Ανθρωπινες σχεσεις; Φυλακη η δρομος προς την ελευθερια;

Το έναυσμα να αναζητήσουμε την απάντηση στο ερώτημα αυτό, έδωσε η παράσταση «Απόψε Χωρι-Ζουμε(?)» - Με τους Ηρακλή Τζαφέτα και Λήδα Μανούσου – Αλεξίου

Σάρκα και οστά και  μάλιστα στον μέγιστο δυνατό βαθμό πήρε ο στόχος που είχαν θέσει εξ αρχής οι πρωταγωνιστές της παράστασης «Απόψε Χωρι-Ζουμε(?)»  οι κ.κ. Ηρακλής Τζαφέτας – ο οποίος είχε και τη σύλληψη και τη σκηνοθετική επιμέλεια της παράστασης – και Λήδα Μανούσου – Αλεξίου.
 
Τόσο στην πρεμιέρα της παράστασης που πραγματοποιήθηκε το βράδυ της Κυριακής 29 Νοεμβρίου, όσο και στην παράσταση που ακολούθησε την Τετάρτη 2 Δεκεμβρίου, οι δύο πρωταγωνιστές κατάφεραν να κάνουν πράξη τα όσα «υποσχέθηκαν» κατά τη συνέντευξή τους στο «Ράδιο Παρατηρητής», να θέσουν δηλαδή το ερώτημα «μήπως η ανθρώπινη σχέση είναι μία φυλακή ή ένας δρόμος προς την ελευθερία; Είναι κάτι που δεν οδηγεί πουθενά ή είναι αυτό που σε ωθεί στην υπέρβαση;» και να βάλουν το θεατρόφιλο κοινό της πόλης μας που γέμισε στην κυριολεξία και στις δύο παραστάσεις την αίθουσα της Λέσχης Κομοτηναίων, πέραν της ψυχαγωγίας, μετά το τέλος της παράστασης να προσπαθήσει να δώσει τη δική του απάντηση, μέσω της προσωπικής αναζήτησης του καθενός.


 
Η προσπάθεια αυτή άλλωστε, όπως είχαν τονίσει και οι δύο συντελεστές της, δεν επιθυμούσε να δώσει απαντήσεις στο ερώτημα αυτό, αλλά να θέσει το ερώτημα και να αφήσει έπειτα τον θεατή να προβληματιστεί και να αποφασίσει στη συνέχεια βάση των δικών του προσωπικών βιωμάτων και λογικής. Ο Ηρακλής και η Λήδα, η Λήδα και ο Ηρακλής μοιράστηκαν με τον κόσμο τον προβληματισμό τους, γύρω από το «μέγιστο» ζήτημα των σχέσεων στη σημερινή κοινωνία, μέσα από τη «συρραφή» θεατρικών κειμένων που πραγματεύονται το ίδιο ζήτημα, ήτοι τις ανθρώπινες σχέσεις.
 

Τρεις διαφορετικές σκηνές, βασισμένες σε κείμενα του Ντάριο Φο, αποσπάσματα του Μπέκετ, του Γούντι Άλεν και του Θανάση Βαλτινού από το «Φτερά Μπεκάτσας», καθώς επίσης και αποσπάσματα από το «Ρομπέρτο Τσούκο» του γάλλου συγγραφέα Μπερνάρ-Μαρί Κολτές, που πραγματεύονται τις ανθρώπινες σχέσεις στη σημερινή κοινωνία, επικεντρώνοντας στον έρωτα και την αγάπη, θέτουν το ερώτημα και ο Χρόνης Μίσσιος «προσφέρει», μέσω του ηχητικού αποσπάσματος από το «Η ζωή μας μία φορά μας δίνεται», που σηματοδοτεί και το τέλος της παράστασης, τη μοναδική απάντηση που δίνεται.


 
Xαρά, γέλιο, αισιοδοξία και προβληματισμός προκύπτουν ανεπαίσθητα και συνδυάζονται αρμονικά, μέσω μίας παράστασης, που θα μπορούσε να χαρακτηριστεί «πρωτοποριακή» για τα έως τώρα δεδομένα της πόλης μας, τόσο ως προς το περιεχόμενο της, τους πρωταγωνιστές της, τον τόπο στον οποίο λαμβάνει χώρα και τον τρόπο με τον οποίο εντάσσει τους θεατές σε αυτήν. Μία παράσταση – αναπαράσταση στιγμών καθημερινής τρέλας,  που είτε θα αγαπήσετε είτε θα «μισήσετε», αλλά σε κάθε περίπτωση θα σας προβληματίσει. Αυτός άλλωστε δεν είναι και ο σκοπός του θεάτρου και της τέχνης γενικότερα;
 
Η παράσταση «Απόψε Χωρι-Ζουμε(?)»  θα επαναληφθεί και αύριο, Παρασκευή 4 Δεκεμβρίου, στις 22:30 στην Λέσχη Κομοτηναίων.

 

Info:

Χωρι-Ζουμε(?) στην Λέσχη Κομοτηναίων
Παρασκευή 4 Δεκεμβρίου στις 22:30
Σύλληψη-Σκηνοθετική επιμέλεια: Ηρακλής Τζαφέτας
Παίζουν: Λήδα Μανούσου-Αλεξίου, Ηρακλής Τζαφέτας
Τηλέφωνο Κρατήσεων: 2531401408
Είσοδος ελεύθερη
Χορηγός επικοινωνίας: Ράδιο Παρατηρητής – Παρατηρητής της Θράκης

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.