Αννυ Μαχαιροπουλου, Υπευθυνη του Θεατρικου Εργαστηριου του ΔΗΠΕΘΕ Κομοτηνης «Το θεατρο εχει σκαμπανεβασματα, αλλα δεν ξεψυχαει ποτε»

Πώς αξιολογείτε τις επιδόσεις στον τομέα του πολιτισμού γενικότερα κατά τη διάρκεια του 2017 και στην περιοχή μας;
Είναι ένα μεγάλο θέμα ο πολιτισμός …! Καταρχήν κατανοώντας τι είναι Πολιτισμός…! Συνήθως εννοούμε παραστάσεις και  συναυλίες  όμως είναι πολύ περισσότερα. Κι έχουμε πολύ δρόμο ακόμα για να έχουμε πραγματικά  πολιτισμό… Χρειαζόμαστε εκπαίδευση, και φυσικά όχι αυτή της τηλεόρασης. Δύσκολες  οι εποχές, και στις δύσκολες εποχές  ο πολιτισμός χτυπιέται πρώτος. Προσπάθειες γίνονται. Προχωράμε.  Άλλοι ξέρουν τι κάνουν, άλλοι δεν ξέρουν τι κάνουν…  Τα βήματα μας είναι αργά, αλλά πρέπει να είμαστε επίμονοι κι αισιόδοξοι πάντα.

Ποια ήταν τα  βασικά χαρακτηριστικά της πορείας της τέχνης που υπηρετείτε; Θεωρείτε ότι ήταν ανοδική  ή όχι, και για ποιον λόγο;
Το θέατρο  για έναν μαγικό λόγο δεν πεθαίνει ποτέ! Έχει σκαμπανεβάσματα αλλά  δεν ξεψυχάει. Δεν θεωρώ ότι το 2017 ήταν μια χρονιά ιδιαίτερη. Το θέατρο βέβαια ανακάμπτει αργά σε σχέση με τις πρώτες χρονιές μετά την κρίση .Το θετικό  αυτής της δύσκολης εποχής είναι ότι επειδή τα μεγαλεπήβολα, πολυδάπανα , «λαμπερά» μέχρι αηδίας project  είναι σε καταστολή,  αρχίζουν να φαίνονται  —επιτέλους—  και να ξεχωρίζουν, τα μικρά διαμάντια που υπάρχουν σε μικρές σκηνές, μικρές ομάδες, νέων αλλά και παλαιών  ανθρώπων  του χώρου που δημιουργούν μέσα στην απλότητα, με το αληθινό πνεύμα της τέχνης και του ταλέντου τους.

Πώς αξιολογείτε την προσωπική σας πορεία το 2017 και τι αναμένετε από το 2018;
Θα έλεγα ότι είμαι ευχαριστημένη προσωπικά από το 2017. Η χρονιά μου με το Εργαστήριο Θεατρική Παιδείας του ΔΗΠΕΘΕ ήταν γεμάτη και συνεχίζει να μου δίνει ανταμοιβές. Είναι για μένα μια δεύτερη οικογένεια πια. Φτιάξαμε παραστάσεις για τις οποίες είμαι περήφανη, όπως « Το Ώσπερ Όναρ, Σαν Όνειρο» , για το  Αρχαίο Θέατρο Μαρώνειας, «Τον Θρίαμβο της Χαράς» και τον «Μυστικό Κήπο» με  τα εφηβάκια μου που βραβεύτηκαν στο Βραβεία της Χρονιάς. Είμαι αισιόδοξη κι ανυπόμονη για το 2018. Θα ήθελα να πάω ένα βήμα παραπέρα σε αυτά που κάνω, να διευρύνω τις δραστηριότητές μου. Υπάρχουν κάποια καινούργια σχέδια, ίσως και κάποιες νέες συνεργασίες που ελπίζω να καρποφορήσουν.

Αναφέρατε το βιβλίο/θεατρική παράσταση/ταινία/ χορευτική παράσταση/ δίσκο κ.ο.κ. του 2017 που σας άρεσε.
Μια από τις παραστάσεις που απήλαυσα φέτος ήταν τα «Ανεμοδαρμένα Ύψη»  του Γιάννη Καλαβρυανού στο Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος.  Καταπληκτική θεατρική διασκευή ενός δύσκολου κλασικού μυθιστορήματος. Ένα άξιο εγχείρημα κυριολεκτικά. 

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.