Χαρης Μουρελατος, ο εκπαιδευτης ζωγραφικης που αντιμετωπιζει την τεχνη ως δυναμη θεραπειας

«Ο άνθρωπος έχει την ανάγκη να εκφράζεται με διάφορους τρόπους ιδιαίτερα όταν το μυαλό και το σώμα του επηρεάζεται από μια ασθένεια»

Στη δύναμη της ζωγραφικής, και γενικότερα της τέχνης, να βοηθά όσους ασχολούνται με αυτή, ενισχύοντας την θεραπεία τους, ψυχική ή σωματική, πιστεύει ο κ. Χάρης Μουρελάτος, ο οποίος εδώ και μερικά χρόνια είναι ο διδάσκαλος στο εργαστήριο ζωγραφικής του Συλλόγου Καρκινοπαθών και Φίλων Δύναμη Ψυχής, και θέλει να κάνει κάτι ανάλογο για τους ωφελούμενους του οικοτροφείου Ίκελος, όπου έχει εντοπίσει μια ανάλογη ανάγκη.

Ο κ. Μουρελάτος, που διδάσκει ζωγραφική και στον Πολιτιστικό Σύλλογο Ιάσμου, πιστεύει πολύ στην εθελοντική προσφορά, και θεωρεί πως όσα και αν δίνει σαν όφελος στους μαθητές του, τα παίρνει πίσω σε μεγαλύτερη χαρά και ικανοποίηση, και προτρέπει όλους όσους μπορούν να κάνουν το ίδιο.

Λαμβάνει γνώσεις και τις μεταδίδει

Η ζωγραφική του άρεσε από μικρό παιδί, ήταν μια ανάγκη να εκφραστεί, αν και τα χρόνια τότε ήταν πολύ δύσκολα, μιας και δεν υπήρχαν δάσκαλοι ζωγραφικής που μπορούσες να προσεγγίσεις. Τα χρόνια πέρασαν, και ο κ. Μουρελάτος, αφού συνταξιοδοτήθηκε από τον Στρατό, αποφάσισε να αφιερωθεί στη ζωγραφική. Άδραξε δε την ευκαιρία να καλλιεργήσει την αγάπη του αυτή, μέσω του Συλλόγου Καλλιτεχνών Αθηνίων, που είχε εργαστήρια στα οποία δίδασκαν πολύ καλοί καθηγητές, με μαθήματα στο σχέδιο, την αγιογραφία και αλλού.

Έτσι ξεκίνησε στη ζωγραφική, και έλαβε πολλές γνώσεις, έμαθε τεχνικές και ήρθε σε επαφή με ανθρώπους που είχαν αφιερώσει πολλά χρόνια της ζωής τους στην τέχνη, συνεχίζοντας να βελτιώνει το επίπεδό του. «Ο ζωγράφος, και αυτοί που ασχολούνται με την τέχνη, συνεχώς βελτιώνονται, δεν υπάρχουν όρια» τόνισε.

Παράλληλα δραστηριοποιούμενος έντονα στον τομέα του εθελοντισμού και των Συλλόγων, διαπίστωσε μιλώντας με την Πρόεδρο στο Σύλλογο Καρκινοπαθών και Φίλων Δύναμη Ψυχής, και αντιμετωπίζοντας και ένα πρόβλημα και σε προσφιλές του πρόσωπο, την ανάγκη να δημιουργηθεί πριν από τέσσερα χρόνια ένα εργαστήριο ζωγραφικής για τα μέλη του.

«Ήταν πολύ μεγάλη εμπειρία, τόσο να προσφέρω, όσο και να έρθω σε επαφή με ανθρώπους που έχουν ανάγκη να ασχοληθούν με κάτι και τελικά αγάπησαν την ζωγραφική, δημιουργώντας μια πολύ καλή ομάδα που συνεχίζει να δημιουργεί μέχρι σήμερα» ανέφερε.

Όταν προέκυψε ανάγκη για τη λειτουργία για εργαστήριο ζωγραφικής και σε άλλους συλλόγους, το όνομά του προτάθηκε από τον Αθηνίωνα, και συνεχίζει μέχρι σήμερα.

