπέδου.
 
Μάλιστα η πηγή, από την οποία έπαιρνε νερό όλος ο οικισμός, αργότερα είχε γίνει και «νυφοπάζαρο», μιας και εκεί μπορούσαν να συναντιούνται οι νέοι που μετέφεραν νερό από αυτή.
 
Αφού εγκαταστάθηκαν οι δύο οικισμοί σε σκηνές, ονομάστηκαν Κίρλιγκ 1 και Κίρλιγκ 2, ενώ το 1923 το Κίρλιγκ 1 μετονομάστηκε σε Μπρόκτιον, προς τιμή του Συνταγματάρχη Procter, από την Ύπατη Αρμοστία, ενώ το Κίρλιγκ 2 ονομάστηκε Θρυλόριο, προς τιμή του Αυστραλού Αρμοστή Treloar.
 
Όμως με το βασιλικό διάταγμα περί ονομασίας οικισμών Κοινοτήτων, το 1957, στον οικισμό Μπρόκτιον δόθηκε η σημερινή ονομασία Ροδίτης γιατί στις παρυφές του, κοντά στο σημερινό Ξενοδοχείο Χρήστος και Εύη, υπήρχαν αμπελώνες στους οποίους ευδοκιμούσε η ποικιλία Ροδίτης, σημείωσε ο κ. Κεπελής. 

Καταγραφή για πάνω από ένα χρόνο 

«Όλα αυτά σήμερα τα ξετυλίγουμε, μετά από μια καταγραφή που διήρκεσε πάνω από ένα χρόνο», τόνισε, και στην εκδήλωση περιεγράφηκε πως ζούσαν οι κάτοικοι του Ροδίτη, πως οργάνωναν τις γιορτές τους, τα έθιμα που είχαν το Πάσχα, τα Θεοφάνια, τις Απόκριες, το Θέρος, ενώ παρουσιάστηκαν και αφηγήσεις, που έχουν καταγραφεί σε βίντεο, από τους μεγαλύτερους σε ηλικία κατοίκους του οικισμού, που περιέγραψαν αυτά τα έθιμα αλλά και πως ήταν η ζωή γενικότερα στον οικισμό.
 
Οι αφηγούμενοι, επισήμανε ο κ. Κεπελής τους άνοιξαν τις πόρτες τους και τις αναμνήσεις τους με μεγάλη χαρά, ενώ τους αφηγήθηκαν με τον δικό τους τρόπο τις εμπειρίες τους.
 
Το παρελθόν όμως ήρθε στο παρόν και μέσα από την έκθεση φωτογραφιών, που συγκέντρωσε και συνεχίζει να συγκεντρώνει ο Σύλλογος, οι οποίες αποτελούν μέρος του αρχείου που δημιουργεί.
 
«Έχουμε σκοπό να κάνουμε ένα λεύκωμα με τις φωτογραφίες, αλλά και ένα βιβλίο με στοιχεία από τους δύο συγχωριανούς μας συγγραφείς, τον κ. Γιώργο Νεστωράκη και τον κ. Αθανάσιο Παπατριανταφύλλου, που έχουμε συγκεντρώσει σε ψηφιακή μορφή» σημείωσε, και ελπίζουν πως στο μέλλον, ίσως και μέσω Ευρωπαϊκού Προγράμματος να τα κάνουν ευρύτερα γνωστά, για να μάθουν οι νεότεροι, γιατί «η Ιστορία μας διδάσκει και μας καθοδηγεί». 

Ευρεία γκάμα δραστηριοτήτων στον οικισμό 

Όλες οι προσπάθειες που κάνει ο Σύλλογος στοχεύουν στο να κρατήσουν ενεργά και τα μέλη τους αλλά και τα παιδιά του οικισμού, ώστε να περνούν τα παιδιά δημιουργικά.
 
Έτσι αυτή τη στιγμή έχει εννιά τμήματα με 120 παιδιά και ενήλικες, στα τμήματα καράτε, ζούμπα, ταεκ βον ντο, ζωγραφικής, παραδοσιακών χωρών, γυμναστικής, αυτοάμυνας και εθελοντών.
 
«Θέλουμε να είναι τα παιδιά μακριά από τα τάμπλετ και τους υπολογιστές» ανέφερε ο ίδιος χαρακτηριστικά εξηγώντας πως τόσο για τα παιδιά όσο και για τους ενήλικες η δημιουργική τους απασχόληση, αποτελεί λόγο ξεκούρασης και χαράς.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.