Απο τη Ρωσια με γλωσσα και πολιτισμο
Μια συνεργασία του ιδρύματος «Ρωσικός Κόσμος», του Τμήματος Παρευξεινίων και της Ανώτατης Σχολής Μετάφρασης του Κρατικού Πανεπιστημίου της Μόσχας
Ζωντανά, παρά τους περιορισμούς της πανδημίας, πραγματοποιείται αυτές τις μέρες το VIII Διεθνές Επιστημονικό-Εκπαιδευτικό Φόρουμ νέων ερευνητών «Γλώσσες. Πολιτισμός. Μετάφραση» στην Κομοτηνή, υπό την αιγίδα του ιδρύματος «Ρωσικός Κόσμος» και την υποστήριξη του Τμήματος Γλώσσας, Φιλολογίας και Πολιτισμού Παρευξείνιων Χωρών του Δ.Π.Θ και της Ανώτατης Σχολής Μετάφρασης του Κρατικού Πανεπιστημίου της Μόσχας (Λομονόσοφ).
Το Διεθνές Επιστημονικό-Εκπαιδευτικό φόρουμ «Γλώσσες. Πολιτισμός. Μετάφραση» είναι ένας ανοιχτός-ελεύθερος χώρος ανταλλαγής απόψεων μεταξύ των ειδικών σχετικά με επίκαιρα διαγλωσσικά και διαπολιτισμικά ζητήματα επικοινωνίας στον διεθνή χώρο, και τα τελευταία χρόνια διεξαγόταν στην Κομοτηνή, πριν διακόψει για ένα χρόνο λόγω του κορωνοϊού.
Φέτος όμως οι διοργανωτές του κατάφεραν να το πραγματοποιήσουν δια ζώσης, αν και με αρκετούς περιορισμούς λόγω της πανδημίας, με την εναρκτήρια εκδήλωση να λαμβάνει χώρα στο αμφιθέατρο του Μουσικού Σχολείου Κομοτηνής τη Δευτέρα 20 Σεπτεμβρίου.
Κατά τη διάρκεια της εναρκτήριας τελετής παρουσιάστηκαν οι δράσεις των εμπλεκομένων αλλά και η Ανώτατη Σχολή Μετάφρασης του Λομονόσοφ, με τους φοιτητές του να κλείνουν την τελετή με μια χορευτική παρουσίαση της μουσικής ιστορίας της Ρωσίας, από τον 15ο αιώνα μέχρι σήμερα.
Στις επιστημονικές συναντήσεις που θα πραγματοποιηθούν στο χώρο του τμήματος τις επόμενες μέρες, συμμετέχουν έμπειροι επαγγελματίες, γνωστοί επιστήμονες από τον χώρο της μεταφρασεολογίας, φιλολογίας, γλωσσολογίας, παιδαγωγικής επιστήμης, της διαπολιτισμικής επικοινωνίας και από άλλους κλάδους των ανθρωπιστικών επιστημών, όπως και νέοι ερευνητές, οι οποίοι πραγματοποιούν τα πρώτα βήματά τους στην εκμάθηση των διεθνών θεμάτων επικοινωνίας, της μετάφρασης και της διδασκαλίας της ρωσικής γλώσσας ως ξένης.
Μια γόνιμη συνεργασία με τα Ρωσικά πανεπιστήμια
Όπως σημείωσε ο διευθυντής του Κέντρου Ρωσικής Γλώσσας και Πολιτισμού και Αναπληρωτής Καθηγητής του Τμήματος Γλώσσας, Φιλολογίας και Πολιτισμού Παρευξείνιων Χωρών κ. Ελευθέριος Χαρατσίδης, το Φόρουμ ξεκίνησε το 2013, με στόχο να υπάρξει ανταλλαγή απόψεων στους νέους που συνεχίζουν τις σπουδές τους, σε μεταπτυχιακό επίπεδο.
