Ανοιγει ξανα τις πορτες του το Ιστορικο και Λαογραφικο Μουσειο Ξανθης

«Ανανεωμένο» και με καινούργια «εργαλεία»

Το Σάββατο 22/05/21 ήταν μια συμβολική μέρα τόσο για την πόλη της Ξάνθης όσο και για τη  ΦΕΞ. Στην αυλή του Ιστορικού και Λαογραφικού Μουσείου δόθηκε το σύνθημα της επανεκκίνησης του μοναδικού μουσείου της πόλης, το οποίο από εδώ και στο εξής θα υποδέχεται κανονικά επισκέπτες και μαθητές.

Στην εκδήλωση βρέθηκαν εκτός από τον δήμαρχο Ξάνθης κ. Μανώλη Τσέπελη και τον βουλευτή Ξάνθης κ. Μπουρχάν Νετζαντή Μπαράν, εκπρόσωποι από πολλούς τοπικούς φορείς και οργανώσεις. Η εκδήλωση για το άνοιγμα του Μουσείου πραγματοποιήθηκε   με όλα τα μέτρα προστασίας από την πανδημία που προβλέπει ο ΕΟΔΥ

Ο πρόεδρος της ΦΕΞ κ Απόστολος Τσότσος παρουσίασε στους καλεσμένους την δράση της ΦΕΞ κατά την δύσκολη περίοδο της πανδημίας και στάθηκε στο γεγονός της αξιοποίησης της περιόδου αυτής προς όφελος του Ιστορικού και Λαογραφικού Μουσείου Ξάνθης.

Με την αρωγή του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού δημιουργήθηκε μια σύγχρονη ηλεκτρονική βάση καταγραφής δεδομένων που θ’ αποτελέσει πηγή εκσυγχρονισμού για την καταγραφή των αρχείων και των συλλογών του μουσείου. Τα πάνω από 15.000 τεκμήρια που διαθέτει το μουσείο πλέον θα βρίσκονται καταλογοποιημένα και σε επεξεργάσιμη μορφή τόσο για τους ερευνητές όσο και για το κοινό.

Καινούργιο πωλητήριο

Ακόμη εγκαινιάστηκε ο καινούριος χώρου του πωλητηρίου του μουσείου, ένας χώρος που περιλαμβάνει αναμνηστικά και τοπικά προϊόντα της Ξάνθης. Οι επισκέπτες της πόλης πλέον θα μπορούν να πάρουν ένα μικρό κομμάτι της επίσκεψης στην Ξάνθη μαζί τους.

Η δημιουργία του πωλητηρίου θα ήταν αδύνατη χωρίς την δωρεά του κ. Μάριου Λάζιου ενός χώρου 120 τ.μ στη ΦΕΞ. Ο νέος αυτός χώρος επί της οδού Βενιζέλου θα αποτελέσει τον νέο χώρο αποθήκευσης και τεκμηρίωσής της διαρκώς αυξανόμενης συλλογής του μουσείου.

«Καλλιτεχνικό καφενείο»

Τέλος, ο πρόεδρος της ΦΕΞ ανακοίνωσε τη συνεργασία του συλλόγου με το γειτονικό καφέ-μπαρ “Ερμής” προκειμένου να μετατραπεί η αυλή με τα χαμάμ σε έναν καλαίσθητο χώρο διασκέδασης και ψυχαγωγίας στη «σκιά του μουσείου». Το «καλλιτεχνικό αυτό καφενείο» θα λειτουργήσει για όλο το καλοκαίρι και όπως κάθε καφέ σύγχρονου μουσείου, φιλοδοξεί ν’ αποτελέσει πόλο έλξης συζητήσεων και πολιτισμού μέσω των διαφόρων εκδηλώσεων που θα φιλοξενήσει (μουσική, δρώμενα, παρουσιάσεις κα).

«Το ‘μαζί’  μας έλειψε πολύ, σαν σύλλογος που έχουμε 22 εργαστήρια συν το μουσείο, το μαζί λοιπόν ελπίζουμε να επανέλθει στη ζωή μας και μαζί να προχωρήσουμε, να κάνουμε πράγματα και να ονειρευτούμε ξανά», σημείωσε κλείνοντας μετά την πρώτη  δια ζώσης εκδήλωση της ΦΕΞ ο πρόεδρος της Τσότσος Απόστολος.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.