Ανταμωσαν σε ενα μεγαλο παραδοσιακο πανηγυρι οι Ξυλαγανιωτες

Κορυφώθηκαν ανήμερα του Δεκαπενταύγουστου οι εκδηλώσεις του Ανταμώματος που διοργανώνει ο Πολιτιστικός Όμιλος Ξυλαγανής

Με ένα μεγάλο παραδοσιακό πανηγύρι κορυφώθηκαν οι εκδηλώσεις που διοργανώνει ο Πολιτιστικός Όμιλος Ξυλαγανής για το φετινό αντάμωμα Ξυλαγανιωτών, ανήμερα του Δεκαπενταύγουστου.

Οι εκδηλώσεις ξεκίνησαν την Κυριακή 13 Αυγούστου, με την Τρίτη 15 να λαμβάνει χώρα στην πλατεία του χωριού, χορός με τη συνοδεία του μουσικού σχήματος «Θρακόμελο» και παραδοσιακούς χορούς από τα χορευτικά του ΠΟΞ.

Τόσο οι μικροί, όσο και οι μεγάλοι χορευτές, παρουσίασαν τους χορούς που έφεραν οι πρόγονοι των Ξυλαγανιωτών από τις χαμένες πατρίδες, διατηρώντας ζωντανή την μνήμη τους.

Όπως τόνισε και η πρόεδρος του Ομίλου, κ. Μαρία Παπαδοπούλου, ήρθαν για να περάσουν καλά, να χορέψουν, «να ευχαριστηθούμε τους χορούς μας, αυτούς που ξέρουμε εμείς που πρέπει να τους συνεχίσουμε, να τους μαθαίνουν τα παιδιά μας», ζητώντας από όλους να στηρίξουν τα χορευτικά τμήματα και να βρίσκονται στην Ξυλαγανή κάθε Κυριακή, για να μάθουν αυτούς τους χορούς.

Το παρών έδωσαν μεταξύ άλλων και πολλοί επίσημοι, μεταξύ των οποίων ο Μητροπολίτης Μαρωνείας και Κομοτηνής κ. Παντελεήμων, ο βουλευτής Ροδόπης της ΝΔ κ. Ευριπίδης Στυλιανίδης, ο Δήμαρχος Μαρωνείας Σαπών κ. Ντίνος Χαριτόπουλος, ο υποψήφιος Δήμαρχος Μαρωνείας Σαπών κ. Απόστολος Ιωάννου, η υποψήφια Περιφερειακή Σύμβουλος, εκπροσωπώντας τον Περιφερειάρχη, κ. Ζωή Κοσμίδου, ο υποψήφιος Περιφερειακός Σύμβουλος κ. Τριαντάφυλλος Παπαδάκης και άλλοι.

Οι εκδηλώσεις του ανταμώματος συνεχίζονται σήμερα, Πέμπτη 17 Αυγούστου και ώρα 20:00 στην αυλή του Λαογραφικού Μουσείου Ξυλαγανής, με ζωντανή μουσική, θεάτρο Σκιών – Βουλτσίδης Γ «Ο Καραγκιόζης σε αναζήτηση της αρμονίας» (Α’ προβολή).

Κατόπιν, τη Δευτέρα 21 Αυγούστου και ώρα 19:00, στην αυλή του Λαογραφικού Μουσείου Ξυλαγανής θα λάβει χώρα εκδήλωση παρασκευής παραδοσιακών συνταγών από τα μέλη του ΠΟΞ σε συνεργασία με το εστιατόριο «Τα Αδέρφια».

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.