Αναμνησεις απο τα πρωτα χρονια του Ταφικου εθιμου του Θρυλοριου

Όσα θυμήθηκαν η Ελένη Νικολαΐδου Γούσιου και η Ελευθερία Σαλπιγγίδου

Ακόμα υπάρχουν στο Θρυλόριο αυτοί που θυμούνται πώς γινόταν το ταφικό έθιμο πριν ατονήσει. Αποτελεί κομμάτι των παιδικών τους αναμνήσεων, όπως για την κ. Ελένη Νικολαΐδου Γούσιου, η οποία γεννήθηκε στο Θρυλόριο και θυμάται από τα παιδικά της χρόνια πολύ καθαρά το έθιμο όπως γινόταν, ακριβώς έξω από τον αυλόγυρο των νεκροταφείων, όταν έστρωναν κουρελούδες και καθόταν.
 
«Οι προγιαγιάδες μας έβαζαν τα μαγειρεμένα φαγητά σε βαθιά πιάτα, τα σκέπαζαν και τα κουβαλούσαν μέχρι εδώ. Έστρωναν κουρελούδες στο τοιχάκι των νεκροταφείων, και φώναζαν πρώτα εμάς τα παιδάκια. Εμείς τρέχαμε, για κάτι διαφορετικό, μιας και το φαΐ τότε ήταν πολύ πιο λίγο, και θυμάμαι πολύ καθαρά πως εκείνη την ημέρα χαιρόμασταν γιατί ήμασταν με τις ψυχές των προγόνων μας» θυμήθηκε.
 
Όλοι άλλωστε ήξεραν ότι εκείνη την ημέρα τιμούσαν τους νεκρούς τους, και τα παιδιά ήταν από πολύ νωρίς, πρώτα από όλους, και περίμεναν τους μεγαλύτερους.
 
«Κοπάδι ολόκληρο, ήμασταν σχεδόν 100 παιδιά εκείνες τις χρονιές, πρώτα φώναζαν εμάς, και στη συνέχεια στρώνονταν και οι μεγάλοι» τόνισε, θεωρώντας πως είναι πολύ σημαντικό να κρατά ο οικισμός και να διαιωνίζει ένα τέτοιο έθιμο.
 
Οι αναμνήσεις βέβαια δεν είναι μόνο παιδικές μιας και από το ’65, η κ. Ελευθερία Σαλπιγγίδου ετοίμαζε, υπό την καθοδήγηση της πεθεράς της, φαγητό για αυτή την ημέρα, την οποία περίμεναν όλοι ώστε να έρθουν και να φάνε όλοι μαζί στα νεκροταφεία.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.