«Ανοιγει» σημερα για το ευρυ κοινο η παρασταση της παιδικης σκηνης του ΔΗΠΕΘΕ Κομοτηνης «Ραιαν και Νουρ η Νουρ και Ραιαν»

Μια παράσταση που θίγει καίρια ζητήματα της επικαιρότητας και ευελπιστεί στην διαμόρφωση μιας καλύτερης γενιάς ανθρώπων

Σήμερα, Σάββατο, 26 Νοεμβρίου, θα πραγματοποιηθεί η πρώτη, ανοιχτή για το ευρύ κοινό, παράσταση του βραβευμένου με το Κρατικό Βραβείο Συγγραφής θεατρικού Έργου για παιδιά, έργο της κ.Αγγελικής Δαρλάση «Ραϊάν και Νουρ ή Νουρ και Ραϊάν» στην Παιδική σκηνή του ΔΗΠΕΘΕ Κομοτηνής.

Το έργο που «ανεβαίνει» σε σκηνοθεσία της κ.Μυρσίνης Λαντζουράκη έχει ήδη ξεκινήσει τις παραστάσεις του σε σχολεία της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης του νομού Ροδόπης, ενώ συνολικά έχουν προγραμματιστεί 40 παραστάσεις για τα σχολεία της περιοχής και 3 για το ευρύ κοινό, που θα πραγματοποιηθούν σήμερα Σάββατο 26 Νοεμβρίου, καθώς και την Κυριακή 4 και 11 Δεκεμβρίου στις 7 το απόγευμα.

Οι συντελεστές της παράστασης, καθώς και ο πρόεδρος του ΔΗΠΕΘΕ Κομοτηνής κ. Νότης Χαραλαμπίδης παρέθεσαν το πρωί της Παρασκευής 25 Νοεμβρίου συνέντευξη τύπου απευθύνοντας κάλεσμα συμμετοχής τόσο στους μικρότερους όσο και στους ενήλικες συμπολίτες μας, κάνοντας λόγο για ένα εξαιρετικά επίκαιρο έργο,  που θίγει καίρια ζητήματα της καθημερινότητας με στόχο τη διαμόρφωση μιας καλύτερης γενιάς ανθρώπων.

Ειδικότερα όπως εξήγησε ο κ. Χαραλαμπίδης το έργο δυστυχώς έρχεται να «απαντήσει» στη δημοφιλή έκφραση του ότι «η τέχνη μιμείται την πραγματικότητα», καθώς αυτό θίγει ζητήματα, όπως αυτό του πολέμου αλλά και των στερεοτύπων μεταξύ των δύο φύλων, κάνοντας αναφορά τόσο στον εν εξελίξει πόλεμο στην Ουκρανία όσο και στα περιστατικά έμφυλης βίας που βλέπουν το φως της δημοσιότητας σήμερα.

Αγγελική Δαρλάση

«Μια παράσταση καλού ποιοτικού θεάτρου που σέβεται το παιδί ως θεατή»

Ο πρόεδρος του ΔΗΠΕΘΕ Κομοτηνής εξέφρασε την ιδιαίτερη χαρά του για την φιλοξενία του έργου, για να παρουσιάσει στην συνέχεια της συγγραφέα κ.Αγγελική Δαρλάση η οποία εξήρε το τελικό αποτέλεσμα των συντελεστών κάνοντας λόγο για μια παράσταση καλού ποιοτικού θεάτρου για παιδιά, που «σέβεται το παιδί ως θεατή και τα αντιμετωπίζει “στα ίσα”, σε ζητήματα όπως το τι σημαίνει πόλεμος αλλά και τα στερεότυπα με τα οποία μεγάλωσαν γενιές, και τα οποία ωστόσο είναι ώρα να αρχίσουμε να “σπάμε”.

Όπως επεσήμανε «μιλάει στην ουσία για αγόρια που μπορούν να είναι ευαίσθητα και να μην ενδιαφέρονται για την βία και για κορίτσια που μπορούν να κυνηγάνε την περιπέτεια, που μπορούν να θέλουν να γίνουν επιστημόνισσες – όπως τόσες άλλωστε που έχουμε – και στην ουσία πως αντιμετωπίζουμε τα παιδιά και την προσωπικότητά τους ανεξάρτητα από το φύλο τους. Και φυσικά είναι ένα έργο που μιλάει σαφώς κατά της έμφυλης βίας, γενικότερα κατά της βίας από άνθρωπο σε άνθρωπο και κατά της μισαλλοδοξίας».

Μιλώντας για την παράσταση η συγγραφέας υπογράμμισε πως πρόκειται για μία παράσταση που σέβεται τα παιδιά «όπως θα έπρεπε να μάθουμε να τα σεβόμαστε όλοι και να τα αντιμετωπίζουμε ως ίσους, γιατί δεν θα πρέπει να ξεχνάμε ότι τα παιδιά είναι το μέλλον αυτής της κοινωνίας». «Όταν λοιπόν επενδύσουμε σε αυτά στην ουσία επενδύουμε στο μέλλον, σε ένα καλύτερο μέλλον για την χώρα μας» πρόσθεσε για να καταλήξει λέγοντας πως «υπό αυτήν την έννοια όταν παράγουμε κάτι για τα παιδιά θα έπρεπε να έχουμε στο μυαλό μας να το παράγουμε με ευθύνη και σεβασμό που οφείλουμε να έχουμε»

Μυρσίνη Λαντζουράκη

«Μια παράσταση που ωθεί τα παιδιά να γίνουν καλύτεροι άνθρωποι»

Η συνθήκη μιας παράστασης που θα μπορεί να υλοποιηθεί με σεβασμό για το παιδί, αποτελεί βασικό κριτήριο στην επιλογή ενός έργου που ανεβαίνει εξήγησε με την σειρά της η σκηνοθέτιδα κ. Μυρσίνης Λαντζουράκη εξηγώντας πως από την πρώτη της επαφή με το κείμενο κατανόησε ότι πρόκειται για ένα έργο που πληροί όλες τις προδιαγραφές και το οποίο επιθυμούσε να ανέβει στην Κομοτηνή.

«Είναι ένα κείμενο που συναντά κοινωνικά φαινόμενα του σήμερα, όπως τα στερεότυπα του φύλου, την κατακραυγή για τον πόλεμο και όλα τα δεινά του και είναι ένα έργο που περνά μηνύματα» πρόσθεσε για να υπογραμμίσει πως «με έμμεσο τρόπο και όχι κουνώντας το δάχτυλο ωθεί τα παιδιά στο να γίνουν καλύτεροι άνθρωποι, μέσα από την εικόνα και τον λόγο, μέσα από την όλη δράση και αυτό είναι το πιο σημαντικό».

Η ίδια απηύθυνε πρόσκληση προς όλους να παρακολουθήσουν την παράσταση τονίζοντας πως «θα πάρουν πολύ όμορφες εικόνες».

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.