Ανοιγει για επισκεψη το ταφικο μνημειο του Τυμβου Καστα στην Αμφιπολη

Οι πρώτοι επισκέπτες θα έχουν τη δυνατότητα να επισκεφθούν το εσωτερικό του τύμβου και να θαυμάσουν από κοντά ένα μέρος από τον διάκοσμό του

Επισκέψιμο είναι από σήμερα, Τρίτη, 18 Απριλίου, σε ειδικές ομάδες κοινού, το μνημείο Καστά στην Αμφίπολη των Σερρών, εννέα χρόνια μετά την αποκάλυψή του από την αρχαιολογική σκαπάνη.

Σύμφωνα με ανακοίνωση της Εφορείας Αρχαιοτήτων Σερρών, οι επισκέψεις θα είναι εφικτές μέχρι την έναρξη των εργασιών για την αναδιάταξη των εσωτερικών υποστηλωμάτων και για την κατασκευή του μόνιμου στεγάστρου προστασίας του ταφικού μνημείου.

Στις ειδικές ομάδες κοινού συμπεριλαμβάνονται αυστηρά και μόνο:

α) τα στελέχη της Τοπικής Αυτοδιοίκησης

β) εκπαιδευτικοί όλων των βαθμίδων

γ) δραστηριοποιούμενοι στον τομέα του τουρισμού σε τοπικό επίπεδο (Π.Ε. Σερρών)

Oι επισκέψεις θα πραγματοποιούνται καθημερινά, κατά τις ώρες 09:00-15:00, με ειδική μέριμνα για την εύρυθμη λειτουργία του εργοταξίου, την ασφάλεια του μνημείου και των επισκεπτών.

Σύμφωνα με τα όσα είχε δηλώσει η υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη τη Μ.Τετάρτη από την περιοχή, όπου επιθεώρησε την εξέλιξη των εργασιών, οι επισκέπτες θα έχουν μια ικανοποιητική εικόνα του μνημείου, καθώς θα μπορούν να δουν τη μαρμάρινη ύλη που έχει συγκολληθεί, τις σφίγγες στην είσοδο και τις Καρυάτιδες που έχουν συντηρηθεί. Επίσης, αυτοί οι πρώτοι επισκέπτες θα μπορούν να δουν από μια σχετική απόσταση και το εντυπωσιακό σε μέγεθος και κατασκευή ταφικό όρυγμα.

Η κίνηση στο χώρο και η είσοδος στο ταφικό μνημείο, σε ομάδες των 5 ατόμων κάθε φορά, θα γίνεται σύμφωνα με τις υποδείξεις του φυλακτικού προσωπικού.

Πάντως, το ταφικό μνημείο αναμένεται αποδοθεί στο σύνολό του στο ευρύ κοινό το 2027, μετά την ολοκλήρωση όλων των απαραίτητων έργων υποδομής, αποκατάστασης και ανάπλασης του περιβάλλοντα χώρου.

Info

Η ημέρα και ώρα της επίσκεψης θα καθορίζεται σαφώς, κατόπιν τηλεφωνικής συνεννόησης με την Εφορεία Αρχαιοτήτων Σερρών, στο τηλέφωνο 6952011166.

Απαραίτητη για την αποδοχή του ραντεβού θα είναι η επώνυμη αναφορά της ιδιότητας των επισκεπτών και τηλεφώνου επικοινωνίας φορέα που θα τεκμηριώνει την συμπερίληψη στις ειδικές ομάδες κοινού.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.