Απεργησαν οι ξεναγοι σε ολη την χωρα

Αντιδρώντας στο νομοσχέδιο του Υπουργείου Τουρισμού που όπως υποστηρίζουν οδηγεί σε υποβάθμιση του επαγγέλματος

Τους λόγους αναλυτικά αλλά και την υφιστάμενη κατάσταση του κλάδου εξήγησε στο «Ράδιο Παρατηρητής 94fm» η Πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξεναγών Αναστασία Γαϊτάνου

«Να σκεφτούμε πως θέλουμε να παρουσιάζουμε το τουριστικό μας προϊόν, την βαριά μας βιομηχανία»

Σε απεργία προχώρησαν χθες, Πέμπτη, 11 Ιουλίου, οι ξεναγοί όλης της χώρας σε συνέχεια της απόφασης που έλαβε η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ξεναγών με αφορμή νομοσχέδιο του υπουργείου Τουρισμού, το οποίο, σύμφωνα με τους ίδιους οδηγεί σε μεγαλύτερη «υποβάθμιση του επαγγέλματος».

Όπως επισημαίνουν και στην σχετική ανακοίνωση που προηγήθηκε και υπογράμμισε επίσης μιλώντας στο «Ράδιο Παρατηρητής 94fm» η Πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας κ.Αναστασία Γαϊτάνου, η πρώτη και κύρια διαφωνία επί του νομοσχεδίου, αφορά στον περιορισμό, δια του ορισμού του ξεναγού, του έργου τους, μέσα σε αρχαιολογικούς χώρους και μουσεία, αφήνοντας ανεξέλεγκτο και πλήρως ελεύθερο χώρους όπως μνημεία, μουσεία κ.ο.κ. ανεξαρτήτως γνωστικού αντικειμένου, εκπαίδευσης, κατάρτισης κ.ο.κ.

«Μέχρις σήμερα η Πολιτεία αναγνώριζε πως οι ξεναγοί αποτελούσαμε πρεσβευτές της χώρας μας» ανέφερε η κ.Γαϊτάνου, τονίζοντας πως με το υπό ψήφιση νομοσχέδιο δεν υπάρχει καμιά διασφάλιση για την ποιότητα των παρεχόμενων υπηρεσιών ξενάγησης και για το μέλλον του επαγγέλματος του ξεναγού. Ένα επάγγελμα που όπως έσπευσε να επισημάνει απαιτεί σωστή ποιοτική εκπαίδευση και κατάρτιση εφόσον επιθυμεί κάποιος να παράσχει σωστή και ποιοτική υπηρεσία και άρα απαιτεί και σωστό έλεγχο.

Όπως σημείωσε υπήρξε επικοινωνία με το Υπουργείο το οποίο μάλιστα για πρώτη φορά εδώ και χρόνια όπως εξήγησε επέδειξε μια διάθεση εξεύρεσης λύσης, δίχως ωστόσο τελικά να υπάρξει μέχρι στιγμής η οποιαδήποτε αλλαγή, στο πλαίσιο της ανάγκης εξεύρεσης μιας κοινά αποδεκτής λύσης.

«Θα πρέπει να σκεφτούμε πώς ακριβώς θέλουμε να παρουσιάσουμε  το τουριστικό μας προϊόν, την βαριά μας βιομηχανία, που στην πραγματικότητα είναι η χώρα η ίδια και τι διασφάλιση θα υπάρχει ότι αυτός που το κάνει, κάνει την καλύτερη δυνατή δουλειά και δεν είναι ένα πεδίο τελείως ξέφραγο αμπέλι» ανέφερε η ίδια, κάνοντας γνωστό πως ως Ομοσπονδία κατέθεσαν μια σειρά προτάσεων, μεταξύ των οποίων η αναδιατύπωση του ορισμού ώστε να αναγνωρίζεται ο σημαντικός πολυδιάστατος και πολύπλευρος ρόλος του ξεναγού.

Τα αιτήματα

Επίσης όπως έκανε γνωστό οι προτάσεις αφορούν στο αίτημα αναβάθμισης των σχολών ξεναγών, με την μείωση του ετήσιου μέγιστου δυνατού αριθμού διεξαγωγής των δίμηνων ταχύρρυθμων σεμιναρίων και την κατάργηση της δυνατότητας διεξαγωγής αυτών από τα Κέντρα Δια Βίου Μάθησης και τέλος μέτρα για την πάταξη του φαινομένου των παράνομων ξεναγήσεων.

