Αποχαιρετωντας το “Grace and Frankie”

tv’s... inspector

Τίτλους τέλους έριξε πριν από λίγες μέρες η μακροβιότερη σειρά του Netflix “Grace and Frankie”, διά χειρός Marta Kauffman (“Friends”) και Howard J. Morris. Η σειρά που δικαίωσε την τρίτη ηλικία, χρησιμοποιώντας τα πιο δημιουργικά μέσα που θα μπορούσε και τοποθετώντας τούς ηλικιωμένους ήρωές της κατ’ εξακολούθηση στις πιο σουρεαλιστικές καταστάσεις, ολοκλήρωσε τον έβδομο και τελευταίο κύκλο της.

Η Jane Fonda και η Lily Tomlin αποτελούν αστείρευτη πηγή έμπνευσης για ιστορίες και έτσι και στα νέα επεισόδια είχαμε την ευκαιρία να παρακολουθήσουμε το τρομερό δίδυμο σε απρόβλεπτες περιπέτειες. Από εικονικές κηδείες μέχρι road trips στο Μεξικό για προμήθεια ναρκωτικών, η πλοκή πάντα έβρισκε κατεύθυνση, με μοναδικό πλήγμα την παρουσία του Nick, η οποία εδώ και πολλά επεισόδια είναι μη απαραίτητη και «τρώει» screen time.

Στη νέα σεζόν λοιπόν παρακολουθούμε τη Grace και τη Frankie να πηγαίνουν στο Μεξικό για να αγοράσουν φτηνότερα φάρμακα για ηλικιωμένους στο γηροκομείο, με την αστυνομία να είναι στο κατόπι τους. Η Frankie –επειδή είναι η Frankie– συμβουλεύεται το… μέντιούμ της, το οποίο της αποκαλύπτει πως σε τρεις μήνες θα πεθάνει. Και μπορεί η όλη υπόθεση να είναι σαχλή –όπως και πολλά άλλα πράγματα– αλλά αυτή είναι και η γοητεία της σειράς. Να παίρνει σαχλές, «τραβηγμένες» ιδέες και πλοκές, απρόβλεπτες σε ορισμένες περιπτώσεις, και να τις χρησιμοποιεί για να εξερευνήσει τα ουσιώδη. Πεπεισμένη πως θα πεθάνει, η Frankie προσπαθεί να διαχειριστεί την ιδέα του θανάτου, ενώ η Grace καταρρέει στην ιδέα πως μπορεί να χάσει την καλύτερή της φίλη και τον σημαντικότερο άνθρωπο στη ζωή της. Οι δύο φίλες έρχονται αντιμέτωπες με την πραγματικότητα, η οποία είναι πως κάποια στιγμή, αναπόφευκτα, θα πρέπει να αποχωριστούν η μία την άλλη.

Το όλο στόρι ρίχνει φως στο οικογενειακό περιβάλλον της Grace για το οποίο δεν γνωρίζαμε τίποτε. Την παρακολουθούμε για πρώτη φορά να αντιμετωπίζει όντως τους δαίμονες και τα τραύματά της –μετά από επανειλημμένες φυσικά προσπάθειες να τα χώσει κάτω από το χαλί–, τα οποία προσφέρουν καλή κωμωδία και που θα μπορούσαν να επεκταθούν πολύ περισσότερο εάν δεν έτρωγε τον χρόνο μας ο Nick. Προς μια εξίσου ενδιαφέρουσα κατεύθυνση κινείται και η Frankie, η οποία δείχνει να αποδέχεται πλήρως –με τον δικό της τρελό τρόπο, που περιλαμβάνει εικονικές κηδείες και murder boards– την ιδέα του θανάτου της και αυτό γιατί δεν την φοβίζει τόσο ο θάνατος όσο η ζωή μετά από το σημείο στο οποίο έχει φτάσει, με τις αντοχές του σώματός της να φθίνουν, ανήμπορη να κάνει πράγματα που την ορίζουν, όπως η ζωγραφική.

Τα θέματα που αγγίζει η τελευταία σεζόν είναι ελαφρώς σκοτεινότερα και δραματικότερα. Ο τόνος όμως παραμένει ίδιος, αν όχι και ελαφρύτερος, και η ταυτότητα της σειράς δεν αλλάζει. Σε πολλά σημεία αναρωτιέσαι προς τα πού θα πάει το πράγμα και τι θα γίνει, με τον θάνατο να περιτριγυρίζει τους ήρωες περισσότερο από κάθε άλλη σεζόν –πάντα η σειρά είχε τον θάνατο στο DNA του, με κορυφαία τη στιγμή της Babe– αλλά στο τέλος της ημέρας το “Grace and Frankie” είναι μία σειρά που θέλει να αποδείξει πως μπορείς να ξεκινήσεις τη ζωή σου από την αρχή σε όποια ηλικία και αν είσαι –και στην προκειμένη περίπτωση για ήρωες που έχουν ξεπεράσει και το προσδόκιμο ζωής– και πετυχαίνει τον σκοπό της χωρίς να πετάει στα σύννεφα και να κλείνει τα μάτια στην πραγματικότητα.

Όλες οι δυσκολίες των ανθρώπων της τρίτης ηλικίας προβάλλονται και τίποτε δεν ωραιοποιείται. Οι χαρακτήρες έχουν και αρθρίτιδα και ζάχαρο και άνοια, κάθε είδους πραγματικό, πρακτικό πρόβλημα των ηλικιωμένων απεικονίζεται στην οθόνη του “Grace and Frankie” κι όμως εξακολουθεί να είναι μια σειρά που κουβαλάει την ελπίδα και αυτό επειδή τη βασίζει στις ανθρώπινες σχέσεις. Γιατί αυτές είναι που βοηθούν τη Grace και τη Frankie να επιβιώσουν και να συνεχίσουν να είναι πραγματικά ζωντανές σε αυτήν την ηλικία, ζωντανές στην ψυχή και όχι μίζερες γριές, κλεισμένες στους τέσσερις τοίχους, να κοιτάζουν τη ζωή στην γκρίζα οθόνη της τηλεόρασης σαν απλοί θεατές, αλλά να ρουφάνε κάθε σταγόνα της, ακόμα και με ζάχαρα και αρθρίτιδες και οστεοπόρωση και τον φόβο του θανάτου να κρέμεται από πάνω τους σαν τη δαμόκλειο σπάθη. Θα έχουν η μία την άλλη για στήριγμα μέχρι κι εκείνη τη στιγμή. Τίθεται όμως σε κάποια φάση και αυτό το ερώτημα. Εκείνοι που δεν έχουν τη δική τους Grace ή τη δική τους Frankie; Εκείνοι που δεν έχουν κανένα στήριγμα;

Το “Grace and Frankie” ποτέ δεν έκλεισε τα μάτια του στην πραγματικότητα. Απλώς άγγιξε και εξερεύνησε τα θέματά της μέσα από τις πιο περίεργες και απροσδόκητες καταστάσεις και με ένα καστ που ξεχειλίζει από χημεία.

–Ενδέχεται να έχουμε και spinoff με τη σαρδόνια Brianna της June Diane Raphael και απλά ανυπομονούμε.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.