Αναβιωσε το εθιμο του Σαγια στους Ασκητες

Το πανάρχαιο έθιμο που έφεραν οι πρόγονοί τους από την Καππαδοκία αναβίωσαν οι κάτοικοι του οικισμού

Το έθιμο του Σαγιά αναβίωσε την Πέμπτη 5 Ιανουαρίου, παραμονή των Φώτων, στον οικισμό των Ασκητών, ένα έθιμο το οποίο έφεραν από την Καππαδοκία οι πρόγονοί τους, και συνεχίζεται μέχρι σήμερα.

Σύμφωνα με την παράδοση από τους κατοίκους του χωριού συγκεντρώθηκαν για ακόμα μια χρονιά ξύλα και τοποθετήθηκαν σε σχήμα κώνου μπροστά στη εκκλησία, ενώ σταυρωτά, σε τέσσερα σημεία, τοποθετούνται προσανάμματα.

Μετά τον εσπερινό πραγματοποιείται από την εκκλησιαστική επιτροπή πλειοδοτικός διαγωνισμός υπέρ του ναού και όποιος προσφέρει τη μεγαλύτερη ενίσχυση, αποκτά το προνόμιο να ανάψει τη φωτιά στα τέσσερα σημεία του σωρού, και έτσι έγινε και φέτος, με τον πλειοδότη να είναι ο Ανανίας Μισαηλίδης, εκ μέρους και των αδερφών του, που άναψαν μαζί τη φωτιά.

Καθώς είχε ήδη νυχτώσει δημιουργήθηκε μια τεράστια πυρά που φώτισε όλη την πλατεία, και γύρω από τη φωτιά στήθηκε κυκλικός παραδοσιακός τελετουργικός χορός από τους κατοίκους του χωριού.

Όταν «κάθισε» η φλόγα, όλοι οι χωριανοί πήραν από ένα μισοκαμμένο κλαδί και με τη φωτιά αυτή άναψαν το καντήλι στο σπίτι. Με το κάρβουνο του κλαδιού άλλωστε στην Καππαδοκία έκαναν το σημείο του Σταυρού στη είσοδο του σπιτιού και του στάβλου τους.

Το παρών στην αναβίωση του εθίμου έδωσαν ο Δήμαρχος Μαρωνείας Σαπών κ. Ντίνος Χαριτόπουλος, ο Βουλευτής Ροδόπης της ΝΔ κ. Ευριπίδης Στυλιανίδης, ο Βουλευτής Ροδόπης του ΣΥΡΙΖΑ κ. Δημήτρης Χαρίτου, ο Αστυνομικός Διευθυντής Ροδόπης, Ταξίαρχος κ. Μιχάλης Σεβδυνίδης και άλλοι.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.