Ανοιχτη προταση  Γιωργου Χρονα – Γιαννη Βουλτσιδη

Ένα ποιητικό μουσικό δρώμενο σε τρεις πράξεις

Τη δημιουργία ενός ποιητικού μουσικού δρώμενου δομημένου σε τρεις πράξεις επιμελήθηκαν ο Γιώργος Χρονάς και ο Δον Σάντσο Βουλτσίδη. Η δομή του έχει ως εξής:

Πρώτη πράξη: «Γιώργος Χρονάς Επικούρειος μαθητής εκ Περάματος», προβολή του ντοκιμαντέρ σε σκηνοθεσία Δόν Σάντσο Βουλτσίδη.

Γιάννης Βουλτσίδης με τον Ντίνο  Χριστιανόπουλο στο σπίτι του δεύτερου στη Θεσσαλονίκη δουλεύοντας τις μεταφράσεις του Ανακρέοντα

Δεύτερη πράξη: Ο  ποιητής Γιώργος Χρονάς δια–λογάται με τους φιλοξενούμενούς του.

Τρίτη πράξη: Εννέα τραγούδια του Δον Σάντσο Βουλτσίδη ζωντανά παιγμένα με το τρίχορδό του, σε ποίηση Ανακρέοντα και σε μετάφραση -ειδικά γι’ αυτή τη δουλειά –Ντίνου Χριστιανόπουλου.

Η  ευγενής φιλοδοξία πέρα από Αθήνα και Θεσσαλονίκη, των δύο δημιουργών, είναι να παρουσιασθεί η δουλειά τους σε Κομοτηνή – Αλεξανδρούπολη – Ξάνθη κλπ.  και Δράμα –Καβάλα – Σέρρες.  Θα επιδιωχθεί συνεργασία  – ήδη αρχίνησαν οι ψίθυροι –  με τα τρία ΔΗΠΕΘΕ,  πρωτίστως Σερρών – Καβάλας – Κομοτηνής, όπως και αντίστοιχους πολιτιστικούς οργανισμούς των Δήμων και Βιβλιοθηκών, χώρων τέχνης.

Το  όλο πρόγραμμα υπόσχεται μια πλούσια βραδιά, τόσο για το μυαλό όσο και για την αίσθηση.  Σημειωτέον πως ο Γιώργος Χρονάς όσο κι ο Δον Σάντσο Βουλτσίδης πέρα από δημιουργοί είναι και παραγωγοί. Ο πρώτος του περιοδικού « Οδός Πανός» και ο δεύτερος του «Καφε –νείον Ο δούρειος γάιδαρος» που φυσικά στο όλο δρώμενο θα ‘χουν  την τιμητική τους.

Μία κουβέντα ανάμεσα στον Γιάννη Βουλτσίδη και τον Γιώργο Χρονά τον Φεβρουάριο του 2023

Απόψε χιόνισε πολύ στην πολιτεία

αλλά πού να γείρω το κεφάλι

ν’ ατενίσω τη σιωπή των δέντρων

ν’ αγαπήσω

πού να γείρω το κεφάλι;

Νίκος – Αλέξης Ασλάνογλου

Γιάννης Βουλτσίδης: Η «Οδός Πανός» ήταν πάντα κι ένα ραντάρ για το που κινούνται τα πράγματα, και στην Περιφέρεια και στο κέντρο, και στην αγορά και στις βιβλιοθήκες. Σήμερα στην αγορά και στις βιβλιοθήκες, τι σου λέει  το περιρρέον….κλίμα;  Κύρια του πολιτισμού.  Αυτό που λέμε πολιτισμό, και τι είναι πολιτισμός;

Γιώργος Χρονάς:  Ο  πολιτισμός δεν επιβάλλεται, γίνεται από τους ανθρώπους, και οι άνθρωποι όπως είδες είναι καφετέριες, καφέ, λείπουν τα χέρια απ’ τις ελιές, τα δέντρα να μαζέψουν, δηλώνουν άνεργοι και θέλουν να διορισθούν μέσω υπουργών, στα Υπουργεία.

Γιάννης Βουλτσίδης: Ποιος τους έφτιαξε έτσι;

Γιώργος Χρονάς: Η Μάνα τους! Η Μάνα τους, τους είπε ότι ο Δήμαρχος που βγήκε εδώ, ο Υπουργός που βγήκε απ’ το χωριό μας, θα σε διορίσει γιατί τον ψηφίσαμε. Και εκεί ξεκινάει αυτό το κορδόνι το ελληνικό και ελπίζουν ότι θα διορισθούν, αλλά έχουν  γεμίσει οι δημόσιες υπηρεσίες…

Γιάννης Βουλτσίδης: Οπότε σε ένα τέτοιο κλίμα, ποιος θα κάνει πολιτισμό; Υπάρχουν εφόδια;

