Αναβιωσαν και φετος τα «Παρχαρια»

Από το Σύλλογο Ποντίων Ν. Ροδόπης «Η Τραπεζούντα»

Αναβίωσε και φέτος, για 14η συνεχή χρονιά το υπαίθριο ολοήμερο πανηγύρι των οροπεδίων του Πόντου που λαμβάνει χώρα στο πλαίσιο των «Παρχαρίων». Φέτος τα «Παρχάρια» περιελάμβαναν τριήμερες εκδηλώσεις οι οποίες και κορυφώθηκαν το πρωί της Κυριακής με το υπαίθριο πανηγύρι.
 
Συγκεκριμένα την Παρασκευή έλαβε χώρα μία παιδική θεατρική παράσταση στην ποντιακή διάλεκτο «Η κυρά Καλή και τα 12 μήνας» στο γήπεδο Τένις του οικισμού Ποντίων στην Εκτενεπόλ, ενώ το Σάββατο τα μέλη του Συλλόγου περιποιήθηκαν και προετοίμασαν τον χώρο στον οποίο λαμβάνουν χώρα τα «Παρχάρια» το χώρο της  Γέφυρας του Βοσκού, στο Οχυρό Νυμφαίας, όπου την επόμενη μέρα έλαβε χώρα το πανηγύρι.
 
Όπως κάθε χρόνο έτσι και φέτος το υπαίθριο ολοήμερο πανηγύρι έγινε πόλος έλξης δεκάδων Ροδοπιτών αλλά και πολλών επισκεπτών από το σύνολο της Περιφέρειας που έσπευσαν να δουν από κοντά την αναβίωση των παραδόσεων του Ποντιακού Ελληνισμού.
 
Οι επισκέπτες είχαν την ευκαιρία να επισκεφθούν τη λιθόκτιστη εκκλησία του Αγίου Γεωργίου Αργυρουπόλεως, η οποία, χτισμένη πάνω σε παρακείμενο βραχώδες ύψωμα, δεσπόζει επιβλητικά στο χώρο όπου έλαβε χώρα η μάχη μεταξύ των επιτιθεμένων εκ Βουλγαρίας γερμανικών στρατευμάτων και των ηρωικά αμυνόμενων Ελλήνων στρατιωτών του Φυλακίου του Οχυρού της Νυμφαίας και η οποία πλέον «συνοδεύεται» από καμπαναριό η κατασκευή του οποίου από μέλη του Συλλόγου βρίσκεται ακόμα εν εξελίξει.
 
Παρόντες ήταν μεταξύ άλλων ο πρώην περιφερειακός σύμβουλος κ. Γιάννης Νικολαΐδης, η πρόεδρος της «Κ.Καραθεοδωρή Α.Ε.» κ. Αφροδίτη Καρελιάδου, ο κ. Δημήτρης Χαρίτου, εκπροσωπώντας τον ΣΥΡΙΖΑ Ν. Ροδόπης, ο περιφερειακός σύμβουλος κ. Νίκος Τσαλικίδης, η επικεφαλής της δημοτικής παράταξης «ΠΟΛΗ-τική Ανατροπή» κ. Ελένη Λαφτσή, ο εκπρόσωπος των ΑΝΕΛ στο νομό Ροδόπης κ.Κωνσταντίνος Βουζουκίδης, η πρόεδρος του Συλλόγου Ποντίων Θρυλορίου «Η Κερασούντα και το Γαρς» Χρύσα Μαυρίδου, η ιατρός κ.Βούλα Ελευθεριάδου.
 
Το πρόγραμμα του πανηγυριού φέτος περιελάμβανε επίδειξη πάλης από τους αθλητές και πρωταθλητές του Α.Σ. «Δημοκρίτειο» τους οποίους και βράβευσε η διοίκηση του Συλλόγου Ποντίων Ν. Ροδόπης «Η Τραπεζούντα», παραδοσιακά εδέσματα και παραδοσιακούς ποντιακούς χορούς που ξεκίνησαν από νωρίς από τους επισκέπτες και κορυφώθηκαν με την είσοδο στον χώρο των εκδηλώσεων των χορευτών του Συλλόγου όπως και των χορευτών των φιλοξενούμενων Συλλόγων όπως ο Σύλλογος Μικρασιατών νομού Καβάλας «Μνήμη Μικράς Ασίας», ο Όμιλος Ποντίων Χορευτών Καβάλας, ο Πολιτιστικός Σύλλογος Αμισιανών Καβάλας, η Ένωση Χορευτών νομού Δράμας «Πυρρίχιος», ο Πολιτιστικός & Λαογραφικός Σύλλογος Παραδοσιακών Χορών «Ακρίτες» Αλεξανδρούπολης, ο Πολιτιστικός Σύλλογος Ποντίων Γυναικών Θρυλορίου και ο Πολιτιστικός Λαογραφικός Σύλλογος Γυναικών Υφαντών.
 
Τους χορευτές πλαισίωσαν μουσικά, ξεσηκώνοντας τους παρευρισκομένους που μπήκαν στο χορό ο Πόλιος Παπαγιαννίδης στο τραγούδι, με τους κ. κ.Γιάννη Παπαδόπουλο, Μίλτο Απόστολίδη, Κώστα Σαββίδη, Γιώργο Παπαγιαννίδη, Εδουάρδο Κατιγκαρίδη, Γιώργο Μοσχοφίδη και Νικόλαο Σακίδη.
Πριν την έναρξη των εκδηλώσεων ο πρόεδρο του Συλλόγου Ποντίων Ν. Ροδόπης κ. Αβραάμ Φωτιάδης ευχαρίστησε για τη στήριξη τους τόσο την περιφέρεια ΑΜ-Θ όσο και το Δήμο Κομοτηνής και ιδιαίτερα τον αντιπεριφερειάρχη Ροδόπης κ. Χρήστο Μέτιο, τον περιφερειάρχη κ. Γιώργο Παυλίδη και τον Δήμαρχο Κομοτηνής κ. Γιώργο Πετρίδη για το προσωπικό τους ενδιαφέρον συντελώντας και αυτοί «στη δύσκολοι οικονομική συγκυρία που ζούμε όλοι μας να συνεχιστεί η 14χρονη παράδοση των Παρχαρίων στη Ροδόπη» όπως σημείωσε χαρακτηριστικά.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.