Μία από τις χαρές της ενασχόληση με την Τέχνη, είναι η συνεχής βελτίωση, να προσπαθεί να αποκτήσει γνώσεις, τόσο για την ιστορία της Τέχνης και τους ζωγράφους, αλλά και να παρακολουθεί διάφορες εκπαιδευτικά σεμινάρια.

Κοινωνικοποίηση και αύξηση της αυτοεκτίμησης

«Ο άνθρωπος έχει την ανάγκη να εκφράζεται με διάφορους τρόπους ιδιαίτερα όταν το μυαλό και το σώμα του επηρεάζεται από μια ασθένεια, από την υπερβολική εργασία, παιδικά τραύματα, κ.α.» σημείωσε, και από την πολυετή εμπειρία του στο εργαστήριο ζωγραφικής του Συλλόγου Δύναμη ψυχής, έχει διαπιστώσει πως άνθρωποι που έχουν αναρρώσει από μια τέτοια ασθένεια, που είναι μακροχρόνια, χρειάζονται, πέρα από την θεραπεία, σωματική και ψυχική, και κάτι ακόμα, όπως η ενασχόληση με τη ζωγραφική, που θα τους βοηθήσει να ξεπεράσουν όλη αυτή την σωματική και πνευματική ταλαιπωρία λόγω της ασθένειας.

Αυτό γίνεται μέσα στο εργαστήριο, όπου παίζουν ρόλο πολλοί παράγοντες. Εκεί κοινωνικοποιούνται, ανταλλάσσουν απόψεις, μαθαίνουν τα νέα τους και αποκτούν στενές σχέσεις μεταξύ τους.

Φυσικά την μεγαλύτερη σημασία έχει η επίδραση της ζωγραφικής σε αυτούς, με τον κ. Μουρελάτο να επισημαίνει πως μέσα από αυτή αυξάνεται η εγκεφαλική δραστηριότητα, μειώνεται το άγχος, ενισχύεται η φαντασία, βελτιώνεται η μνήμη, ενώ αυξάνεται η αυτοεκτίμηση, όταν ολοκληρώνεται ένα έργο. «Δεν μας ενδιαφέρει να είναι τέλειο το έργο, αλλά αυξάνει την αυτοεκτίμηση όταν διαπιστώνουν ότι έκαναν ένα έργο που ανήκει σε αυτούς και έχουν βάλει σε αυτό συναίσθημα και την ψυχή τους» ανέφερε. Παράλληλα με αυτό τον τρόπο αυξάνονται οι κινητικές δεξιότητες, η παρατηρητικότητα, και το πιο σοβαρό, μπορούν να εκφράσουν μέσω της τέχνης τα συναισθήματά τους.

Όσο περνά ο καιρός, έχει παρατηρήσει πως οι θετικές επιδράσεις στους συμμετέχοντες αυξάνονται, γιατί βγαίνουν από το σπίτι, ξεχνούν την ασθένεια, νιώθουν να βελτιώνονται σωματικά και ψυχικά, κάτι που εισπράττει και ο ίδιος. Περεταίρω, ενισχύεται και η κοινωνικοποίησή τους, με τη συμμετοχή σε μια έκθεση, με την ανταλλαγή απόψεων με άλλους καλλιτέχνες, και η αναγνώριση ότι δεν κλείστηκαν στο σπίτι, νιώθουν όμορφα, με την ενασχόληση με τη ζωγραφική να έχει θετικές συνέπειες και στην οικογένεια.

«Η τέχνη είναι μια ανάγκη για πολλούς ανθρώπους. Ακόμα κι γι’ αυτούς που θεωρούν ότι δεν έχουν ικανότητες, μιας και με τη σωστή καθοδήγηση, δεν θα γίνουν βέβαια όλοι καλλιτέχνες υψηλού επιπέδου, αλλά θα κερδίσουν όλα αυτά που αναφέρθηκαν» τόνισε.

Οφέλη μέσα από τον εθελοντισμό

Οφέλη όμως δεν υπάρχουν μόνο για τους συμμετέχοντες στα εργαστήρια, αλλά και για τον ίδιο, επισήμανε ο κ. Μουρελάτος, που ικανοποιεί μέσα από τη διδασκαλία την ανάγκη του για προσφορά.

