Απο τη Δραμα ξεκινησε το πολιτιστικο «οδοιπορικο» του Συλλογου Θρακων για το φετινο Καλοκαιρι

Τα παιδικά χορευτικά του τμήματα συμμετείχαν στο 12ο παιδικό Φεστιβάλ Παραδοσιακών Χορών

Γιάννης Τζερνικούδης: «Στήνουμε τα πράγματα ξανά από την αρχή έχοντας κρατήσει τη μαγιά»

Στο 12ο παιδικό Φεστιβάλ Παραδοσιακών χορών στο Καλαμπάκι της Δράμας βρέθηκε το περασμένο Σάββατο η πολυπληθής αποστολή του Πολιτιστικού Χορευτικού Συλλόγου Θρακών Κομοτηνής.

Ειδικότερα περισσότερα των 60 ατόμων, κυρίως από τους νεαρότερους χορευτές και χορεύτριες του Συλλόγου βρέθηκαν στο Καλαμπάκι συμμετέχοντας το φεστιβάλ που διοργανώθηκε στο πλαίσιο των εκδηλώσεων «Πολιτιστικός Μάιος» από τους Μορφωτικό Πολιτιστικό Σύλλογο Καλαμπακίου, Περιφέρεια Αν. Μακεδονίας & Θράκης, Δημοτική Κοινωφελής Επιχείρηση Δήμου Δοξάτου και τη Δημοτική Κοινότητα Καλαμπακίου.

Η συμμετοχή των παιδικών χορευτικών τμημάτων του Συλλόγου Θρακών στην εν λόγω διοργάνωση δεν ήταν η πρώτη καθότι και στο παρελθόν έχουν συμμετάσχει, ωστόσο αποτελεί την πρώτη συμμετοχή μετά την πανδημία του κορωνοϊού που έφερε και την «παύση» στην διοργάνωση συνολικά.

Η συμμετοχή από μόνη της αλλά και η συνδιαλλαγή με χορευτικές ομάδες και συλλόγους από όλη την Ελλάδα αποτέλεσε άλλωστε και την μεγαλύτερη χαρά για τους συμμετέχοντες της Θρακιώτικής αποστολής καθώς όπως εξήγησε ο χοροδιδάσκαλος και αντιπρόεδρος του Συλλόγου κ.Γιάννης Τζερνικούδης μιλώντας στο «Ράδιο Παρατηρητής 94fm» η φετινή χρονιά μπορεί να σήμανε την επανεκκίνηση των δράσεων αλλά και της εσωτερικής λειτουργίας του Συλλόγου, ωστόσο δεν υπολειπόταν σε δυσκολίες, δεδομένης της συνέχειας της παρουσίας του κορωνοϊού στην καθημερινότητα όλων.

Ο κ.Τζερνικούδης εμφανίστηκε αισιόδοξος για την πορεία των πραγμάτων σε σχέση και με τους περιορισμούς της πανδημίας, υπογραμμίζοντας και την επανεκκίνηση των διαφόρων διοργανώσεων στις οποίες ο Σύλλογος Θρακών προσκαλείται. «Το αλάτι και το πιπέρι» για κάθε χορευτή και χορεύτρια όπως τις χαρακτήρισε ο ίδιος που φέτος επανήλθαν και τουλάχιστον για το προσεχές Καλοκαίρι θα είναι «άφθονο» με εκδηλώσεις και παραστάσεις έως και τον προσεχή Σεπτέμβρη.

Η αρχή έγινε άλλωστε ήδη από τα Ελευθέρια 2022 όπου, όπως επεσήμανε ο κ.Τζερνικούδης, τόσο τα μέλη του Συλλόγου πολύ δε περισσότερο ο κόσμος έδειξε την ανάγκη της επιστροφής στην παράδοση και τις «παραδοσιακές» διοργανώσεις, συμμετέχοντας ενεργά και στον χορό που στήθηκε στην κεντρική πλατεία της Κομοτηνής.

