Αυγομαχοι ολων των ηλικιων σε δραση

Αναβίωσαν για ακόμα μια χρονιά οι Αυγομαχίες στο Θρυλόριο

Με μεγάλη συμμετοχή, πραγματοποιήθηκαν για ακόμα μια χρονιά οι αυγομαχίες στο Θρυλόριο, την Κυριακή του Πάσχα βάζοντας μικρούς και μεγάλους στην «αρένα» με στόχο την ανάδειξη του αυγομάχου με τα δυνατότερα αυγά.
 
Το έθιμο των αυγομαχιών «ήρθε» στο Θρυλόριο από τον Πόντο, αλλά με τα χρόνια ατόνησε, μέχρι να αναβιώσει από το Σύλλογο Ποντίων Θρυλορίου, ενώ εδώ και πάνω από δέκα χρόνια διαδίδεται σε όλη την περιφέρεια, μέσω των Περιφερειακών Αυγομαχιών που έχει βοηθήσει πολύ ώστε οι ποντιακοί πληθυσμοί της Περιφέρειας, και όχι μόνο, να συστηθούν ξανά με το έθιμο.
 
Οι αυγομαχίες γίνονται με τους κανόνες των περιφερειακών Αυγομαχιών, και έτσι οι διαγωνιζόμενοι, μικροί και μεγάλοι, έλαβαν μέρος με 15 αυγά κότας, βρασμένα και άβαφα, τα οποία ελέγχθηκαν από την επιτροπή.
 
Αφού ορίστηκε η σειρά των αυγομάχων με κλήρωση, ο διαγωνισμός έγινε κυκλικά, δηλαδή ο πρώτος χτυπούσε τα αυγά του με τους επόμενους, στη συνέχεια ο δεύτερος κ.ο.κ.


 
Οι αυγομάχοι χωρίστηκαν σε δύο ηλικιακές ομάδες με τους μικρούς αυγομάχους, μέχρι 6 ετών, να διαγωνίζονται μεταξύ τους, ενώ οι μεγαλύτεροι αυγομάχοι διαγωνίστηκαν και αυτοί για την πρώτη θέση
 
Καθοριστική ήταν, για μία ακόμη φορά, στην πραγματοποίηση του εθίμου, η συμβολή του κ. Θεόφιλου Παπαδόπουλου, ο οποίος συμμετέχει σε αυγομαχίες από το 1984.
 
Στόχος τους είναι να βάλουν τους μικρούς στο έθιμο, μυώντας τους στη διαλογή αυγών, ξεχωρίζοντας τα πιο γερά από αυτά που δεν θα αντέξουν, ενώ οι μεγαλύτεροι συντηρούν το έθιμο στο χωριό, ανέφερε ο κ. Παπαδόπουλος, τονίζοντας πως πάντα υπήρχε ενδιαφέρον για τις αυγομαχίες.
 
Όμως πλέον οι αυγομαχίες έχουν πάρει περιφερειακή διάσταση, και μάλιστα έχουν φύγει πέρα από αυτή, φτάνοντας μέχρι και τη Θεσσαλονίκη. Άλλωστε και ο ίδιος, ως κριτής, τις μέρες μετά το Πάσχα ταξιδεύει από περιοχή σε περιοχή, κρίνοντας αυγομαχίες.
 
Η εμπειρία αυτή του δείχνει πως πλέον υπάρχουν άτομα στους μεγαλύτερους, που μεγάλωσαν με τις αυγομαχίες, που ξέρουν να διαλέγουν αυγά, όμως επισήμανε πως θέλει περισσότερη ενασχόληση.
 

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.