«Μπορούμε σαν πολίτες να προσφέρουμε με διάφορους ρόλους, και σε διάφορα πόστα, αλλά εγώ πιστεύω ότι αυτό μπορώ να το κάνω καλά στο πλαίσιο της προσφοράς» σημείωσε, με ικανοποίηση τόσο από την προσφορά, αλλά και την χαρά που εισπράττει από τους μαθητές του.

Ταυτόχρονα όμως του δημιουργεί και επιπλέον ανάγκη να προσφέρει, και είναι πάντα πρόθυμος να λειτουργήσει ως εκπαιδευτής και σε άλλους συλλόγους ή ομάδες που χρειάζονται τις θεραπευτικές ιδιότητες της ενασχόλησης με την τέχνη.

«Το να προσφέρεις, με οποιοδήποτε τρόπο, σε ανθρώπους που το έχουν ανάγκη, έχει να κάνει με μια εσωτερική ανάγκη αυτού που θέλει να το κάνει, και η ικανοποίηση που εισπράττεις είναι πολύ μεγάλη» τόνισε, και σίγουρα δεν έχει να κάνει με οικονομικό όφελος, αντίθετα η εθελοντική προσφορά το γιγαντώνει.

Ταυτόχρονα, μέσα από όλη αυτή την προσπάθεια, προάγεται και η τέχνη, με περισσότερους ανθρώπους να έχουν επαφή με αυτή, μαθαίνουν για την ιστορία της Τέχνης, τα καλλιτεχνικά ρεύματα και άλλα.

«Όλοι έχουμε ψυχικά ζητήματα, προβλήματα υγείας, περνάμε πολλά, αλλά το ότι βρίσκουν τον χρόνο, καλλιεργούν την όρεξη για να μπορέσουν για λίγες ώρες να εισπράξουν όλα τα οφέλη της Τέχνης, είναι καλό για όλους όσους συμμετάσχουν» ανέφερε, ακόμα και αν δεν έχουν ιδιαίτερα ζητήματα υγείας, και βρίσκουν τον χρόνο για να ασχοληθούν με κάτι που τους αρέσει στο τομέα της τέχνης, ακόμα και αν δεν είναι η ζωγραφική.

Η εικαστική θεραπεία είναι κλάδος για τον οποίο υπάρχουν ειδικοί επιστήμονες που έχουν ασχοληθεί με αυτό το κομμάτι, και όσοι ασχολούνται με τις τέχνες, και είχαν την τύχη να διδάξουν την ζωγραφική, θα πρέπει να βελτιώνονται με κάθε τρόπο από μόνοι τους, διαβάζοντας, ρωτώντας και παρακολουθώντας ειδικά σεμινάρια και προγράμματα που υπάρχουν για αυτό το λόγο, κάτι που δίνει πολλαπλά οφέλη στους μαθητές, ενήλικες ή ανήλικους.

Ευκαιρία να εφαρμόσει στην πράξη όσα έχει μάθει στον Ίκελο

Το Οικοτροφείο Ίκελος ήταν μια πολύ καλή ευκαιρία να εφαρμόσει στην πράξη όσα έχει μάθει στο ρόλο του εμψυχωτή, μιας και οι ωφελούμενοί τους έχουν πολύ μεγάλη ανάγκη από ανθρώπους που θα ασχοληθούν με την τέχνη, προσπαθώντας να εξωτερικεύσουν τι αισθάνονται.

«Μου άρεσε πάρα πολύ, γιατί οι άνθρωποι εκεί δείχνουν μεγάλη διάθεση να συμμετάσχουν σε αυτές τις ομάδες, και από τις λίγες γνώσεις που έχω είναι απαραίτητη η ενασχόλησή τους με δημιουργίες όπως το σχέδιο και άλλες κατασκευές. Ήταν χαρά μου να συνεχίσω να συμμετέχω εκεί, γιατί είναι ένας χώρος που θέλει να αποδείξεις ότι έχεις τη διάθεση, ότι θέλεις να βοηθήσεις» ανέφερε.

Ήδη έχει ασχοληθεί για λίγο με τους ωφελούμενους και ήταν πολύ ικανοποιημένος, για αυτό και έκανε αίτηση ώστε να μπορέσει να κάνει μαθήματα σε αυτούς.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.