Με αυτό τον τρόπο διατηρούν την τριβή τους με τη γλώσσα, ενώ τους δίνεται η δυνατότητα και να συνεχίσουν τις σπουδές τους επάνω στη Ρωσική γλώσσα και τον πολιτισμό σε ένα ρωσικό πανεπιστήμιο.
Έτσι οι φοιτητές από τα πανεπιστημιακά τμήματα της χώρας μας που ασχολούνται με την Ρωσία, τη γλώσσα της και τον πολιτισμό της έχουν την ευκαιρία να επεκτείνουν τις γνώσεις τους, και να επιστρέψουν στα ιδρύματα για να τις μεταφέρουν περαιτέρω.
Τα τελευταία τρία χρόνια, σημείωσε, έχουν στείλει από το Τμήμα 12 φοιτητές για να σπουδάσουν στην Ρωσία, με υποτροφία, ενώ δύο φοιτητές που τελείωσαν το μεταπτυχιακό τους προχώρησαν και σε διδακτορικά, αποκτώντας ένα πολύ καλό επίπεδο γνώσης της Ρωσικής, έχοντας ξεκινήσει την γνωριμία με αυτή μόλις στο Τμήμα της Κομοτηνής.
Δυστυχώς λόγω της πανδημίας αναγκάστηκαν να περιορίσουν τις συμμετοχές, με μόλις το 1/3 των συνέδρων, αλλά και των χωρών που εκπροσωπούνταν, να συμμετάσχουν φέτος.
Στόχος τους ήταν να προστατεύσουν τους συνέδρους τους όσο το δυνατόν περισσότερο, ώστε να μπορέσει να πραγματοποιηθεί το Φόρουμ, για το οποίο το ενδιαφέρον των φοιτητών του Τμήματος Παρευξεινίων είναι σημαντικό.
Ενίσχυση της θέσης της Ρωσικής Γλώσσας σε όλο τον κόσμο
Την Ανώτατη Σχολή Μετάφρασης του Πανεπιστημίου Λομονόσοφ της Μόσχας εκπροσώπησε η αναπληρώτρια Καθηγήτρια κ. Μαρία Εσακόβα, που τόνισε πως το Φόρουμ αποτελεί πλέον θεσμό, και έχει στόχο την ενίσχυση της θέσης της Ρωσικής Γλώσσας σε όλο τον κόσμο.
«Βασική μας αποστολή είναι να εξοικειώσουμε τους φοιτητές τους μεταπτυχιακούς και τους καθηγητές, τόσο με τη ρωσική γλώσσα, όσο και τον ρωσικό πολιτισμό» ανέφερε.
Παρά την πανδημία, η συνεργασία με το Ρωσικό Κόσμο και το Τμήμα Παρευξεινίων συνεχίστηκε στενά, και την άνοιξη πραγματοποίησαν ένα διαδικτυακό σεμινάριο με το Κέντρο, με την επίκαιρη ονομασία «Όση ώρα είμαστε ακόμη τα σπίτια μας», με τους φοιτητές να συμμετέχουν με μεγάλη χαρά και ενθουσιασμό από τα σπίτια τους με την ρωσική γλώσσα και τον πολιτισμό.
Όσο για τα σχέδια τους για το μέλλον, ελπίζουν πως, εφόσον φέτος κατάφεραν να έρθουν φέτος στην Κομοτηνή με καθηγητές και μαθητές παρόλο που ήταν πράγματι πολύ δύσκολο, χαίρονται πολύ που το κατάφεραν, έχουν μεγάλη απήχηση συμμετοχής και από Έλληνες φοιτητές, που δεν φοβήθηκαν και ήρθαν.
Εξέφρασε τέλος την ελπίδα πως του χρόνου θα μπορέσουν να πραγματοποιήσουν το φόρουμ όπως γινόταν κανονικά τα προηγούμενα χρόνια, συγκεντρώνοντας περισσότερο κοινό και φοιτητές και από άλλες χώρες.
Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.