Των Ελευθερίων ακολούθησε και η εκκίνηση των πανηγυριών με τον Σύλλογο να δίνει ήδη το παρών στο πανηγύρι του Κωνσταντίνου και Ελένης σε οικισμούς της Ροδόπης, με τον ίδιο να επισημάνει πως πρόκειται για την πιο «αγνή» εκδήλωση από την οποία το σύνολο των συμμετεχόντων κερδίζουν πολλά. Στο πλαίσιο αυτό ο ίδιος προανήγγειλε την συμμετοχή του Συλλόγου σε Εβρίτικο πανηγύρι που θα λάβει χώρα στις 2 Ιουλίου στην Πλάτη Ορεστιάδας, με παράσταση που έχουν ήδη προετοιμάσει.

Τον Ιούλιο στο Διεθνές Φεστιβάλ Χορού στα Γιάννενα

Η «κορυφαία» για το φετινό Καλοκαίρι συμμετοχή του Συλλόγου αναμένεται να πραγματοποιηθεί στις αρχές του προσεχούς Ιουλίου όταν και ο Σύλλογος θα συμμετάσχει στο Διεθνές Φεστιβάλ Χορού που θα πραγματοποιηθεί στα Γιάννενα. Όπως εξήγησε το φεστιβάλ θα γίνει σε συνεργασία με τον σύλλογο Ηπειρωτών, οι οποίοι είναι αρμόδιοι και μάλιστα αυτή η συνεργασία θα αποτυπωθεί με ένα γλέντι, κατά βάση ηπειρώτικο αλλά συνδυαστικά και θρακιώτικο, αποτελώντας μιας πρώτης τάξεως ευκαιρία ανταμώματος με χορευτές από όλα τα μέρη της Ελλάδας και των Βαλκανίων.

Ο ίδιος γνωστοποίησε όμως και την τελική φετινή παράσταση του Συλλόγου που θα πραγματοποιηθεί στην Παρασκευή 17 Ιουνίου στο Ξενοδοχείο «Χρήστος και Εύη» με την συμμετοχή εξαιρετικών μουσικών όπως οι κ.κ. Βαγγέλης Παπαναστασίου και Ζαπάρτας, μεταξύ άλλων, απευθύνοντας πρόσκληση συμμετοχής προς όλους.

«Τα θ’κα μας τραγούδια»

Η συνεργασία του Συλλόγου Θρακών με μουσικούς όπως ο Νίκος Ζαπάρτας δεν σταματά στις ζωντανές εκδηλώσεις αλλά και στην συνέχεια της συνεργασίας τους και στην προώθηση του νέου του δίσκου σε συνεργασία με την κ.Λίτσα Ουλιανούδη με τίτλο «Τα θ’κα μας τραγούδια» που κυκλοφόρησε πριν από λίγο διάστημα, έχοντας τον Σύλλογο Θρακών ως αρωγό τους.

Ο κ.Τζερνικούδης έκανε λόγο για δύο αυθεντικούς εκφραστές της θρακικής παράδοσης υπογραμμίζοντας την συνεχή στήριξη του Συλλόγου Θρακών σε τέτοιου είδους προσπάθειες που αφορούν την διάσωση του θρακιώτικου πολιτισμού.

Κλείνοντας ερωτηθείς σε σχέση με την συνέχεια ο κ.Τζερνιούδης ευχήθηκε να πραγματοποιηθούν όλα όσα έχουν ήδη προγραμματιστεί ή επίκεινται για το φετινό Καλοκαίρι, ελπίζοντας επίσης σε μια πιο δυναμική επιστροφή από τον προσεχή Σεπτέμβρη. «Έχουμε πολλά στο μυαλό μας και έχουν μείνει και πολλά πίσω» τόνισε και κατέληξε λέγοντας πως «πρέπει να έχουμε υπομονή, διότι ουσιαστικά στήνουμε τα πράγματα από την αρχή έχοντας κρατήσει μια μαγιά. Νομίζω ότι είναι η επαναδημιουργία όλων αυτών».

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.