«Αποχαιρετησαν» τους νεκρους τους οι Θρυλοριωτες

Με την αναβίωση του ταφικού τους εθίμου ανήμερα του Αγίου Πνεύματος

Πιστός στις παραδόσεις, όπως κάθε χρόνο έτσι και φέτος, ανήμερα του Αγίου Πνεύματος ο Πολιτιστικός Σύλλογος Ποντίων Θρυλορίου «Η Κερασούντα και το Γαρς», αναβίωσε το ταφικό έθιμο έξω από τα νεκροταφεία του χωριού μετά τη Θεία Λειτουργία.
 
Πρόκειται όπως ορίζει το έθιμο που αναβιώνει εδώ και αρκετές δεκαετίες από τον Σύλλογο, για ένα αποχαιρετιστήριο τραπέζι στις αναστημένες ψυχές, λίγο πριν επιστρέψουν στον τόπο τους, σύμφωνα πάντα με τη θρησκευτική μας παράδοση.

Χρύσα Μαυρίδου «Σήμερα στην ουσία ικανοποιείται η δική μας ψυχή»

«Δεν είναι ένα πένθιμο τραπέζι, αλλά ενός είδους πανηγύρι» επεσήμανε η πρόεδρος του Συλλόγου κ. Χρύσα Μαυρίδου εξηγώντας πως γίνεται στο πλαίσιο του σεβασμού που τρέφουν οι Πόντιοι για τους νεκρούς τους, ένα έθιμο με την αναβίωση του οποίου στην ουσία «ικανοποιείται η δική μας ψυχή».
 
«Στρώνουμε ένα τραπέζι για τους νεκρούς μας οι οποίοι θα μας αποχαιρετίσουν επιστρέφοντας στον τάφο τους, μιας και με την ανάσταση του Κυρίου αναστήθηκαν και αυτοί και όλες αυτές τις ημέρες ήταν κοντά μας» επεσήμανε τονίζοντας πως «όπως ορίζει το έθιμο ζωντανοί και νεκροί θα φάμε μαζί, όσα, παραδοσιακά κυρίως, φαγητά ετοίμασαν οι γυναίκες του Θρυλορίου».

 
Η κ. Μαυρίδου στάθηκε και στην παρουσία της νεολαίας στην αναβίωση του εθίμου τονίζοντας πως οι παλαιότεροι παροτρύνουν τους νεότερους να συμμετέχουν έτσι ώστε τα έθιμα αυτά, η ιστορία και η παράδοση των Ποντίων να έχει συνέχεια.
 
Παρόντες ήταν μεταξύ άλλων ο Μητροπολίτης Μαρωνείας και Κομοτηνής, ο οποίος ευλόγησε και τα φαγητά, αλλά και η πρόεδρος του ΔΗΠΕΘΕ Κομοτηνής κ. Σοφία Μενεσελίδου.

Έτοιμο για τις εορτές του Ιουλίου το εκκλησάκι της Αγίας Μαρίνας

Ευχάριστη έκπληξη κατά την επίσκεψή μας στο Θρυλόριο η εικόνα της εκκλησία της Αγίας Μαρίνας. Ο αύλειος χώρος γύρω από την εκκλησία, εν όψει και της εορτής του Ιουλίου, καθαρίστηκε και έλαβε την απαραίτητη περιποίηση από τον κ. Αργύρη Καραπαναγιώτη ο οποίος προσφέρθηκε και ανέλαβε τον καθαρισμό με τη βοήθεια του προέδρου της Κοινότητας Γιώργου Σαλπιγγίδη.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.