Αναβιωσε το Κουρμπανι της Αναληψεως στην Ξυλαγανη

Οι τρεις Σύλλογοι της Ξυλαγανής ένωσαν και πάλι δυνάμεις

Με μεγάλη συμμετοχή, και την προσπάθεια τριών Συλλόγων της Ξυλαγανής, πραγματοποιήθηκε για ακόμα μια χρονιά το κουρμπάνι στο παρεκκλήσι της Αναλήψεως στην Ξυλαγανή, ένα από τα παλιότερα έθιμα του οικισμού, το οποίο έφεραν οι κάτοικοί του από τις χαμένες πατρίδες, και πλέον τηρούν ανελλιπώς.

Για ακόμα μια χρονιά λοιπόν οι τρεις Σύλλογοι της Ξυλαγανής, ο Πολιτιστικός Όμιλος Ξυλαγανής, ο Σύλλογος Γυναικών Ξυλαγανής και ο Σύλλογος Πατεράδων, βρέθηκαν στο εξωκκλήσι της Αναλήψεως, ακόμα πριν από τα χαράματα, για να ετοιμάσουν το καθιερωμένο κουρμπάνι.

Οι σύλλογοι έβαλαν λοιπόν τα καζάνια στη φωτιά, για να ετοιμάσουν το παραδοσιακό κουρμπάνι, με δωρεές και χορηγίες ζώων από τοπικούς κτηνοτρόφους και κρεοπώλες, που δίνονται υπέρ υγείας, μαζί με άρτο και άλλα είδη.

Πρόκειται για ένα από τα παραδοσιακά έθιμα και τις γιορτές που περιμένει η Ξυλαγανή, κρίνοντας και από την προσέλευση στην Εκκλησία για την Πανηγυρική θεία λειτουργία, στο χώρο του παρεκκλησίου.

Αξίζει να σημειωθεί πως ο εορτασμός της αναλήψεως στην Ξυλαγανή αποτελούσε σημείο αναφοράς για την περιοχή, με τους παλαιοτέρους να θυμούνται πως τόσο η Θεία Λειτουργία όσο και το κουρμπάνι, αποτελούσε μόνο την αρχή του εορτασμού στο χώρο, όπου στήνονταν ένα κανονικό πανηγύρι μέχρι το βράδυ, όταν και ο χώρος μπροστά από το παρεκκλήσι γέμιζε με τους χορούς των Ξυλαγανιωτών μέχρι αργά.

Τότε άλλωστε και οι θυσίες που δίνονταν από τους πολλούς κτηνοτρόφους του οικισμού ήταν σημαντικές, ενώ θυμούνται και τον κρεοπώλη που μια χρονιά είχε προφέρει μισό μοσχάρι για το κουρμπάνι.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.