Ερωτηθείσα σχετικά η κ.Γαϊτάνου εξέφρασε την άποψη πως οι προωθούμενες αλλαγές μπορεί να μην επηρεάσουν τον αριθμό των επισκεπτών στη χώρα μας, εκφράζοντας ωστόσο την βεβαιότητα ότι «θα επηρεάσουν την εντύπωση με την οποία αυτοί θα φύγουν από την χώρα μας και άρα το τι θα μεταφέρει από εκεί και πέρα σε άλλους. Γιατί η αλήθεια είναι ότι ένας ευχαριστημένος επισκέπτης μπορεί να σου φέρει άλλους 10, ένας δυσαρεστημένος όμως επισκέπτης μπορεί να διώξει άλλους 50». 

Κλείνοντας η ίδια δήλωσε την ετοιμότητα του κλάδου να συνεχίσει και να επαυξήσει τις αντιδράσεις του, σε περίπτωση που ο ορισμός παραμείνει ως έχει στο υπό ψήφιση νομοσχέδιο.

Οι συνθήκες που δημιουργεί ο υπερτουρισμός και η έλλειψη ελέγχων από τα βασικά προβλήματα του κλάδου

Ερωτηθείσα για την γενικότερη κατάσταση του κλάδου η πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξεναγών μίλησε για μια καλή χρονιά, υπό την έννοια της ζήτησης  και του φόρτου εργασίας που υπάρχει, τονίζοντας ωστόσο πως υπάρχουν ελλείψεις.  Μεταξύ αυτών και ελλείψεις ξεναγών ειδικά σε συγκεκριμένες γλώσσες. Ο υπερτουρισμός που αποτελεί βασικό πρόβλημα σε παγκόσμιο επίπεδο επηρεάζει και τον κλάδο στην Ελλάδα, ενώ σε μείζον ζήτημα αρχίζει πλέον να αναδεικνύεται και η πρόσβαση σε μνημεία και αρχαιολογικούς χώρους. «Μου έχει τύχει προσωπικά να κάνω 45 λεπτά να κατέβω από την Ακρόπολη, που ήταν τόσο γεμάτη που δεν μπορούσες να φύγεις» ανέφερε εξηγώντας πως «αυτό ως γεγονός επηρεάζει και την ίδια την τουριστική εμπειρία, δηλαδή ο τουρίστας δεν ευχαριστιέται όταν είναι σαν “σαρδέλα” σε έναν χώρο».

Το έτερο μεγάλο πρόβλημα του κλάδου είναι η ελλιπής εποπτεία και η έλλειψη ελέγχων, με τους παράνομους ξεναγούς να αυξάνονται μέρα με την μέρα, αποτελώντας δυστυχώς μια νέα παράνομη βιομηχανία. Πρόκειται για ανθρώπους που εργάζονται χωρίς να δηλώνουν το ο,τιδήποτε, λειτουργώντας ως αθέμιτος ανταγωνισμός απέναντι στους ξεναγούς, και η Πολιτεία δεν κάνει τίποτα.

Τέλος ερωτηθείσα ως προς τις προοπτικές του επαγγέλματος και την απορρόφηση που σήμερα υπάρχει η κ.Γαϊτάνου εξήγησε πως υπάρχει, ωστόσο εξαρτάται και από τον τουριστικό ή μη χαρακτήρα της περιοχής που ο κάθε ενδιαφερόμενος ή ενδιαφερόμενη μένει, αν επιθυμεί να εργάζεται τοπικά ή διατίθεται να λείπει αρκετές ημέρες από το σπίτι του και φυσικά το ποιες και πόσες γλώσσες μιλά. 

«Για παράδειγμα η βόρεια Ελλάδα μιλά Αγγλικά, Γερμανικά και γλώσσες της ανατολικής  Ευρώπης όπως Πολωνικά, Τσέχικα, Ρουμάνικα, Ουγγαρέζικα, Σέρβικα και φυσικά τούρκικα, ενώ στη Νότια Ελλάδα ο κύριος όγκος των τουριστών είναι Γάλλοι, Ισπανοί και Βραζιλιάνοι» συνέχισε για να τονίσει κλείνοντας πως «ανάλογα με τις γλώσσες που μιλά κανείς και το μέρος στο οποίο δραστηριοποιείται υπάρχει και η αντίστοιχη απορρόφηση, ωστόσο γενικότερα αν θέλει κανείς να  δουλέψει και δεν έχει θέμα να  μετακινηθεί  μέσα στη χώρα, δουλεύει».

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.