«Αρχαιολογικες και γεωφυσικες ερευνες στην περαία της Σαμοθρακης»

Τα αποτελέσματα των ερευνών μεταξύ του όρους Ίσμαρος και της παραλίας των Δικέλλων αποτυπωμένα σε ένα site

Στο πλαίσιο της επιστημονικής συνάντησης «Το Αρχαιολογικό Έργο στη Μακεδονία και τη Θράκη 2019-2020», που φέτος διεξήχθη διαδικτυακά, λόγω της πανδημίας του COVID-19, την Πέμπτη 22 Απριλίου 2021, παρουσιάστηκαν τα πρώτα αποτελέσματα του ερευνητικού προγράμματος «Αρχαιολογικές και γεωφυσικές έρευνες στην περαία της Σαμοθράκης», στο οποίο συμμετέχει η Εφορεία Αρχαιοτήτων Έβρου, η Εφορεία Αρχαιοτήτων Ροδόπης, το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης (Τμήμα Γλώσσας, Φιλολογίας και Πολιτισμού Παρευξείνιων Χωρών) και το Εργαστήριο Γεωφυσικής-Δορυφορικής Τηλεπισκόπησης και Αρχαιοπεριβάλλοντος του ΙΤΕ.

Το πρόγραμμα χρηματοδοτείται από το Ελληνικό Ίδρυμα Έρευνας και Καινοτομίας.

Στη σχετική ανακοίνωση που παρουσίασε η επιστημονικά υπεύθυνη του προγράμματος, επίκουρη καθηγήτρια κλασικής αρχαιολογίας κα. Αβραμίδου Αμαλία, ανακοινώθηκαν τα πρώτα αποτελέσματα των ερευνών σε τέσσερις περιοχές των νομών Ροδόπης και Έβρου, μεταξύ του όρους Ίσμαρος και της παραλίας των Δικέλλων του Δήμου Αλεξανδρούπολης.

Το πρόγραμμα περιλαμβάνει συστηματική επιφανειακή έρευνα και μελέτη υλικού, γεωφυσική διασκόπηση και τηλεπισκόπηση. Παράλληλα, πραγματοποιείται συγκέντρωση και μελέτη των αρχαίων πηγών, ιστορικών χαρτών και προφορικών παραδόσεων. Τα αποτελέσματα της έρευνας επικαιροποιούνται συνεχώς και αναρτώνται στην επίσημη ιστοσελίδα του προγράμματος www.peraiasamothraceproject.gr και στον λογαριασμό του στο Twitter (@peraiaproject).

Στο πρόγραμμα συμμετέχουν οι Α. Αβραμίδου, Α. Σαρρής, Χ. Καραδήμα, Χ. Παρδαλίδου, J.C. Donati, Α. Γαρυφαλλόπουλος, Φ. Αϊτατόγλου, Ζ. Μιλτσακάκη, Μ. Τασακλάκη, Ν. Συρρής, Π. Τσατσοπούλου-Καλούδη, Ν. Παπαδόπουλος.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.