Αναβιωσε το εθιμο της Μπαμπως στην Ξυλαγανη

Όλο το χωριό συμμετείχε στη γιορτή

Πιστές στο έθιμο της Μπάμπως, ή αλλιώς τη Γυναικοκρατία, παραμένουν οι γυναίκες της Ξυλαγανής, ένα έθιμο που έφεραν οι πρόγονοί τους από την Ανατολική Θράκη και την Ανατολική Ρωμυλία, και έχουν κρατήσει ζωντανό παρά το πέρασμα του χρόνου, τις αλλαγές των συνηθειών αλλά και… το επιτίμιο του αφορισμού, που επιβλήθηκε κατά το παρελθόν. Το έθιμο αναβίωσε το πρωί της Κυριακής 8 Ιανουαρίου στον οικισμό με πρωτοβουλία του Συλλόγου Γυναικών Ξυλαγανής.

Την ημέρα αυτή κυρίαρχο ρόλο έχουν οι γυναίκες, με τους άνδρες να παραμένουν στα σπίτια τους ή να παρακολουθούν από μακριά, για αυτό και μεταγενέστερα ονομάστηκε “Ημέρα της Γυναικοκρατίας”.

Κατά την ημέρα αυτή, όλες οι παντρεμένες γυναίκες του χωριού, κάτω από τους ήχους της γκάιντας μαζεύονται στην κεντρική πλατεία και από εκεί πορεύονται προς το σπίτι της Μπάμπως, όπως λέγεται η γηραιότερη γυναίκα του χωριού, που εκτελούσε κατά το παρελθόν και χρέη μαμής, για να της προσφέρουν δώρα.

Αυτή τη φορά το σπίτι της Μπάμπως αντικατέστησε το λαογραφικό Μουσείο της Ξυλαγανής, ενώ στη συνέχεια, σχηματίζοντας πομπή, με σκωπτικά τραγούδια χορό και κρασί, την περιέφεραν στην πλατεία, παρόλο που αυτή τη φορά στη γιορτή συμμετείχε όλο το χωριό.

Φωτογραφίες: Αλέξανδρος Καραδέδος

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.