Δεν πτοησε τους Σιδηροχωριτες η βροχη (+Gallery)

Χωρίς σεργιάνι στους δρόμους του χωριού αλλά με το ίδιο κέφι οι Σεϊμένηδες και οι Πιτεράδες αναβίωσαν ξανά

Η δυνατή βροχή που έπεφτε από το πρωί της Κυριακής 19 Φεβρουαρίου δεν πτόησε τους Σιδηροχωρίτες, που μετέφεραν το έθιμο Σεϊμένηδες και Πιτεράδες, που οργάνωσαν ο Μορφωτικός Όμιλος Νέου Σιδηροχωρίου σε συνεργασία με την ποδοσφαιρική ομάδα Δόξα Νέου Σιδηροχωρίου, εντός του παλιού Δημαρχείου του Νέου Σιδηροχωρίου.
 
Εκεί, στην αίθουσα εκδηλώσεων, συγκεντρώθηκαν κάτοικοι του οικισμού που αναβίωσαν το έθιμο, που έφεραν οι πρόγονοί τους από το Σαμάκοβο της Ανατολικής Θράκης.
 

Με ορχήστρα, σουβλάκια και άφθονο ποτό, το γλέντι κράτησε για τα καλά, παρόλο που οι Σεϊμένηδες δεν μπόρεσαν, όπως συνήθως, να κάνουν το «σεργιάνι» τους με τη συνοδεία γκάιντας, ακορντεόν και νταουλιού, στις γειτονιές του χωριού.
 
Όμως αυτό δεν είχε σημασία, γιατί και εντός του χώρου οι νοικοκυρές τους κέρασαν κρασί, τυρί και αυγό, όπως έκαναν στο Σαμάκοβο και κάνουν κάθε χρόνο στην διαδρομή τους στο Νέο Σιδηροχώρι. 

Τι ήταν οι Σεϊμένηδες και οι Πιτεράδες 

Οι Σεϊμένηδες και οι Πιτεράδες ήταν και οι δύο ομάδες μασκαρεμένων οι οποίες διέφεραν όμως και ως προς την εμφάνιση και ως προς τη συμπεριφορά τους. Οι Σεϊμένηδες – η λέξη προέρχεται από την τουρκική γλώσσα και σημαίνει ένοπλος φρουρός με παραδοσιακή ενδυμασία- φορούν κόκκινο πτυχωτό φουστάνι, συνήθως ήταν κρεβατόγυρος, κόκκινο μισοφούστανο, το οποίο ονομάζεται γουνέλα, μία άσπρη πουκαμίσα την καμιζόλα, χρωματιστές μαντίλες στους ώμους και από μέσα φορούν κόκκινο γιλεκάκι. Έχουν μια αρματοθήκη στη μέση γεμάτη με πιστόλες και με μαχαίρια και στον ώμο κρατούν μακρύκανο όπλο ενώ φορούν και κόκκινο φεσάκι στο κεφάλι τους με άσπρο τσεμπέρι.
 

Οι Πιτεράδες από την άλλη είναι αστεία μασκαρεμένοι άνθρωποι κάθε ηλικίας. Γυρνούσαν στο χωριό σε ξεχωριστή πορεία από τους Σεϊμένηδες, χόρευαν αστεία, έλεγαν άσεμνα στιχάκια και στο τέλος συγκεντρώνονταν στην πλατεία του χωριού μαζί με τους Σεϊμένηδες, όπου εκεί ακολουθούσε λαϊκό γλέντι.
 
Οι Σεϊμένηδες συμβόλιζαν την εθνική καταβολή των Ελλήνων, των Σιδηροχωριτών στο Σαμάκοβο της Ανατολικής Θράκης, οι οποίοι υπό οθωμανική κυριαρχία δεν μπορούσαν να το δείξουν αυτό και μόνο αυτή την ημέρα και με πρόσχημα το έθιμο μπορούσαν να το δείξουν. Η δε λέξη «Πιτεράς» προέρχεται από τη λέξη πίτουρα που χρησιμοποιούσαν για να βάψουν το πρόσωπό τους και να μασκαρευτούν.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.