Απο την Αλεξανδρουπολη στο «Αιβαλι» δια χειρος Soloup

Μέχρι τις 27 Μαΐου στο Εθνολογικό Μουσείο Θράκης

Ένα χρόνο μετά τη σημαντική έκθεση: «Αϊβαλί, ένα ταξίδι στο χρόνο» στο Μουσείο Μπενάκη, και μια επιτυχημένη διαδρομή με σταθμούς στη Λέσβο, τα Χανιά, τη Λάρισα, την Πάτρα, τα Ιωάννινα, την Κέρκυρα, η Αλεξανδρούπολη φιλοξενεί την έκθεση «Αϊβαλί», που πραγματοποιείται με αφορμή την κυκλοφορία του ομώνυμου graphic novel του Soloup από τις εκδόσεις Κέδρος.
 
Τα εγκαίνια πραγματοποιήθηκαν το περασμένο Σάββατο, στο Εθνολογικό Μουσείο Θράκης ενώ η έκθεση θα παραμείνει στην Αλεξανδρούπολη μέχρι τις 27 Μαΐου. Στην έκθεση οι επισκέπτες έχουν την ευκαιρία να δουν εικόνες, πρωτότυπα σχέδια και προσχέδια από το Αϊβαλί, επιμέρους θεματικές ενότητες για τον τρόπο κατασκευής και αφήγησης της ιστορίας με τη μορφή comics, όπως και τη χρήση πηγών (cartpostal, παλιές φωτογραφίες, στολές, πλοία κλπ.) κατά τη σχεδίαση.
 
Παράλληλα η έκθεση συμπληρώνεται από σπάνιες φωτογραφίες και αρχειακό υλικό που προέκυψε κατά την έρευνα. Ένα ταξίδι στο χρόνο. Η Μικρασιατική καταστροφή και η Συνθήκη της Λοζάνης με τη ματιά της τρίτης και τέταρτης γενιάς προσφύγων.
 
Κατά τη διάρκεια των εγκαινίων μίλησαν ο Νίκος Καμπασελέ, ζωγραφός, υπεύθυνος εργαστηρίου κόμικς ΕΜΘ και ο δημιουργός του «Αϊβαλί», Αντώνης Νικολόπουλος (Soloup), ενώ ακολούθησε μουσική βραδιά με τον Χρήστο Χατζόπουλο (ούτι) και τη Σοφία Χατζοπούλου (κανονάκι).
 
Αξίζει να σημειωθεί πως το «Αϊβαλί» έχει τιμηθεί με το «Βραβείο καλύτερου κόμικς της χρονιάς» και το «Βραβείο καλύτερου σεναρίου» στα Ελληνικά Βραβεία Κόμικς (comicdom.con 2015), ενώ κυκλοφορεί ήδη στα Γαλλικά (εκδ. Steinkis) και στα Τουρκικά (εκδ. Istos).

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.