«Αποψε Χωρι- Ζουμε(?)»

Μια παράσταση-αναπαράσταση στιγμών καθημερινής τρέλας για τις ανθρώπινες σχέσεις - Με τους Ηρακλή Τζαφέτα και Λήδα Μανούσου – Αλεξίου - Στην Λέσχη Κομοτηναίων στις 29 Νοεμβρίου και 2 Δεκεμβρίου

Μια παράσταση-αναπαράσταση στιγμών καθημερινής τρέλας θα έχει την ευκαιρία να παρακολουθήσει το θεατρόφιλο κοινό της πόλης μας, την Κυριακή 29 Νοεμβρίου στην Λέσχη Κομοτηναίων σε σύλληψη και σκηνοθετική επιμέλεια του κ. Ηρακλή Τζαφέτα, με πρωταγωνιστές τον ίδιο και την κ. Λήδα Μανούσου-Αλεξίου.
 
Το πρωταγωνιστικό δίδυμο της παράστασης που φέρει τον τίτλο «Απόψε Χωρι- Ζουμε(?)», επιστρέφει για δεύτερη φορά στα θεατρικά δρώμενα της πόλης, μετά και την εξαιρετική στο σύνολό της παρουσίαση του «ΒΙΑ-ΖΩ-ΜΑΙ» που απολαύσαμε πέρυσι στη σκηνή του ΔΗΠΕΘΕ Κομοτηνής από τη θεατρική ομάδα του ΕΚΧ Adelante «Δύο βήματα μπροστά» που αποτέλεσε και το θεατρικό τους «ντεπούτο».
 
Το «Απόψε Χωρι- Ζουμε(?)» λοιπόν, που θα παρουσιαστεί στον ίδιο χώρο και την Τετάρτη 2 Δεκεμβρίου, αποτελεί ένα «συνονθύλευμα» θεατρικών κειμένων που πραγματεύονται τις ανθρώπινες σχέσεις. Κείμενα του Ντάριο Φο, αποσπάσματα του Μπέκετ και του Θανάση Βαλτινού από το «Φτερά Μπεκάτσας» καθώς επίσης και αποσπάσματα από το «Ρομπέρτο Ζούκο» του γάλλου συγγραφέα Μπερνάρ-Μαρί Κολτές, που πραγματεύονται τις ανθρώπινες σχέσεις στη σημερινή κοινωνία, επικεντρώνοντας στον έρωτα και την αγάπη.
 
Βασικό ερώτημα που τίθεται από τους πρωταγωνιστές σύμφωνα και με τον κ.Τζαφέτα το «μήπως η ανθρώπινη σχέση είναι μία φυλακή ή ένας δρόμος προς την ελευθερία; Είναι κάτι που δεν οδηγεί πουθενά ή είναι αυτό που σε ωθεί στην υπέρβαση;».
 
Η προσπάθεια όμως δεν επιθυμεί να δώσει απαντήσεις στο ερώτημα αυτό αλλά όπως υποστηρίζει και η κ. Μανούσου «απλά να θέσει το ερώτημα, ούτως ώστε μετά ο θεατής να αποφασίσει βάσει της κρίσης του». «Άλλωστε αυτό είναι και το νόημα του θεάτρου» επισημαίνει για να συμπληρώσει ο κ. Τζαφέτας «θέλουμε ο κόσμος να έρθει με χαρά, γέλιο και αισιοδοξία και να φύγει νιώθοντας ένα μούδιασμα». 

Ηρακλής Τζαφέτας «Η παράσταση αυτή αποτέλεσμα του προβληματισμού μου για το αν και κατα πόσο μπορείς να ζήσεις μία σχέση στην σημερινή κοινωνία»

Όπως εξηγεί ο ίδιος η παράσταση αυτή είναι αποτέλεσμα της ανάγκης του «να μοιραστεί έναν προβληματισμό με τον κόσμο, όσον αφορά το κατά πόσο γίνεται πλέον να ζήσεις μια σχέση στη σημερινή κοινωνία, όπως αυτή είναι δομημένη». Προς την κατεύθυνση αυτή επεσημαίνει «επέλεξα το κείμενο του Κολτές που αφορά στην σχέση δύο σωφρονιστικών υπαλλήλων. Ένα κείμενο που προσάρμοσα στα σημερινά δεδομένα για να αναζητήσουμε κατά πόσο μπορεί να δημιουργηθεί μία σχέση στις σύγχρονες κοινωνίες, καθώς οι πόλεις αποτελούν πλέον ένα είδος φυλακής, που δεν είναι βιώσιμες και, εκ των πραγμάτων, να χτίσεις αληθινές σχέσεις στο περιβάλλον αυτό είναι κάτι πολύ δύσκολο». 

Λήδα Μανούσου – Αλεξίου «Το θέατρο σε σπρώχνει να βγεις από τον εαυτό σου πάνω στη σκηνή, με απώτερο στόχο να τον βρεις»

Η ενασχόληση με το θέατρο και για τους δύο αποτελεί πρόκληση, όπως τονίζει η κ. Μανούσου. «Χωρίς το θέατρο δε μπορούμε. Είναι κάτι που το αγαπάμε και συνεργαζόμαστε καλά. Είναι κάτι που μας γεμίζει και ταυτόχρονα μας σπρώχνει στο να «βγούμε» στη σκηνή από τον εαυτό μας, με απώτερο στόχο να τον βρούμε».
 
«Συνοδοιπόροι» των δύο πρωταγωνιστών στο «ταξίδι» τους αυτό η Λέσχη Κομοτηναίων που όπως λένε «μας έδωσαν το βήμα να εκφραστούμε καλλιτεχνικά και γι’ αυτό ευχαριστούμε ιδιαιτέρως τον κ. Χρήστο και την Άντζελα Δράκου» αλλά και ο «ΠτΘ» ως χορηγός επικοινωνίας της παράστασης.

Info:
Χωρι-Ζουμε(?) στην Λέσχη Κομοτηναίων
Κυριακή 29 Νοεμβρίου και Τετάρτη 2 Δεκεμβρίου στις 21:00
Σύλληψη-Σκηνοθετική επιμέλεια: Ηρακλής Τζαφέτας
Παίζουν: Λήδα Μανούσου-Αλεξίου, Ηρακλής Τζαφέτας
Τηλέφωνο Κρατήσεων: 2531401408
Είσοδος ελεύθερη
Χορηγός επικοινωνίας: Ράδιο Παρατηρητής – Παρατηρητής της Θράκης

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.