Αυλαια για την Ενοτητα CosmoHome

14 μουσικά events μέσα στην καρδιά του καλοκαιριού σε σοκάκια του ιστορικού κέντρου της Καβάλας αλλά και σε γραφικές τοποθεσίες των γύρω οικισμών του δήμου

Σε εορταστική ατμόσφαιρα έριξε την αυλαία του την Πέμπτη 17 Αυγούστου η ενότητα CosmoHome. Για τέταρτη συνεχή χρονιά, το CosmoHome υποδέχτηκε μουσικούς στα σοκάκια του ιστορικού κέντρου της Καβάλας, αλλά και σε γραφικές τοποθεσίες των γύρω οικισμών του Δήμου. Οι δεκατέσσερεις μουσικές εκδηλώσεις που έλαβαν χώρα μέσα στην καρδιά του Αυγούστου είχαν ως στόχο να αναδείξουν νέους καλλιτέχνες με ιδιαίτερο ηχόχρωμα και ταυτόχρονα να συμπεριλάβουν γειτονιές και οικισμούς στα καλλιτεχνικά δρώμενα του Δήμου, προβάλλοντας την ξεχωριστή ομορφιά του.

Το πρόγραμμα της τρίτης και τελευταίας Πέμπτης του CosmoHome περιελάβανε πέντε μουσικά σχήματα. Στο τέρμα της Οδού Ιερολοχιτών, το σχήμα LİVAS Trio αποτελούμενο από τους Ταξιάρχη Γεωργούλη στο ούτι, τον Τάσο Πούλιο στο κανονάκι και τον Βαγγέλη Καρίπη στα κρουστά, παρουσίασε ένα εντυπωσιακό σετ βασισμένο στη λαϊκή μουσική της Ανατολής.Οι δεξιοτέχνες μουσικοί δώσανε έμφαση στα μορφολογικά και εκφραστικά χαρακτηριστικά του είδους καθώς και στον αυτοσχεδιασμό παρασύροντας το κοινό σε ένα μουσικό ταξίδι στην Ανατολική Μεσόγειο. Η ανταπόκριση του κοινού ήταν πολύ θερμή. Ειδική μνεία πρέπει να γίνει στους κατοίκους της γειτονιάς και της οδού Ιερολοχιτών, οι οποίοι για άλλοι μια χρονιά αγκάλιασαν το CosmoHome.

Στην αυλή του Πολιτιστικού Συλλόγου Αγίου Κωνσταντίνου, οι Κιορ Τοπάλ (Ζαφείρης Ευθυμιάδης – φωνή – κεμανέ, Σωτήρης Τσουλουφίδης – ούτι, Κώστας Αποκατανίδης – κρουστά) δημιούργησαν μια μυσταγωγική ατμόσφαιρα με τη μουσική τους και προσκάλεσαν το κόσμο που έδωσε το παρόν σε ένα ταξίδι στα υψίπεδα και τις υπόγειες πόλεις της Καππαδοκίας, τις ιστορικές πόλεις του δυτικού Πόντου και από τα προσφυγικά χωριά της βόρειας Ελλάδας.

Στο θεατράκι πίσω από το άγαλμα του Μωχάμετ Άλη, η βραδιά που αποδείχθηκε εκρηκτική ξεκίνησε με τους BombCats (Billy Wesmond – κιθάρα – πλήκτρα – φωνή, Παύλος Χοψονίδης – μπάσο, Δημήτρης Παπαϊωάννου – τύμπανα,  Abe Lamen – κιθάρα – φωνητικά), ένα τετραμελές συγκρότημα με στόχο την ανάδειξη της δισκογραφίας του καλλιτέχνη Billy Wesmond σε bluesy garage psychedelic rock ήχο, οι οποίοι ξεσήκωσαν το κοινό με τον ήχο και τα τραγούδια τους.

Στη συνέχεια, στη σκηνή προσγειώθηκαν οι Jukebox, οι οποίοι για άλλη μια φορά παρέσυραν το κοινό σε μια βραδιά διασκέδασης, χορού και αναβίωσης αγαπημένων επιτυχιών. ΟΘανάσης Κουτσογιάννης στο μπάσο, η Υρώ Ζερβουδή στη φωνή, ο Ιωάννης Δεγδέκης στη φωνή και την κιθάρα, ο Μάνος Σκαραμαγκάς στα πλήκτρα και ο Νίκος Τσιλιγκούδης στα τύμπανα έστησαν ένα ξέφρενο πάρτι και το κοινό ανταποκρίθηκε με τρόπο εντυπωσιακό στο κάλεσμά τους.

Tέλος, στην Παλιά Καβάλα, οι ASMA Music Ensemble μας παρουσιάσουν τη μουσική παράσταση “Σεντούκι ανοιμένο”. Ο ΑστέριοςΤράκας στο βιολί, η Ελισάβετ Τράκα στο λαούτο, η Κωνσταντίνα Πετρινιώτη στο τραγούδι, ο Σάκης Ξενούδης στο κανονάκι και το τραγούδι και ο Στάθης Παρασκευόπουλος στα κρουστά παρουσίασαν ένα ξεχωριστό πρόγραμμα που συμπεριλάμβανε σεβνταλίδικα τραγούδια της αγάπης, της θάλασσας, της ξενιτιάς, λυρικές πατινάδες, δίστιχα του γάμου, τα νανουρίσματα και πολλά άλλα. Οι παρευρισκόμενες και παρευρισκόμενοι που δώσανε εντυπωσιακό παρόν είχαν την τύχη να απολαύσουν μια πραγματικά εντυπωσιακή μουσική παράσταση.

To Cosmopolis ευχαριστεί θερμά την Επιστημονική Ομάδα «Οψόμεθα εις Φιλίππους» και όλους τους συμμετέχοντες Πολιτιστικούς Συλλόγους για την ενεργή υποστήριξη στον θεσμό του φετινού CosmoHome.

Το ραντεβού για το επόμενο CosmoHome ανανεώνεται για το 2024.

Οι δράσεις του Cosmopolis festival συνεχίζονται με ξεχωριστές συναυλίες από τις 22 μέχρι και τις 27 Αυγούστου στην Πλατεία Ελευθερίας και ολοκληρώνονται στις 30 του μήνα στο Στάδιο Ανθή Καραγιάννη.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.