Γιώργος Χρονάς: Ο Πολιτισμός είναι η έκφραση της ψυχής, της σιωπής, του φόβου του θανάτου, της πίστης.  Μα λέει ακόμα και να μην πίστευες, έπρεπε να εφευρεθεί η ύπαρξη του Θεού. Λένε οι διάφοροι σοφοί… ακόμα κι όταν δεν πιστεύεις είναι κι αυτό μια πίστις!  Κι έχω δει πολλούς ανθρώπους που δεν πιστεύανε -δικαίωμά τους-  είχαν πολύ κακή τύχη.  Και δεν μιλάω να πιστεύεις στο Χριστό άλλοι πιστεύουνε στο Βούδα, στο Δία, στους θεούς του Ολύμπου, στη δύναμη της αγάπης. Στην αρχαιότητα όπως ξέρεις κάθε ύπαρξη του κόσμου είχε τον Θεό της, τις νεράιδες, τον Πάνα  κλπ.  Το βουνό, το δέντρο το κάθε τι είχε το Θεό του,  σήμερα μείναμε από Θεό.

Γιάννης Βουλτσίδης: Η Ψυχή των πραγμάτων είναι ο Θεός δηλαδή.

Γιώργος Χρονάς: Ναι. Εγώ κάνω τον πολιτισμό μου, ανεξάρτητα από τι πολιτισμό κάνουνε, και υπάρχουν  άνθρωποι ακόμα που είναι σαν κι εμένα, γιατί όπως ξέρεις το κοινό μας μοιάζει και σεβόμαστε το κοινό, γιατί χωρίς αυτό δεν υπάρχει τίποτα.  Όπως ξέρεις εμείς είμαστε αυτούσιοι οικονομικά, από ακίνητα στο κέντρο της Πόλης ή στην Νέα Υόρκη δεν περιμένουμε.

Φαίνεται ακόμα πως ο πολιτισμός που παράγει η «Οδός Πανός» – τουλάχιστον απ’ αυτό που ξέρω-  ενδιαφέρει κάποιο κόσμο πανελλήνια, και δεν ξέρω αν αντιστέκονται ή ακόμα αν ζουν αρμονικά με αυτό το οποίο πιστεύουν και το οποίο μας επιτρέπει σαρανταδύο χρόνια –τα οποία συμπληρώνουμε το 2023- να κλείνουμε το περιοδικό και τις εκδόσεις αφοσιωμένοι, από τριαντατριών χρονών που ήμουνα μέχρι τώρα, που ασχολούμαι νύχτα μέρα με το περιοδικό και τις εκδόσεις.

Γιάννης Βουλτσίδης:  Αυτό, που κρατάμε, είναι ότι ασχέτως καιρού, όπως ο ψαράς βγαίνει κι απλώνει  τα δίχτυα του, μη γνωρίζοντας  αν πιάσει ή δεν πιάσει, αλλά είναι εκεί…

Γιώργος  Χρονάς και Γιάννης Βουλτσίδης στο Βιβλιοπωλείο «Οδός Πανός»

Γιώργος Χρονάς: Τι θέλουμε, πιο πολλούς θαυμαστές και κόσμο;

Γιάννης Βουλτσίδης:  Αν δεν τα ‘χεις καλά με τον εαυτό σου, μπορείς να βρεις τη θέση σου μες στον κόσμο;

Γιώργος Χρονάς:  Στον Πειραιά  ήταν να κάνουμε μια εκδήλωση σε ένα βιβλίο για την Τζένη Καρέζη, ένα βιβλίο που είχα αγοράσει από το ίδρυμα που έφτιαξε ο Καζάκος για την Καρέζη, δεκαεφτά χιλιάδες ευρώ παρακαλώ.  Και το παρουσιάζουμε σε ένα χώρο στον Πειραιά. Όταν ήρθαν είκοσι άτομα μόνο – την προηγούμενη εβδομάδα φιλοξενούσα την Κική Δημουλά κι είχε γίνει χαμός-  ο γιός της Καρέζη που είχε έρθει είπε: «Δεν μπορεί η μητέρα μου σταρ, να γίνει εκδήλωση με είκοσι άτομα», και ζήτησε να ματαιωθεί. Και ματαιώθηκε. Εγώ, δεν ανήκω σ’ αυτή την κατηγορία…

Γιάννης Βουλτσίδης:  Κι ένας να ερχόταν έπρεπε να γίνει.  Εγώ έπαιξα  για ένα άτομο Καραγκιόζη και μάλιστα πολύ καλά, τον κέρασα και κρασί στο τέλος!

Γιώργος Χρονάς: Ουκ εν τω πολλώ το ευ!  Εγώ ελπίζω ακόμα…

Γιάννης Βουλτσίδης: Οπότε καλό αέρα στα πανιά της σκούνας μας.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.