Ανθρωπινο ποταμι στη διαδρομη του Μπουκλουτζα γεματο νοσταλγικες αναμνησεις!

Πρωτότυπη δράση διοργανώνει το ΔΗΠΕΘΕ Κομοτηνής

Η Δημοτική Κοινωφελής Επιχείρηση «Δημοτικό Περιφερειακό Θέατρο Κομοτηνής» συμμετέχει  στο Πρόγραμμα «Tale of X Cities»,  που διοργανώνει το Goethe-Institut Thessaloniki σε συνεργασία με την Art BOX Creative Arts Management στο πλαίσιο του προγράμματος «Common Lab». Στο πρόγραμμα συμμετέχουν 20 φορείς από 12 πόλεις της βόρειας Ελλάδας.

Μέσα από το πρόγραμμα αυτό θα παρουσιαστούν πάνω από 40 έργα των συμμετεχόντων σε ένα ταυτόχρονο σε όλες τις πόλεις υβριδικό φεστιβάλ. Όλα τα έργα-δράσεις που θα υλοποιηθούν έχουν σχέση με ιστορίες πόλεων ειπωμένες με διάφορους τρόπους από πολίτες και φορείς που παίρνουν μέρος στη δράση.

Το ΔΗΠΕΘΕ Κομοτηνής ως συμμετέχων φορέας, συμπληρωματικά με τις διάφορες δράσεις κατοίκων της Κομοτηνής, επιθυμεί να διοργανώσει μία δράση με τίτλο Ανθρώπινο Ποτάμι και προσκαλεί όλους να συμμετέχουν.

«Κάποτε ένα ποτάμι διέσχιζε την πόλη μας»

Σε μήνυμά του το ΔΗΠΕΘΕ εξηγεί για το περιεχόμενο της δράσης: «Το ποτάμι,  μια συνεχή ροή Ζωής. Κυλάει, δυναμώνει, λιγοστεύει, μένει στάσιμο και μετά γίνεται ορμητικό, φαίνεται ήρεμο και φιλικό και μπορεί ξαφνικά να ξεσπάσει ασυγκράτητο και θυμωμένο. Είναι ομορφιά, επίσης. Κι επικοινωνία. Ακριβώς αυτά τα στοιχεία που διέπουν τη ζωή, τη δική μας ζωή, αλλά και την κοινή μας, ως κοινότητα, ως πόλη.

Κάποτε ένα ποτάμι διέσχιζε την πόλη μας. Δεν υπάρχει πια, γιατί ίσως τότε δεν μπορέσαμε να δούμε την ομορφιά του. Τώρα, όμως, γνωρίζουμε περισσότερα.

Κι  εκείνο υπάρχει μέσα από τις στερεμένες του υπόγειες διαδρομές μυστικά, εκεί στα έγκατα της γης. Η χαραγμένη του στο χώμα πορεία υφίσταται ακόμη κρυφά κάτω από τα πεζοδρόμια και τους ασφαλτοστρωμένους  δρόμους μας, κάτω από τη βουή  της καθημερινής πολιτείας μας.

Ίσως μπορούμε ακόμα να συνδιαλαγούμε μαζί του, χορεύοντας, τραγουδώντας και ρέοντας με ομορφιά όπως εκείνο.

Ο Μπουκλουτζάς, το ιστορικό ποτάμι της Κομοτηνής, αποτελούσε για αιώνες ολόκληρους το εμβληματικό τοπόσημο της πόλης, καθώς διέτρεχε όλο το κέντρο της και ήταν η κύρια πηγή ζωής και ανάπτυξης ποικίλων δραστηριοτήτων. Οι δύο όχθες του ενώνονταν με δεκαέξι γέφυρες, που η κάθε μια είχε διαφορετικά χαρακτηριστικά. Οι καταστροφικές πλημμύρες του 1960 και του 1961 οδήγησαν τους ιθύνοντες, αρχικά, στην απόφαση της εκτροπής της κοίτης του και στη συνέχεια στην οριστική επιχωμάτωσή του. Μαζί του καταστράφηκαν και οι γέφυρές του, αλλά και η μοναδική φυσιογνωμία που προσέδιδε στην πόλη της Κομοτηνής». 

Περιγραφή της δράσης

Την Κυριακή 14 Νοεμβρίου 2021, στις 11 το πρωί, κάτοικοι της πόλης θα συμμετέχουν σ’ έναν περίπατο που θα ακολουθεί την πορεία του ποταμιού που διέσχιζε την πόλη πριν από 55 χρόνια. Δύο δύο θα σχηματίσουν ένα μεγάλο ανθρώπινο ποτάμι, για να γνωρίσουμε τα σημεία από όπου περνούσε το τότε εμβληματικό τοπόσημο της πόλης μας. Η διαδρομή-περίπατος θα ξεκινήσει από τον χώρο που διεξάγεται σήμερα η λαϊκή αγορά, πίσω από το Κλειστό Αθλητικό Κέντρο και θα καταλήξει αμέσως μετά τις γέφυρες στη δυτική είσοδο της πόλης. Πρόκειται για μία διαδρομή 2,9 χλμ. που περνάει από τις οδούς : Δημοκρατίας, Ορφέως, Δημοκρίτου, Υψηλάντου.

Θα υπάρχουν 3 ενδιάμεσες στάσεις για κάποιους που δε θέλουν να ακολουθήσουν ολόκληρη τη διαδρομή σε μέρη που υπήρχαν κάποια από τα 16 γεφύρια. 1η Στάση Σπαθί,  2η Στάση Τσανάκλειος, 3η Στάση Άγαλμα Βενιζέλου

Παράλληλα, θα δημιουργηθούν σύντομα βίντεο με προφορικές μαρτυρίες αναμνήσεων κατοίκων της Κομοτηνής από τα χρόνια που υπήρχε το ποτάμι στην πόλη μας.

Τα βίντεο αυτά θα προβάλλονται στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, αλλά θα δοθούν και στα σχολεία Α΄ θμιας και Β΄ θμιας εκπαίδευσης για ενημέρωση των παιδιών, προσκαλώντας τα, παράλληλα, να συμμετέχουν και να δώσουν με έμπνευση υπόσταση με τις ζωγραφιές τους στις προφορικές μαρτυρίες των ανθρώπων που έζησαν το ποτάμι.

Τα έργα των μαθητών θα προβάλλονται στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, αλλά και θα τοποθετηθούν σε βιτρίνες καταστημάτων που υπάρχουν σήμερα κατά μήκος της διαδρομής με ένα QR code με πληροφορίες για τη δράση.

«Ελάτε να περπατήσουμε παρέα! Ελάτε να φτιάξουμε ένα ανθρώπινο ποτάμι γεμάτο νοσταλγικές αναμνήσεις!» προτρέπει τους ενδιαφερόμενους το ΔΗΠΕΘΕ Κομοτηνής απευθύνοντας προσκλητήριο προς όλους «για να σχηματίσουμε ένα ανθρώπινο ποτάμι στη διαδρομή του Μπουκλουτζά που διέτρεχε την πόλη».

Info

Για περισσότερες πληροφορίες και δηλώσεις συμμετοχής οι ενδιαφερόμενοι παρακαλούνται να επικοινωνούν μέσω email στο [email protected]  ή μέσω τηλεφώνου  στα 25310-37770, 25310-27484, 25310-25970.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.