Διαλεξη του Δρ. Κων. Ζορμπα για τον θανατο στο Κρητικο Δημοτικο Τραγουδι

Από το Εργαστήριο Λαογραφίας και Κοινωνικής Ανθρωπολογίας του Δ.Π.Θ. την Τετάρτη 31 Μαρτίου

Στο πλαίσιο των επιστημονικών εκδηλώσεων του Εργαστηρίου Λαογραφίας και  Κοινωνικής Ανθρωπολογίας του Τμήματος Ιστορίας και Εθνολογίας του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης, θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη 31 Μαρτίου 2021 και ώρα 09.00-12.00 διαδικτυακή διάλεξη του Δρ. Κωνσταντίνου Β. Ζορμπά, Γενικού Διευθυντή της Ορθοδόξου Ακαδημίας Κρήτης, με θέμα: Μετακοινωνική προσέγγιση αλήθειας και μύθου. Θάνατος και Μεταθανάτιος ζωή στο Κρητικό Δημοτικό Τραγούδι.

Επιστημονική επιμέλεια: Καθηγητής Μ. Γ. Βαρβούνης, Διευθυντής του Εργαστηρίου Λαογραφίας και  Κοινωνικής Ανθρωπολογίας.

Ο Κωνσταντίνος Ζορμπάς  

Ο Κωνσταντίνος Β. Ζορμπάς γεννήθηκε, το 1959, στη Λάρισα. Έλαβε το Πτυχίο Πολιτικών Επιστημών (Στρασβούργο 1981), της Κοινωνιολογίας (Καθολικό Ινστιτούτο και Σορβόννη, Παρίσι 1987) και της Θεολογίας (Θεολογικό Ινστιτούτο Αγίου Σεργίου, Παρίσι 1987). Πραγματοποίησε βασικές και μεταπτυχιακές σπουδές στην Κοινωνιολογία του Χριστιανισμού και στην Ποιμαντική Κοινωνιολογία. Έλαβε το Diplome D’ Etudes Approfondies (D.E.A.) με βαθμό «Άριστα» και στη συνέχεια έκανε μεταπτυχιακές σπουδές στη Θεολογική Σχολή Θεσσαλονίκης στον Τομέα Ηθικής και Κοινωνιολογίας, απ’ όπου το 1996 έλαβε το Διδακτορικό Δίπλωμα με «Άριστα».

Εργάσθηκε ως επιστημονικός συνεργάτης της Ορθοδόξου Ακαδημίας Κρήτης από το 1988 και μέχρι το 1999, συμβάλλοντας στο έργο της τοπικής Εκκλησίας με την επιστημονική έρευνα θεολογικών, κοινωνικών και άλλων εκκλησιαστικών ζητημάτων. Υπηρέτησε στην Μόνιμη Ελληνική Αντιπροσωπεία της Ελλάδος στην Ευρωπαϊκή Ένωση στις Βρυξέλλες για Εκπαιδευτικά θέματα και θέματα Πολιτισμού. Συμμετείχε σε πολλές Ομάδες Εργασίας για θέματα Βιοηθικής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και στο πλαίσιο του Άρθρου 17 της Συνθήκης της Λισαβόνας. Από το 2015 είναι ο Γενικός Διευθυντής του Ερευνητικού Κέντρου «Ορθόδοξος Ακαδημία Κρήτης» (ενταγμένο στον Νόμο 4310/2014 (Α΄258) βάσει του ΦΕΚ 4610/7-5-2019, Άρθρο 255) και εργάσθηκε ενεργά για την προετοιμασία της Αγίας και Μεγάλης Συνόδου της Ορθοδόξου Εκκλησίας στην Κρήτη.

Είναι Άρχων Ιερομνήμων του Οικουμενικού Πατριαρχείου και συμμετέχει ως Αντιπρόεδρος στην Επιτροπή Ηθικής και Δεοντολογίας της Έρευνας (Ε.Η.Δ.Ε.) του Πολυτεχνείου Κρήτης. Επίσης είναι μέλος της Κοινής Επιτροπής Βιοηθικής του Συμβουλίου της Ευρώπης και του Συμβουλίου Ευρωπαϊκών Εκκλησιών.

Έχει λάβει ενεργό μέρος με εισηγήσεις και παρεμβάσεις στην πορεία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, μέσω των διαφόρων Επιτροπών του Συμβουλίου Ευρωπαϊκών Εκκλησιών, καθώς και του Συμβουλίου της Ευρώπης. Έργα του «Η ανθρώπινη αξία στις κοινωνικές ουτοπίες», «Παγκοσμιοποίηση και Θρησκείες», «Ευρώπη-Θρησκεία-Πολιτισμός», «Πολιτική και Θρησκείες», «Οικολογική Κρίση και Εκπαίδευση», «Τουρισμός και Θρησκεία», «Λόγια Ελπίδος» (ποιητική συλλογή), Εκθέσεις για το Μάθημα των Θρησκευτικών στην Ευρωπαϊκή Ένωση, κ.ά.

Info

Ο σύνδεσμος συμμετοχής στη διαδικτυακή διάλεξη με Microsoft Teams βρίσκεται εδώ.

Για να συνδεθείτε στη συνεδρία της διάλεξης με υπολογιστή (Windows, Mac) ακολουθείστε τις οδηγίες: https://itc.duth.gr/msteams/[Συμμετοχή σε συνεδρία (Windows, Mac)]

Για να συνδεθείτε στη συνεδρία της διάλεξης με κινητό(iOS, Android)ακολουθείστε τις οδηγίες: https://itc.duth.gr/msteams/[Συμμετοχή σε συνεδρία (iOS, Android)]

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.