Αναβιωσε το εθιμο του Κληδονα στην Αμβροσια

Το έθιμο του Αϊ -Γιάννη του Κλήδονα αναβίωσε από τον Πολιτιστικό και Λαογραφικό Σύλλογο Αμβροσίας «Οι Ακρίτες»

Το αρχαίο έθιμο του Αϊ -Γιάννη του Κλήδονα αναβίωσε για ακόμη μια φορά στην Αμβροσία, το Σάββατο 2 Ιουλίου από τον Πολιτιστικό και Λαογραφικό Σύλλογο Αμβροσίας «Οι Ακρίτες» σε συνδιοργάνωση με τον Δήμο Ιάσμου το Σάββατο 29 Ιουνίου στον προαύλιο χώρο του Πολιτιστικού Συλλόγου Αμβροσίας.
 
Μέλη του Συλλόγου ντυμένα με παραδοσιακές φορεσιές ακολούθησαν το τυπικό του εθίμου στη βρύση του χωριού ενώ ακολούθησε ολονύκτιο γλέντι με τοπική ορχήστρα και παραδοσιακούς χορούς από τον τοπικό Σύλλογο, ενώ το παρών έδωσαν και μέλη των συλλόγων Πόρπης, Μεσούνης και Αμβροσίας, αλλά και σύλλογοι από την Αλεξανδρούπολη και τη Σαμοθράκη.


 
Η πρόεδρος του Συλλόγου κ. Ρούλα Καραγιάννη ευχαρίστησε όλους όσους βρέθηκαν στην εκδήλωση, ευχόμενη σε όλους χρόνια πολλά και ιδιαίτερα όσους ήρθαν από μακριά, όπως τον κ. Γιώργο Κρεμλή, Διευθυντικό στέλεχος στον Τομέα Περιβάλλοντος στην ΕΕ, αλλά και στον πρόεδρο της τοπικής κοινότητας κ. Κώστα Καραγιοβάνη, την πολιτευτή της ΝΔ κ. Βούλα Ελευθεριάδου και άλλους. 

Αναβιώνοντας το έθιμο 

Για την αναβίωση του εθίμου μέλη του Συλλόγου ντυμένα με παραδοσιακές φορεσιές ακολούθησαν πιστά το τυπικό του εθίμου στη βρύση, που βρίσκονταν στο κέντρο του προαύλιου χώρου.
 
Οι γυναίκες, ελεύθερες ή παντρεμένες, φέρνουν από το πηγάδι το αμίλητο νερό και το αδειάζουν στο κιούπι, ένα πήλινο δοχείο, ρίχνοντας μέσα κι από ένα “ριζικάρι”, κάποιο προσωπικό, συνήθως πολύτιμο, αντικείμενο, όπως ένα δαχτυλίδι σκεπάζουν μετά τη γραγούδα και την αφήνουν όλη νύχτα.


 
Το κιούπι συνήθως σκεπάζεται με ένα μαντήλι από το εικονοστάσι που είναι κόκκινο και σταμπωτό. Την επόμενη μέρα το κιούπι ανοίγει με τραγούδια. Η κοπέλα με το πανί το σηκώνει για τελευταία φορά στο κεφάλι της, απλώνει το χέρι της, παίρνει ένα αντικείμενο στην τύχη και φωνάζει: «Ποιανής είναι;» Τότε η κάτοχος που γνωρίζει το δαχτυλίδι της λέει: «δκομ-Δκομ». Αυτό ήταν το πιο σημαντικό γεγονός για την κοπέλα κατά την παράδοση, γιατί, αν ήταν ανύπαντρη θα παντρευόταν πρώτη πρώτη, ενώ αν ήταν παντρεμένη θα είχε καλό γάμο.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.