«Αναζητωντας τη χαμενη πατριδα» του Παυλου Κοζαλιδη

Έκθεση του Μουσείου Μπενάκη για πρώτη φορά στην Αλεξανδρούπολη - Από τις 17 έως τις 27 Ιουνίου

Το Κέντρο Δημιουργικής Φωτογραφίας Θράκης σε συνεργασία με το Μουσείο Μπενάκη πρόκειται να παρουσιάσει την έκθεση «Αναζητώντας τη χαμένη πατρίδα» του φωτογράφου Παύλου Κοζαλίδη. Για πρώτη φορά το φωτογραφικό αρχείο του Μουσείο Μπενάκη θα εκτεθεί στο κοινό της Αλεξανδρούπολης. Μία έκθεση η οποία πραγματεύεται ιστορίες φυγής, εκδίωξης και ακούσιας εξορίας, υπό τον αυτοβιογραφικό τίτλο «Αναζητώντας τη χαμένη πατρίδα», ο Παύλος Κοζαλίδης παρουσιάζει τους ποντιακής καταγωγής Έλληνες που κατοικούν ακόμη στην περιοχή της Μαύρης Θάλασσας και συγκεκριμένα στην Τουρκία, στη Γεωργία, στην Ουκρανία και στη Ρωσία. Η έκθεση πραγματοποιείται στο πλαίσιο των εορταστικών εκδηλώσεων για τον εορτασμό των 10 χρόνων λειτουργίας του Κέντρου Δημιουργικής Φωτογραφίας Θράκης.

Ο ίδιος ο φωτογράφος θυμάται «στο πρώτο μου ταξίδι από την Τυφλίδα, ένα κρύο πρωινό να μπαίνω σε ένα παλιό και ταλαιπωρημένο Ρωσικό λεωφορείο γεμάτο με πρόσωπα Γεωργιανά, Ποντιακά, Ρωσικά και Αμπχαζιανά. Μας πήρε όλη την ημέρα να φτάσουμε σε ένα χωριό στο πουθενά, βυθισμένο στο σκοτάδι, που το φώτιζε μόνο η πανσέληνος. Δεκάδες σκεπές φτιαγμένες από λαμαρίνα, να λαμπυρίζουν στο σκοτάδι. Πριν κατεβώ από το λεωφορείο, οι ντόπιοι άρχισαν να καυγαδίζουν μεταξύ τους για το ποιος θα με φιλοξενούσε στο σπίτι του. Θυμάμαι να ντρέπομαι να ρωτήσω για φαγητό. Όταν με ρωτούσαν αν ήθελα τσάι ή καφέ, μου γέμιζαν ένα τραπέζι με ψωμί, τυριά, μέλι, μαρμελάδες, λουκάνικα, ό, τι είχαν στο σπίτι τους. Ποτέ δεν είχα γνωρίσει τέτοια φιλοξενία, τέτοια αρχοντιά. Εγώ πάντα προτιμούσα να κάθομαι στο σπίτι του παπά, λόγω του ότι εκείνος γνώριζε τι γινόταν στην ευρύτερη περιοχή. Γάμοι, βαπτίσεις, κηδείες, γενικά κοινωνικές εκδηλώσεις, τελευταία έθιμα που διατηρούσαν όσοι είχαν απομείνει. Είμαι τυχερός που άκουσα στα μακρινά μέρη του Καυκάσου τη μητρική γλώσσα της γιαγιάς μου, τα ποντιακά και γνώρισα τέτοιους ανθρώπους με τόση ανθρωπιά και που με αυτό το μαγικό κουτί που κουβαλάω, μου δόθηκε η ευκαιρία να μοιραστώ κάποιες περασμένες μικρές στιγμές, μαζί σας».

Τα εγκαίνια της έκθεσης θα πραγματοποιηθούν το Σάββατο 17 Ιουνίου 2017 στις 20:30, στην Art Gallery (Πεζόδρομος οδού Σκρα, Αλεξανδρούπολη) η έκθεση θα διαρκέσει έως τις 27 Ιουνίου 2017 και θα είναι ανοικτή για το κοινό όλη την εβδομάδα και τα Σαββατοκύριακα, από τις 9 το πρωί έως αργά το βράδυ.

Info

Είσοδος Ελεύθερη

Περισσότερες πληροφορίες στην ιστοσελίδα www.kedifot.gr

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.