Αξιοι συνεχιστες της θρακιωτικης χορευτικης παραδοσης οι μαθητες της Ροδοπης

9 δημοτικά σχολεία του νομού έκαναν πραγματικότητα την 4η Πολιτιστική Μαθητιάδα παραδοσιακών χορών και δρωμένων

Οι μαθητές 9 σχολείων από όλη την Ροδόπη ανέβηκαν το απόγευμα της Κυριακής 11 Ιουνίου, στη σκηνή του Θερινού ΔΗΠΕΘΕ Κομοτηνής, συμμετέχοντας για τέταρτη χρονιά σε ένα χορευτικό υπερθέαμα αφιερωμένο κατά κύριο λόγο στη Θρακική παράδοση.
 
Ο λόγος για την 4η Πολιτιστική Μαθητιάδα παραδοσιακών χορών και δρωμένων, η οποία φέτος πραγματοποιήθηκε σε διοργάνωση της Διεύθυνσης Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Ν. Ροδόπης, της Ομάδα Φυσικής Αγωγής της Διεύθυνσης Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Ν. Ροδόπης και του Συλλόγου Εβριτών Ν. Ροδόπης.
 

Μαθητές και μαθήτριες  Δημοτικών Σχολείων του νομού μας, και συγκεκριμένα των 1ου, 3ου,4ου, 5ου , 6ου , 7ου, 10ου, καθώς και των δημοτικών σχολείων Αιγείρου και Ιάσμου «συναντήθηκαν» επί σκηνής και χόρεψαν στους ρυθμούς της Θρακιώτικης παράδοσης.
 
Το πολυπληθές κοινό, καλωσόρισε εκ μέρους της διοργάνωσης ο κ.Χρήστος Γαντζίδης,  υπεύθυνος της Ομάδας Φυσικής Αγωγής του Ν. Ροδόπης, δίνοντας τα «εύσημα» στο σύνολο των συντελεστών της προσπάθειας αλλά κυρίως στους καθηγητές φυσικής αγωγής του νομού Ροδόπης οι οποίοι προΐστανται της προσπάθειας.
 

Όπως εξήγησε ο ίδιος στόχος της διοργάνωσης αυτής, η οποία φέτος συμπληρώνει τέσσερα χρόνια υλοποίησης, ήταν «να δώσουμε στους μαθητές την ευκαιρία να έρθουν σε επαφή με τη δημοτική μας μουσική, τον χορό αλλά και τα έθιμα του τόπου μας» για να επισημάνει στη συνέχεια την αυξητική τάση συμμετοχής από τους μαθητές και τα σχολεία της Ροδόπης, για να δώσει ακολούθως τον λόγο στον αντιπεριφερειάρχη Ροδόπης κ. Νίκο Τσαλικίδη, τον αντιδήμαρχο Κομοτηνής κ. Μανώλη Ταπατζά, την εκτελεστική γραμματέα της ΠΑΜ-Θ κ. Ζωή Κοσμίδου, την Προϊσταμένη Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Ροδόπης κ. Μαίρη Κοσμίδου και στον Πρόεδρο του Συλλόγου Εβριτών κ. Χρήστο Χατζηπέμου. 

Χρήστος Χατζηπέμου «Ιστορία και παράδοση βαδίζουν χέρι με χέρι» 

Για το επιστέγασμα μίας μεγάλης προσπάθειας που ξεκίνησε πριν από τέσσερα χρόνια μίλησε ο κ. Χατζηπέμου, ο οποίος υπογράμμισε πως αρχικός στόχος των διοργανωτών ήταν να έρθουν τα παιδιά της Ροδόπης κοντά στην παράδοση και να σχηματίσουν ομάδες.
 
«Ο χορός είναι ο πιο εύκολος τρόπος να προσεγγίσει κανείς την παράδοση άλλωστε» υπογράμμισε ο ίδιος, ευχόμενος η πρωτοβουλία αυτή να συνεχιστεί αλλά και να εξελιχθεί συμπεριλαμβάνοντας και την τοπική ιστορία, ενδεχομένως με την συμβολή του ΔΠΘ, καθώς «ιστορία και παράδοση βαδίζουν χέρι με χέρι». «Καλή η παράδοση όπως τη βιώνουμε τώρα, στα πρώτα βήματα, αλλά κάποια στιγμή θα πρέπει να δούμε και την ιστορία αυτού του τόπου για να αποκτήσουμε μια καλύτερη εικόνα του πού βρισκόμαστε σήμερα και πού βαδίζουμε στο αύριο» τόνισε χαρακτηριστικά.

Δείτε περισσότερες φωτογραφίες από τη Μαθητιάδα εδώ

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.