Διαλεξη του Επιτιμου Εφορου Αρχαιοτητων Διαμαντη Τριανταφυλλου στο Αρχαιολογικο Μουσειο Αβδηρων

Mε αφορμή τη Διεθνή Ημέρα Μουσείων 2015

Το Διεθνές Συμβούλιο Μουσείων (ICOM), στην προσπάθειά του να αναδείξει το ρόλο των μουσείων στη σύγχρονη κοινωνία, καθιέρωσε από το 1977 τη 18η Μαΐου ως Διεθνή Ημέρα Μουσείων (International Museum Day).
 
Το μήνυμα αυτής της επετείου είναι να γίνουν τα μουσεία φορείς πολιτισμικών ανταλλαγών «με σκοπό την ανάπτυξη της μόρφωσης, την αμοιβαία κατανόηση και τη συνεργασία μεταξύ των λαών».
 
Για το 2015 το Διεθνές Συμβούλιο Μουσείων (ICOM) έχει επιλέξει το θέμα «Μουσεία για μια κοινωνία με προοπτικές», επιθυμώντας να επισημάνει τη δυνατότητα που έχουν τα μουσεία να προτείνουν και να προβάλλουν πρότυπα για μια κοινωνία λιγότερο καταναλωτική, πιο ανοικτή σε συνεργασίες, με σεβασμό στα οικοσυστήματα: μια κοινωνία με προοπτικές.
 
Η Εφορεία Αρχαιοτήτων Ξάνθης συμμετέχει και φέτος στον εορτασμό με τη διάλεξη του Επίτιμου Εφόρου Αρχαιοτήτων κ. Διαμαντή Τριαντάφυλλου, που θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 6 Ιουνίου, στις 8.30 μ.μ. στην Αίθουσα Πολλαπλών Χρήσεων του Αρχαιολογικού Μουσείου Αβδήρων, με θέμα «Το ανάγλυφο του Πριάπου από το φρούριο Καλύβας Ξάνθης. Η λατρεία των ιθυφαλλικών θεοτήτων» κατά την οποία θα αναλυθούν οι εξής πτυχές του θέματος:
 
• Ο Πρίαπος και η σχέση του με το Φρούριο της Καλύβας. Το «ιδιαίτερο» ανατομικό στοιχείο που τον χαρακτηρίζει και οι σημασιολογικέςπροεκτάσεις του
• Η παρουσία του φαλλού και οι φαλληφορίες στην αρχαιότητα
• Οι ιθυφαλλικές θεότητες
• Ο θεός Πάνας. Σάτυροι και Σιληνοί
• Γιορτές φαλλού στη σύγχρονη εποχή
 
Στην είσοδο του μουσείου θα εκτεθεί αντίγραφο του ανάγλυφου πλαισιωμένο από μικρή φωτογραφική έκθεση.
 
Info
Στο κοινό θα διανεμηθεί ενημερωτικό φυλλάδιο για το Φρούριο της Καλύβας
Είσοδος Ελεύθερη
 

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.